Vanochtend is het weerbericht live uit het Valle d’Aosta (zie webcams). Bella Italia met een stevig stuk Franse of beter gezegd Savoyaardse geschiedenis. Ik zit in Courmayeur om precies te zijn. Deze niet te versmaden klassieke wintersportplaats op 1225m aan de voet van de Mont-Blanc is dik besneeuwd. Donderdag heeft het in het hele gebied tot in het dal gesneeuwd en de bomen zijn nog fraai wit. Ik wordt zo opgevist door een berggids en die gaat me de pistes en de (waanzinnige) offpiste hier laten zien vandaag. 

 montblanc2

Hier de bomen mooi wit! Hoe anders was dat op weg van het Val d’Anniviers hierheen gisteren. Na de sneeuwbui die je in mijn weervideo kon zien, brak het open en hoe “warm” was het toen al in de zon. We zitten definitief niet meer in december januari. De zon heeft nu kracht. Wat een verschil! Als is het kwik rond het vriespunt voelt het meteen alsof je aan de Costa Brava op het strand ligt. Wat ook echt een van de aantrekkelijke factoren van de wintersport natuurlijk is: zon tanken. De zuidhellingen boven het Rhônedal kleurden al snel weer groen en ook in Oostenrijk zie ik zoals voorspeld dat het sneeuwdek op de zuidhellingen snel wordt aangevreten nu. Hierboven zie je een kiekje op een Franse flank van de altijd witte (natuurlijk) Mont-Blanc of Monte Bianco zoals ze hier zeggen. Vanuit Courmayeur kun je ook prima een daguitstapje maken naar de vele skigebieden van Chamonix: het is maar een half uurtje boemelen met 70km/u door de tunnel. Er zijn na het tragische tunnelongeval van 1999 zeer stringente veligheidsmaatregelen ingevoerd. Als je het monument voor de slachtoffers ziet aan de Franse kant, dan doe je dat ook zonder mokken… 

drautal0102

Voor we naar de weersverwachting gaan nog even stilstaan bij de immense sneeuw aan de oostelijke zuidkant. Hierboven Berg im Drautal vanochtend. Helaas zijn bij sneeuwruimwerkzaamheden 2 doden gevallen. Waaronder ook een dallawine die een sneeuwbulldozer bedolf. Zie hierrr. In Sportgastein (hoofdkam) is woensdag een lawine geweest met vier personen die zich nog net zelf konden redden. Zie hierrr. Aangezien er nog veel sneeuw bijkomt komen er nog meer ongevallen. Dat is de andere kant van de medaille. In de reacties vragen sommigen of skiën of snowboarden nog wel te doen is met zo veel sneeuw. Mijn antwoord is dan simpel: die dingen zijn uitgevonden om je voort te bewegen in diepe sneeuw. Juist met het moderne materiaal (de fat ski’s) is het appeltje eitje. Al zou er 10 meter poeder liggen zou je er nog prima doorheen komen. Anderzijds: het lawinegevaar loert en ook het gevaar van NARSID. Wat is dat nu weer? Non Avalanche Related Snow Immersion Death. Niet Lawine-gerelateerde Sneeuwbedelving Dood. Vorig jaar vond een Nederlandse freerider in Wengen zo zijn dood. Het tragische was dat hij op die plek kwam om een gevaarlijke lawinehelling te mijden.   

livigno0102

OK. Nog eentje dan. Waar zou dit nu zijn? We zien een kerk… en een hele boel sneeuw. En sneeuwvlokken. Waar zou dit nu eens kunnen zijn. Sneeuwfanaat stuurde hem in. Ahhh ik zie het in zijn reactie: Livigno! Stom. Ik had het kunnen weten. LOL. Ondertussen is de kogel ook door dit leuke kerkje dat we Leo als speciale afgevaardigde met de krokus (vanaf de 15e) naar het skidorp sturen met zijn gezin. Hij kan niet wachten! O ja: hoe zou het weer de komende dagen zijn in Livigno: zie meteo. Meer sneeuw! 

buienradareu0102

Dit is de Europese buienradar vanochtend. Het front dat de sneeuw ook naar de noordkant moet brengen ligt klaar. Het Centraal Massief gaat zo al de sneeuw in. De Wintersport-Arena Sauerland komt in de regen met op de toppen zeker droge sneeuw. Julian heeft echter aangegeven dat ook ijzel en onderkoelde regen mogelijk zijn. Alle reden om vandaag op het puntje van je stoel te zitten voor de World Cup Skispringen van Willingen (Eurosport, ARD). Zie hierrr mijn aparte artikel daarover. 

