De Bilt was exact om 15 uur even de warmste plek van Nederland met 18,5 ºC. Op zoek dus naar een leuk plaatje in die omgeving. De keuze is gevallen op de olifanten van het dierenpark Amersfoort. Die zullen dit voorjaar ook gedacht hebben … net als wij … en ook dit weerbericht onder de splinternieuwe categorie “Hallelujah” zit weer vol verrassingen.

De Bilt even het warmst
Deelen op een haar na 20ºC

Nadat De Bilt zijn warmste moment bereikte, zetten diverse omliggende stations de achtervolging in om onze meteorologische hoofdstad in de eindsprint net te kloppen. Deelen was toen al weg gedemarreerd om als eerste plek in Nederland een bittere periode af te sluiten met een twintiger. Net niet gelukt! Morgen herkansing en vanaf zondag wordt het een makkie.

De VERLOSSING

Want hoe heerlijk is dit mensen. Zelden spuugde een weermodel verheugender data uit. Eindelijk WEER met hoofdletters dat korte metten maakt met virusbesmettingen en andere ongemakken.

Het is toch weer een Scandihoog dat orde op zaken stelt. Een van de meest geliefde weersystemen bij ons laaglanders. In Oostenrijk heb ik er minder aan, want kijk op de kaart: het stuwt hier in Zell am SeeKaprun tegen de Oostenrijkse noordkant waardoor we hier nog net wat buiigheid houden. Schitterend woord trouwens: buiig. Een gezellig woord zelfs met die twee i’s zo vlak naast elkaar. Niks anderhalve meter.

Droogste plekje

Over de komende 10 dagen gezien mag Nederland meespelen in de champions league van meest droge naties samen met Zweden, Finland, Estland en Portugal. Sicilië en de Griekse eilanden doen ook mee. Malta ook ja. En ik heb daar tegenwoordig een lijntje mee.

Krankzinnige sneeuw op Groenland

Kijk nog even naar de weerkaart met het Scandihoog en focus op Groenland. Morgen sneeuwt het weer stevig daar een klein stukje boven zeeniveau. En dat brengt ons naar dezelfde plek afgelopen dinsdag. Zie deze video. Het sneeuwde die dag zo hard dat de grafiek van het Deens meteorologisch instituut het niet meer aankon.

Off-the-chart

Zo lang ik wintersportweerman ben, heb ik die lijn nog niet zo hoog zien steken. Er is op die dag 12 Gigaton aan sneeuw gevallen. Dat heb je, als in dat hele donkerblauwe gebied een halve meter sneeuw valt. Hier op polarportal.dk kun je zelf met die kaarten spelen.

De ware grootte van Groenland

Want kijk nog maar eens even hoe groot Groenland ook al weer is. Net zo immens voor Denemarken als Indonesië vroeger voor ons Hollanders was. Het gebied waar het nu nog sterk sneeuwt, is zo groot als Groot-Brittannië en dat is ruwweg 200.000km2. Heb het maar even nagerekend en het klopt aardig dat 50kg sneeuw (want liter water = mm neerslag) per m2 dan rond de 10 Gigaton oplevert.

Aan het einde van de berekening van het Europese weermodel vanochtend trekt het Scandihoog zich terug naar Moskou, maar ligt er al een mooi nieuw Brits hoog klaar om ons terug het droge niet al te warme weer in te duwen. Even een intermezzo met regen dat weekeinde moeten we voor lief nemen. Kortom: genieten!!!

Nieuw-Zeeland f…… koud

Ik had verrassingen beloofd en daar hoort zeker de koude fase bij waar Nieuw-Zeeland nu onder gebukt gaat maar als je Wim Hof kent met opgeheven hoofd. Gisterochtend was de kou zelfs historisch te noemen. Op Dunedin International Airport op het Zuidereiland op zeeniveau (!!!) werd het -8,8ºC. In een tijdreeks die start in 1963 is dat de absoluut laagste temperatuur voor héél de winter en die is nu dan voor de derde keer aangetipt. Het gebeurde eerder in mei 1988 en in juli 2007. NIWA, het meteorologische instituut van Nieuw-Zeeland, mat in Middlemarch op een hoogte van 213 meter -10,1°C. Dit is de laagste herfsttemperatuur van dit stadje sinds 2001. Nog kouder werd het bij Tara Hills op 466 m: -10,8°C een absoluut record voor de maand mei. H/T Electroverse.com.

https://twitter.com/LarryMadowo/status/1398235516814901251

Willekeurig moest ik aan de recente vulkaanuitbarsting in Kongo denken en voel ik me verplicht deze CNN rapportage met jullie te delen. Doffe ellende nu… want wat moet je op knoeperhard gestolde lava? Welnu met een beetje geconcentreerde effort van de mensheid, die nog steeds weerzinwekkende bedragen uitgeeft aan oorlogsmachinerie, zouden we dat gewoon samen kunnen fiksen. Binnen een maand of twee hadden we daar weer tomaten groeien, te meer de boeren in Europa nu net pas hun gewassen een beetje zien opkomen. Tractors niet naar het Malieveld maar daarheen! Grote schepen hebben we genoeg.

Ach wat doe ik eraan? Op zich toch wel. Waar ik maar kan, pleit ik voor pacifisme en tegen oorlogsneigingen (en bestrijd ik de leugens die voor tijdens en na elke oorlog door de agressor worden verspreid). Ik stel mijn eigen leven op orde zonder anderen tot last te zijn. En via Bitcoin promotie draag ik en piepklein cryptosteentje bij aan de bevrijding van de mensheid uit een ziek financieel systeem. Wat bij ons nog even duurt, maar in Afrika en andere ontwikkelingsgebieden zeer snel gaat: enorme aantallen arme mensen leven en werken al met Satoshi’s op hun mobieltje.

Eerste tandemvlucht van zomer 2021

“Zonder anderen tot last te zijn” was een eufemisme. Ik heb toch wel iets gekozen wat mensen zéér groot plezier brengt. Deze kiek is van mijn eerste vlucht deze zomer in Zell am See-Kaprun. Wil je ook? Kijk dan bij Sky-42.com. Paragliden en dan vooral zo’n langere thermiekvlucht zoals vandaag overtreft qua weerkunde alles wat je ooit op de universiteit kon leren. Dus.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Beata · 29 mei 2021 op 08:16

Wat een top weerbericht weer. Eens met alles wat je hier zegt. Sterkte voor de mensen in Congo. Waren we (en vooral de bovenonsgestelden aan ‘gewone’ mensen ligt het meestal niet) maar wat liever voor elkaar. Hopelijk kunnen we snel naar Oostenrijk nu we op de Europese kaart uit het diepe rood zijn. Ik ben dringend toe aan een portie natuur en perspectief van boven.

Gesloten voor reacties.