We openen vanavond met een gave pica van Edith uit Chamrousse. Maakt niet uit of ie gisteren (waarschijnlijk) of vandaag genomen is. Met de hogedrukkernen Helmut en Guido samen aan zet is het allemaal mooi en fraai wat we uit de Alpen zien. De plaat heroinnert me aan mijn gevoel in de Zillertal Arena vorige week toen ik me ineens in Griekenland waande. De spierwitte sneeuw leek me ineens een zandvlakte of zoutvlakte met de typische geur daarvan. Van zulk mooi weer raak je gewoon een beetje in de war. Hoe pappig de sneeuw was hoor je hieronder. En hoe was de wind? Daniel was er eerst bang voor maar schrijft nu vanuit Ischgl:

Wind? Totaal geen last van. Als je op 2600m op het terras in de zon je jas uit kunt doen valt het allemaal wel mee.

 Nu eerst nog wat plaatjes en dan kijken we weer naar de einde-maart-dumps met ook op de avondkaarten sneeuwkansen voor de Lage Landen.

gerlos_michiel0803

Michiel is in Gerlos en stuurt een plaatje in dat ik kan dromen. Je ziet heel mooi het dikke witte tapijt door een groen landschap gaan. Je zou bijna gaan dichten: “Denkend aan Oostenrijk zie ik witte pistes traag door grasgroen bergland gaan”. 

gerlos_michiel0803b

Maar deze is ook van Michiel en ook uit Gerlos (Zillertal Arena).

kitzski_eric

Eric stuurt deze uit de Kitzbüheler Alpen. Wat is de plek? 

kitzski_eric0803b

Nog eentje van Eric die lawinegevaar 2 aangeeft. Dat moet dan in de namiddag zijn (nattesneeuwlawines) of het gaat om laatste restjes gevaar van Schneebretter aan schaduwzijde van de kammen. Dat gevaar gaat er de komende periode zeker verder uit. Dan gaan we toch wel naar niveau 1.  

httpv://www.youtube.com/watch?v=E-vVuRzR9_o

Ach en Eric’s video’s zijn toch altijd net ff leuker…

ensZW0803_12

Het gaat fantastisch met de berekeningen voor de sneeuw vanaf de 17e. In de avondberekening van het Amerikaanse model is het nu meer naar het westen van de Alpen opgeschoven. Hier een punt aan de Zwitserse noordkant. Héérlijk en vooral die steun van vele ensembleleden. Het kan bijna niet missen.

nuFR0803

Nu ja het kan wel missen. Het kan jouw bestemming missien voor zover je die al geboekt hebt! We zien nu een berekening die het zwaartepunt van de koudeuitbraak naar Spanje laat doorstoten. Dan heb je vanzelf meteen Föhngevaar in Oostenrijk. In de berekening vanavond komt Oostenrijk er nog genadig vanaf, maar het moet niet gekker worden. 

dauwpunt2303b

De lol is dat de sneeuwkansen voor Nederland en België blijven bestaan. En wat zou ik het de Wintersport-Arena Sauerland – waar het nu zowat over en sluiten is (8 liften draaien nog) – gunnen als er nog eens twee koude sneeuwrijke weken zouden volgen. En als je ziet dat in de berekening vanavond het dauwpunt op zondagmiddag 23 maart onder nul kan liggen in de Lage Landen, dan weet je dat we mogelijk toch nog eens een sneeuwbui gaan zien. Mocht het een dode mus zijn, ach die ene kan er nog wel bij. De voorpret is dan toch genieten. Ja en geniet morgen ook maar met volle teugen want het is niet gezegd dat we doorstomen met een supervoorjaar. Eerder niet eigenlijk.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.