Leo zag het goed gisteravond: er zou niet heel erg veel sneeuw meer vallen vannacht in Breuil-Cervinia op 2003m aan de achterkant van de Matterhorn in het Valle d’Aosta (zie meteo). En ook vandaag overdag zou het aardig opklaren. Welnu: toen ik om kwart over een ging slapen na het editen van een video uit Courmayeur (staat nog te uploaden) sneeuwde het nog hard. Maar ’s ochtends was het blijkbaar al uren gestopt en lag er 12cm. Een Nederlandse dump zeg maar. Als dat bij ons valt zijn kinderen en volwassenen aan het dansen. 

bulldozer0202

Geweldig om wakker te worden met het gebrom van een dikke bulldozer. Ongelofelijk te bedenken dat in Kärnten een bestuurder met zijn machine in een lawine kwam en overleed. Links op de foto zie je een plukje nevel hangen en die hangt nu precies over het dorp. Geen nood dat ik er niet bovenuit zou komen: in dit met Zermatt gedeelde skigebied kun je met een sklilift zowaar naar 4100m (Klein Matterhorn). Dank voor alle tips in de reacties van liefhebbers. De afdaling naar Valtournenche ga ik zeker doen vandaag.

sertorelli

Ik logeer in het ****-hotel Sertorelli. Een echte aanrader. Perfect voor elkaar hier. En de familie Sertorelli komt oorspronkelijk van het Stilfserjoch (Selvio). Hun hotel daar hebben ze lang geleden verkocht/verpacht en nu zitten ze hier op rozen in het populaire Breuil-Cervinia. Fraai logo hebben ze gemaakt en die spreuk is heel diep! Parlo ook al een woordje Italiano maar van de volledige nette vertaling maken we vanochtend de huiskamervraag!

lesgets0202

Genoeg over de zuidkant! Vandaag is eindelijk weer eens de dag van de noordkant. Ik ga niks meer zeggen over de sneeuwverwachting. Nu is het echt nowcasten samen. Natuurlijk was de Portes du Soleil (alle cams) als eerste aan de beurt toen het front tegen de Alpen klapte. We zien hier rond 15cm accumulatie. En dat gaat ook niet heel veel meer worden. Verder naar het zuiden zag in ik Les Menuires (zie meteo) dichte mist en misschien minder dan 10cm.

engstligenalp0202

Verder naar het oosten naar het Berner Oberland. Een avontuurlijke knul op de Engstligenalp.

KS_Station_gr0202

En dit monster leeft in Grindelwald en komt net boven aan op de Kleine Scheidegg.

flumserberg0202

Komen we in noordoost-Zwitserland. Hier op de Flumserberg (Landal Skilife Walensee) is toch wel bijna 20cm gevallen. In deze regio zie ik een sneeuwgrens van zelfs 500m. Daar kun je dus ook voor het westen van Oostenrijk vanuit gaan vandaag.

gaschurn0202

Gaschurn in het Montafon op 1000m is een van die plaatsen in het westen van Oostenrijk die het spits afbijten vanochtend. Ga je verder naar het oosten is het nog opgeklaard. Het is wel al kouder. In Zell am See Kaprun rond het vriespunt (zie meteo) en de groene plekken daar in het dal (alle webcams) schreeuwen om dat verse sneeuwlaagje. Maar zelfs als dat vandaag gaat lukken, gaat dat niet heel lang standhouden. 

livigno0202

Even een paar ensembles. Dit is de zuidkant ter hoogte van Livigno (zie meteo & cams). Ja prop die pieken tot 10 februari maar eens in 5 halve vakjes van laten we zeggen 7mm hoog. Kom je op 5x4x6=120mm neerslag = meer dan een meter verse sneeuw die nog gaat vallen. En de sneeuwgrens valt mee. Uit de reacties weten we dat het gisteren in San Cristina (1250m) in het Val Gardena (zie meteo) heeft geregend. Je ziet nu dat er juist een dalende tendens is voor de sneeuwgrens. Mazzelpikken daar aan de zuidkant! 

fraAlp0202

Ik kan niet genoeg herhalen hoe goed ook de Franse Alpen ervoor staan momenteel. Voor de hoger gelegen skigebieden is het ruim koud genoeg en er komt nog een serie dumpjes aan tot aan de 10e. Ik heb te weinig tijd vanochtend om ook nog uit te zoeken wanneer bijvoorbeeld een hele mooie zonnige dag gaat worden. Deel dat met elkaar in de reacties.

oost0202 

Tja en dan Oostenrijk. Een prikpunt bewust wat verder naar het oosten en duidelijk aan de noordkant. Soms kun je nog beter voor een plek aan de voet van de Alpen kiezen dan dat je een punt pakt dat te dicht tegen de hoofdkam zit. Eigenlijk moet je voor jouw skidorp een mix maken van twee of drie ensembles die je bekijkt. In elk geval zien we buiten de Oostenrijkse zuidkant en buiten de hoofdkangebieden en buiten Vorarlberg steeds tegenvallende sneeuwtjes. Gelukkig wel tot drie keer toe met een snel dalende sneeuwgrens (kijk maar je ziet het heel mooi hierboven) maar ertussendoor steeds wel weer met Fönhige opklaringen (zon!) en dito smelt in op de zuidhellingen. Daar waar een inversie in takt blijft (soms ook door nevel) kunnen de dalen gewoon wit blijven zoals we ook na kerst wekenlang hebben gezien. Ook dat moeten we een beetje nowcasten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZtNNQTlGgXM

Als jullie nu vandaag in de reacties ook weer lekker plaatjes (“sneeuwporno”) van de zuidkant delen dan kan ik daar vanavond een leuk overzicht van maken. Nu ga ik sjeezen naar de berggids die me hier vandaag op de piste en offpiste zal laten genieten zoals ik dat gisteren deed met Gianfranco Sappa (bikeandmountain.com) in Courmayeur. Geniet van de video van gisteren van een stuk offpiste met verrassend einde. Ik heb ook pistebeelden – het skigebied aan de achterkant van de Mont Blanc tunnel overtuigt met 80km superpistes absoluut. Later meer daarover.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.