jimmy-ischgl3

Jimmy zegt: “Beste Hajo, enorme windvlagen en ellende in het gebied is niks open!”

jimmy-ischgl1

Maar ook: “Mensenmassa wacht op de eerste lift!” Dus toch beperkt wat liften open. Wil je het precies weten? Zie dan deze pdf voor de eeuwigheid bewaard. Ja ik schreef het gisteravond al: mijn vijfde BV – alle liften en pistes open in de Zillertal Arena op 11 en 12 april – gaat eerder de mist in wegens storm dan dat er sneeuwgebrek zou zijn.

stormniklas

Storm Niklas in volle glorie momenteel. Wat een kanon zeg! Windkracht 9 bij Texel. Met op dit moment een bizarre temperatuurverdeling dwars door Europa!

Deutschland3103

De Alpen dus heel warm. Zoals Joke uit Riederalp ook meldt.

scanditemps3103

En Scandinavië best wel brrrr.

glencoe3103b

En Schotland allerminst voorjaarsachtig. Eerder herfstig….

glencoe3103

Of zeg maar gerust winters!

moleson3103

Tweeduizend kilometer downwind zien we dit beeld in Moleson sur Gruyère.

hasliberg3103

En dit beeld in Meiringen-Hasliberg. De sneeuwwächte verraad de harde wind en dito stuifsneeuw zoals we ook zien op de foto’s van Jimmy!

KS_Station_gr3103

Op de Kleine Schiedegg hebben ze het er maar wat druk mee!

fransealpen3101

DesnaH wil graag weten wat het allemaal betekent voor de zuidelijke Franse Alpen. Ze vertrekt over 2 dagen naar Superdévoluy. Tja ik had het met de vliegramp al aangegeven dat het slechte weer dankzij het knietje van het hoog amper doordringt tot de zuidelijke Franse Alpen. We zien er aanhiudend een vorstgrens van 2000m en hoger ’s middags en pas grotere neerslagkansen na 7 april. Hoe zal de drukverdeling tegen die tijd zijn?

[metaslider id=58254]

Aangezien beide modellen het superroerend eens zijn durf ik zowat met enig aplomb te zeggen hoe het weer straks zal zijn. De storm is dan echt gaan liggen. Een hoog ligt precies over Nederland en de Alpen zitten in een koele noordoostelijke stroming. Alleen Oostenrijk en de westelijke Italiaanse Alpen hebben daarbij nog wat sneeuwval uit stuwing. De Franse Alpen ook dan zonnig en zacht.

windNL3101

Ook deze windpluim voor midden-Nederland laat duidelijk zien dat de storm vanmiddag zijn hoogtepunt bereikt en dat het dan vanaf vrijdag al lekker rustig is.

sneeuwrijkstepasen

En nu dan aandacht voor wat de komende 7 dagen echt waanzinnig bijzonder gaat maken: Baukje! Ik heb gisteren de claim een dump lijst bijgewerkt. En dan zien we dat een kleine naam gekoppeld raakt aan een zeer grote dump. Trek van bovenstaande getallen 10 à 15mm af. Dat is de regen waarmee het later vandaag begint. Vervolgens zien we dan van 0cm in het midden van de Franse Alpen langs de noordkant oplopende accumulaties tot zeker een meter bij Kleinwalsertal en Montafon in ons geliefde Vorarlberg. Ook die skigebieden zijn tot 12 april open. Gewoon boeken dus.

intens

De meest intense sneeuwval wordt nu berekend voor donderdagmiddag en avond. Met zwaartepunt Vorarlberg. Dat is dan dus Gründonnerstag oftwewel “groene donderdag”. Op zaterdag gaat het voor een tweede keer helemaal los. In het Amerikaanse model met een zwaartepunt in de noordelijke Franse Alpen en in het Europese model in Zwitserland. In elk geval breder verdeeld over de hele noordkant. De wind is er in beide modellen dan al helemaal uit. De Lage Landen krijgen wel een plensdag op zaterdag voor….

9april

…. het vanaf zondag en vooral maandag helder is bij ons en voorzichtig ook weer ietsje warmer…. wordt donderdag 9 april de dag waarop je van je werk moet vrij nemen? Die 17ºC is nog steeds een uitschieter. Evengoed blijven we een stuk dichter bij de 10ºC. Maar neem nu weer eens van mij aan dat je met +11ºC als de zon schijnt prima in T-shirt en korte broek buiten kunt lopen en fietsen.Op global warming kun je heel lang wachten aan verbetering van je stofwisseling kun je zelf nu prima werken en je gezondheid vaart er wel bij. Ik zal het straks wel weer voordoen met een speciale weervideo in T-shirt…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.