Vind je het plaatje hierboven van de top van de Erciyes (3917m) en de splinternieuwe Leitner-lift hierboven mooi? Klik dan nog even hier voor het grote formaat. Dit skigebied is echt booming en gaat tussen nu 68km piste binnen 2 jaar naar 200km piste tot 3300m. Allemaal niet te steil en dus gemoedelijk voor alle leeftijden en offpiste 100% lawineveilig. Maar o als er ooit een lift naar een opening tussen de basaltzuilen van de top komt: dan is dit meteen een van de mooiste freeride paradijzen van Europa. 

Hier Bert Romani hoofdredacteur van het Ski Magazine op zijn telemarkers. Hij heeft weer een paar kiekjes van mij op deze korte helling die momenteel het steilste zonder klimmen bereikbare stukje offpiste van het skigebied is. Er was donderdag en vrijdag 10cm gevallen en dat is met windverblazing hier en daar naar 30cm verse poeder opgewaaid. Helaas elders juist weinig en een paar dikke krassen op m’n ski’s. Pistes trouwens ook heerlijk! En het merendeel van de Turken komt alleen ff een kiekje schieten of ze sleeën. De hele skicultuur moet hier nog worden ontwikkeld. Maar de burgemeester van Kayseri ziet het als belangrijk voor zijn stad van 1.000.000 en liet de liften het hele vorige seizoen gratis draaien en dit seizoen voor 10 eu pp per dag. Later meer over dit interessante gebied.[fbphotos id=557064170994459]Mooie foto’s weer geüpload vanmiddag. Twee Italiaanse van Philip en John. En nog twee Italiaanse uit Arraba van Yuri en Nathalie. En Mariska toont de dalnevel in Saalbach-Hinterglemm. Finn heeft daar vanochtend al uitgebreid over geschreven.

 pluim0203_00

Het is inmiddels geen geheim meer dat de weermodellen zin hebben in een winterse periode medio maart. Met ook steeds terugkerende kansen op de everaring of verbreking van het record van de laatste ijsdag ooit van 12 maart 1947. Hierboven de pluim voor De Bilt op basis van de 00u run van het Europese weermodel.

pluim0203_12

En dan nu de kersverse pluim voor De Bilt op basis van de 12u run van het Europese weermodel. Daarmee is de evenaring al binnen en gaat er een dikke tube lijnen voor mogelijk meer ijsdagen tot het gaatje aan toe. 

gfs12u1703

Het mooie vanavond is dat we zien dat het GFS model op 12 aart helemaal niet meedoet. Het laat de koude-uitbraak naar het Baltisch gebied uitwijken. Maar meteen daarna laat het vanuit het noordwesten mét een boel sneeuw de kou op 17 maart terug keren. Allemaal meteo fiction nog. Maar het zou nu toch wel raar zijn als er helemaal niks komt medio maart. Géén meteo fiction is de verzachting in de Alpen vanuit het zuidwesten die gepaard gaat met een koudegolf over Moskou. Finn zal morgenvroeg behandelen wanneer het waar kan gaan regenen. Vooralsnog in de Alpen… Kaiserwetter!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.