vdagang2

Hoe is het mogelijk met een grote groep Nederlandse gezinnen te blijven kiezen voor het Zwitserland nu de euro zo weinig meer waard is? Dankzij onze eigen Grimentz-gang die jaar in jaar uit skiën in het Val d’Anniviers komen we het aan de weet! Geniet van de verhalen van deze Wageningse gezinnen met bijzondere bergliefde en natuurlijk ook van de via whatsapp gedeelde foto’s.

vdagang9b

Nadat er een stroom aan mooie plaatjes uit het Val d’Anniviers aanzwol (alle foto’s in dit artikel zijn van de Grimentz gang) werd mij duidelijk dat er onder de volgers van Wintersportweerman.nl toch ook echt mensen zijn die Val d’Anniviers boeken. Al snel bleek het ook om een forse groep te gaan. Gerda van Lynden is mijn lijntje met deze groep die al jaren trouw in Grimentz, één van de mooiste skidorpen ter wereld for sure, enkele chalets vullen met een groep gezinnen uit Wageningen. “Het is echt onbetaalbaar nu”, zegt Gerda geshockeerd als ik na afloop van hun trip met haar telefoneer.

vdagang9a

“Kijk, de Franc is precies hetzelfde en de prijzen dus ook”, legt Gerda uit. “Het is de wisselkoers! Een hamburger friet tussen de middag op de berg is 20 Franc! En dat is nu dus 20 euro.” Ik werp hier tegen dat ik in Les Menuires een bergrestaurant had met 16 euro voor een uiensoepje. Gerda maalt er ook niet om. “De accommodatiehuur is OK…. dat is echt niet over the top….” Dus moet je elders sparen. “We eten minder vaak op de berg – maar soms og wel want je hebt zulke leuke restaurantjes – en ons gebruikelijke wekelijkse restaurant-uitje hebben we geschrapt.” Ik informeer hoe ze het dan doen. Haar antwoord: “We maken alles in Nederland al klaar!”

vdagang8

Deze foto van een sterrenhemel met Jupiter in winter 2015 is illustratief bij hun werkwijze met betrekking tot het koken. Hoezo koken? Dat doen ze in Nederland al. Twee grote gezinnen koken ieder 3 maaltjes en vriezen dat in. Een kleiner gezin maakt 1 maaltijd. Zo gaan ze samen met 7 ingevroren maaltijd op weg naar het Val d’Anniviers. “Dat warmen we dan op in de magnetron”, zegt Gerda lachend. Lasagne, rollade, dat soort gerechten komen op tafel. Ook voor de lunch kunnen ze terug skiën naar het chalet. Dat scheelt dan ook al weer.

vdagang7

Gerda komt al sinds de jaren 80 in het dal. Eerst vooral in de zomer…. “Ik ken mijn man van het studentenklimmen! We hebben hier van alles en nog wat gedaan. Cabane de Montet,  Zermatt-Bisshorn noem maar op. We verbleven dan in het chalet van SAC Grimentz (studentenalpenclub). Ach wat is het mooi hier in de zomer! Het stuwmeer Lac de Marie!” Na haar studententijd woonden Gerda en haar man zelfs enkele jaren in Nepal waar zij trektochten en expedities organiseerden…. Later woonden ze voor werk ook nog in Afrika en Indonesië.

vdagang6

In Nepal had het stel ook Ronald Naar leren kennen en dat werd een hechte vriendschap. Hun gezin en het gezin van Naar deden vaak huttentochten samen. “Met de kinderen in de buik, op de buik en op de rug”, aldus Gerda. Nu Ronald Naar is overleden is er nog steeds goed contact met Tilleke Ronalds weduwe. “Ik heb twee jaar geleden nog met haar geskied”. ’s Winters ging Gerda altijd met haar gezin naar Vercorin.

vdagang9

Vanaf 2009 vormde zich in Wageningen in de wijk waar ook gerda met haar gezin woont een groep gezinnen die ook voor het Val d’Anniviers koos en dan vooral voor Grimentz. “Het zijn allemaal gezinnen met jonge kinderen. En onze 3 kinderen zijn allemaal gediplomeerd skileraar bij Swiss snow sports! Ze hebben hele winters in Grindelwald en Davos gewerkt. Ineens ontstond het idee dat wij mee zouden gaan en dat onze volwassen kinderen dan aan de opgroeiende kinderen les zouden geven. Nu ja zeg maar skiguiding! Dat breidde zich uit als een olievlek. Al snel hadden we 10 gezinnen!

vdagang4

Nu Grimentz en Zinal aaneengesloten zijn is er eigenlijk geen reden meer om op zoek te gaan naar meer liften en pistes. “Toch zijn we dit jaar op mijn verzoek naar St. Luc Chandolin gegaan. Dat is gratis met de skibus. Heel comfortabel. De weekskipas is sowieso geldig in het hele dal….. Tot en met jaargang 1990 (!!) tel je nog mee als nog jeugd…… en de kids zijn nog goedkoper…. de skipasprijzen vallen dus mee.”

vdagang3

Omdat het Val d’Anniviers lekker on-Nederlands is …. er komen vooral veel Belgen en Britten…. was Gerda best verrast het dal op Wintersportweerman.nl als partner terug te zien. Gek eigenlijk dat we haar nog niet eerder als fan in the picture hadden. Nu gelukkig wel. Nog een paar plaatjes…

vdagang1

vdagang5

grimentzgang

grimentzgang2

Laten we afsluitend Gerda zelf oproepen bekend te maken wie ze zelf is op de foto bovenaan en wie het meisje onderaan is. Op de foto van het skiklasje zie je een van Gerda’s kinderen vooraan staan..


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.