[metaslider id=38050]

Gaan we kijken naar hoe dit front over de Alpen trekt. Het interessante voor mij hier in Valle d’Aosta is dat vanochtend de sneeuw ver in het oosten zit maar dat het naderende front met zijn zuidelijke wind de zuidkantsneeuw nog voor het front de Alpen bereikt alweer terug zuigt naar het oosten (beetje op dezelfde manier als de werking van een Pitotbuis). Precies vanavond klapt de sneeuw dan van twee kanten hier samen en dan zou het de hele nacht moeten sneeuwen. Daarover kan ik dan morgenochtend uit Breuil-Cervinia berichten. Heel bijzonder is dat we maandag weer een soort omkering zien: het Russische hoog bolt wat op en drukt de neerslag weer wat terug naar het westen. Ook samenhangend met twee ochtenden met mogelijke nachtvorst in Nederland: maandag en dinsdag.

accu0302 

Na die serie kaarten kom je op deze berekende accumulatie. Hier is toch wel heel duidelijk te zien dat de noordkant er erg bekaaid vanaf komt. Ronaldo was in zijn avondbericht mijns inziens een tikkie te gul (roze bril en hebben we ook nodig) voor de noordkant. Het is echt de Arlberg en dan de hoofdkam volgend naar het oosten waar aardig wat valt. Voor nordstaulagen is het toch eerder een opfrissertje. De sneeuwgrens wordt opgegeven als schommelend tussen de laagste dalen en 1200m. Dus zelfs dat opfrissertje is niet gegarandeerd. Hoe verder naar het oosten hoe zachter… maar ook…

weeralarm0102

Net als in de Wintersport-Arena Sauerland kan er in het oosten van Oostenrijk van alles gebeuren qua neerslag en toestanden in het verkeer. En bovenop 150cm sneeuw nog 80cm erbij… ja we zien het ook al op de weerkaart. Het is echt de moeder aller dumps. En toch ook wel weer leuk dat juist de Oostenrijkse zuidkant gebieden getroffen zijn. Nu kan echt niemand meer vergeten dat Oostenrijk een zuidkant heeft: Oot-Tirol, Lungau, Kärnten. Het is iets verder rijden maar in sommige situaties gewoon de beste last-minute keuze.

[metaslider id=38070]

Kijken we verder vooruit. Er komt al veel onzekerheid in. Het Amerikaanse model zwengelt de wind nog eens stevig naar zuid. Het Europese model jaagt de depressies zo over Europa dat de wind steeds west is als de neerslag de Alpen treft. Hierboven drie elkaar snel opvolgende momenten beginnen komende woensdag al. Blijft daarmee ok absoluut zo dat de Franse Alpen momenteel een mooie sneeuwrijke fase doormaken die ook net koud genoeg is voor de doorgaans hoog gelegen skigebieden. Voor de lagere dorpen in Oostenrijk moeten we toch vrezen dat er regelmatig ook wat regen zal vallen. Voor volgend weekeinde rond 8 februari lijkt de sneeuwgrens nog een keer te dippen. Dat zou dan weer een mooie opfrisser zijn. Maar ja: breekt de zon door…. dan is het nu toch al snel gedaan. Een zegen dus dat de pistepreparering tegenwoordig zo goed is dat ook lagere dalafdalingen heel lang open kunnen blijven.   

glijbaan1302

Heel ver vooruit kijkend in het meteofiction gebied zien we kansen dat er een hele grote zeer koude depressie over Europa zou kunnen schuiven. Afhankelijk van de positie van het flankerende hoog rond de Britse Eilanden kan het dan zelfs in Nederland licht gaan vriezen. In deze berekening ligt het hoog zo dat je een perfecte glijbaan naar de noordkant van de alpen zou verwachten. Alleen het gekke hier is dat de sneeuw voor Polen en Roemenië wordt berekend. De praktijk leert dat de Alpen vaak toch alles naar zich toetrekken. Dus daar mag je een beetje hoop voor de noordkant uit putten. De tendens is teugen, maar de kansen op een mooie dump aan de noordkant zijn nooit weg te wuiven. Dat is wishfull thinking maar ook meteorologisch gewoon solide. Wat zou het mooi zijn op de valreep van de krokus. Duim maar mee…. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

53 reacties

Gesloten voor reacties.