Vind je het plaatje hierboven van de top van de Erciyes (3917m) en de splinternieuwe Leitner-lift hierboven mooi? Klik dan nog even hier voor het grote formaat. Dit skigebied is echt booming en gaat tussen nu 68km piste binnen 2 jaar naar 200km piste tot 3300m. Allemaal niet te steil en dus gemoedelijk voor alle leeftijden en offpiste 100% lawineveilig. Maar o als er ooit een lift naar een opening tussen de basaltzuilen van de top komt: dan is dit meteen een van de mooiste freeride paradijzen van Europa. 

Hier Bert Romani hoofdredacteur van het Ski Magazine op zijn telemarkers. Hij heeft weer een paar kiekjes van mij op deze korte helling die momenteel het steilste zonder klimmen bereikbare stukje offpiste van het skigebied is. Er was donderdag en vrijdag 10cm gevallen en dat is met windverblazing hier en daar naar 30cm verse poeder opgewaaid. Helaas elders juist weinig en een paar dikke krassen op m’n ski’s. Pistes trouwens ook heerlijk! En het merendeel van de Turken komt alleen ff een kiekje schieten of ze sleeën. De hele skicultuur moet hier nog worden ontwikkeld. Maar de burgemeester van Kayseri ziet het als belangrijk voor zijn stad van 1.000.000 en liet de liften het hele vorige seizoen gratis draaien en dit seizoen voor 10 eu pp per dag. Later meer over dit interessante gebied.[fbphotos id=557064170994459]Mooie foto’s weer geüpload vanmiddag. Twee Italiaanse van Philip en John. En nog twee Italiaanse uit Arraba van Yuri en Nathalie. En Mariska toont de dalnevel in Saalbach-Hinterglemm. Finn heeft daar vanochtend al uitgebreid over geschreven.

 pluim0203_00

Het is inmiddels geen geheim meer dat de weermodellen zin hebben in een winterse periode medio maart. Met ook steeds terugkerende kansen op de everaring of verbreking van het record van de laatste ijsdag ooit van 12 maart 1947. Hierboven de pluim voor De Bilt op basis van de 00u run van het Europese weermodel.

pluim0203_12

En dan nu de kersverse pluim voor De Bilt op basis van de 12u run van het Europese weermodel. Daarmee is de evenaring al binnen en gaat er een dikke tube lijnen voor mogelijk meer ijsdagen tot het gaatje aan toe. 

gfs12u1703

Het mooie vanavond is dat we zien dat het GFS model op 12 aart helemaal niet meedoet. Het laat de koude-uitbraak naar het Baltisch gebied uitwijken. Maar meteen daarna laat het vanuit het noordwesten mét een boel sneeuw de kou op 17 maart terug keren. Allemaal meteo fiction nog. Maar het zou nu toch wel raar zijn als er helemaal niks komt medio maart. Géén meteo fiction is de verzachting in de Alpen vanuit het zuidwesten die gepaard gaat met een koudegolf over Moskou. Finn zal morgenvroeg behandelen wanneer het waar kan gaan regenen. Vooralsnog in de Alpen… Kaiserwetter!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.