groenlandaccu3010

 

Wie de berichtgeving hier volgt is niet verbaasd dat er heel veel sneeuw op Groenland valt momenteel. Het eerste bericht hierover hadden we al op 29 augustus! Welnu de kaart hierboven toont het “te veel” aan sneeuw in mm’s waterequivalent sinds 1 september. Dat loopt langs de hele zuidoostkust dus op naar meer dan een halve meter water. Dat is dus 5 meter sneeuw die onder de eigen last al in aan het zakken is om nieuw ijs te vormen.

 

greenland3010b

 

Stappen we over van millimeters naar naar gigatonnen. Eén gigaton is natuurlijk één miljard ton. Het is een beetje gefriemel links in de hoek maar als de curve buiten de grijze zone klimt is er echt iets aan de hand. Dat er iets aan de hand is op Groenland meldden we hier al op 27 mei. Heeft natuurlijk ook te maken met de koude blob oceaanwater op de noordelijke Atlantische oceaan momenteel.

greenland3010

Als we inzoomen ontdekken we dat er al bijna 100 Gigaton ijs te veel is! De blauwe lijn stijgt ver boven het gemiddelde over 1990-2013 heen. En dus is het artikel van eergisteren in NRC (overgenomen van New York Times) verplichte kost: Hoe Groenland wegsmelt? Hoe komen ze erop als we ook weten dat dit ijscontinent in oktober de koudste oktobertemperatuur ooit evenaarde. Ik heb de grafieken in dit bericht net toegevoegd aan de Nieuwe Kleine IJstijd pagina. Kun je het voortaan zelf van dag tot dag volgen!

Categorieën: Weerrecords

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

7 reacties

Paco · 30 oktober 2015 op 17:18

Hihi.grappig om te lezen, de grote vraag is nu Hoe de geleerden er weer een on natuurlijke draai aan gaan geven om de economie te stimuleren.
Laat me raden! !!! Iets in de trend van. ….. Laatste stuiptrekking in Groenlandss iof zo.
Ik begin al bijna te hopen op een nnw stroming later november, wat een bakken sneeuw gaat dat opleveren.
We wachten af, en Hajo? Goed bezig. Dikke duim voor jou en je collega s

Leo · 30 oktober 2015 op 23:50

De cijfers worden inderdaad indrukwekkend! Vooral omdat het een trend kan zijn/worden: ook afgelopen jaar liet al een wat een positiever beeld zien dan voorheen. Een “jaar” loopt overigens van 1 september tot 1 september omdat dan het smeltseizoen ten einde loopt.
Maar -als ik zo vrij mag zijn om in te breken op de chef ;-)- , enige nuancering is echter wel op zijn plaats.
Wat opvalt aan de geaccumuleerde surface mass balance (SMB) is dat die ook in het langjarig gemiddelde (op 1 september) eindigt met een plus van 300 gigaton. Zo veel meer sneeuw (—> ijs) valt er meer dan dat er smelt. Dat is echter niet het hele verhaal; satellietwaarnemingen laten zien dat het netto verlies (gemiddeld over de laatste 10 jaar) zo’n 200 gigaton per jaar is. Waar zit het verschil?

De SMB plot de groei versus smelt op de ijskap maar houdt geen rekening met afkalving; het ijs dat in zee stroomt. In de ideale situatie -je zou het evenwichtstoestand kunnen noemen / of zonder klimaatsverandering- is e.e.a. in balans: het smelten (inclusief verdamping ofwel sublimatie) en wegstromen van het ijs in zee wordt gecompenseerd door de sneeuwval. Maar dat zou wel erg toevallig zijn. Waarmee we meteen tot een belangrijke constatering komen: er is altijd klimaatsverandering! Het DMI (waar we de data halen) vat dat als volgt samen: “If climate changes, the surface mass balance may change such that it no longer matches the calving and the ice sheet can start to gain or lose mass. This is important to keep track of, since such a mass loss will lead to global sea level rise. As mentioned, satellites measuring the ice sheet mass have observed a loss of around 200 Gt/year over the last decade.”
Een discussie apart is overigens of dat inderdaad zo belangrijk is. De zeespiegelstijging kunnen we ook in -pak ‘m beet Amsterdam- meten. De extrapolaties tot 100 jaar vooruit die daar aangehangen worden staan immers op losse schroeven. Maar dat laat ik even buiten beschouwing.
Overigens is het interessant te vermelden dat de steeds veranderende en derhalve achter hun eigen feiten aanlopende satellietmetingen minder betrouwbaar zijn dan (in Hajo’s bericht) de on-the-flow waarnemingen. Want hoe komen de data tot stand? Hoewel vele parameters en krachtige computerberekeningen verbluffend eenvoudig van principe en zeer betrouwbaar. Exacte wis- en natuurkunde van de koude grond! De gepresenteerde waardes worden geleverd door niets meer of minder dan een weermodel: het “Hirlam-Newsnow”. Net als de bijvoorbeeld alom bekende GFS of HIRLAM runs wordt er iedere 6 uur opnieuw gedraaid. Met meetgegevens als sneeuwval, zonlicht, dauwpunt, enz. Maar dan geen extrapolatie tot 2 of 15 dagen vooruit; slechts een feitelijke weergave over de afgelopen twee dagen waarmee vervolgens de smelt versus aangroei berekend wordt. Zeer betrouwbaar dus! Samenvattend wordt het héél interessant wanneer de SMB 200 gigaton hoger uitkomt dan het langjarig gemiddelde. Kort door de bocht genomen kun je dan aannemen dat er netto geen smelt meer optreedt. We blijven het volgen 😉

Leo · 31 oktober 2015 op 00:22

NB e.e.a. roept wel de vraag op waarom er zoveel sneeuw valt. Structurele afkoeling is (nog?) niet aan de orde. Ik weet het niet. In mijn speurtocht daarnaar valt me wel iets anders op:

Dit gaat om de rechtergrafiek. Heeft weinig met al het bovenstaande te maken omdat weer=geen klimaat; er zal een zekere mate van toeval aan de orde zijn, het plaatje past niet helemaal en het is daarnaast ook niet heel relevant. Maar het lijkt er wel op dat we hier wat signuariteiten te pakken hebben: in sommige tijden van het jaar is de kans op (extreme) vorst / sneeuwval groot, andersom de kans op smelt. De smelt van afgelopen seizoen sluit enorm mooi aan op de langjarige spreiding (in het grijs de 2 standaarddeviatie). Soms de pieken en dalen vrij exact volgend. Enigszins uitgezonderd de extreem lage smelt begin juni en eind juli.

Snowman · 31 oktober 2015 op 08:22

Boeiend Hajo en Leo !

Martijn · 31 oktober 2015 op 09:56

Goedemorgen, ik vind het heel interessant wat hier allemaal te lezen valt. Mijn dank voor iedereen die hier een bijdrage aan levert!

Ik vraag me af of, en zo ja hoe sterk het verband is tussen het te koude water op de Atlantische oceaan en het ontbreken van een west circulatie? Depressies lijken niet echt uit te diepen en luchtdruk verschillen tussen hoog en lage druk lijken kleiner dan meestal rond deze tijd van het jaar. Heeft dit te maken met het feit dat het oceaan water op een bepaalde plek kouder is dan normaal en dus depressies weinig “energie” krijgen? Wat betekend dit voor de winter en is dit eerder gebeurt? Ik ben benieuwd of iemand hier inzicht in heeft.

Spyfromthesky · 31 oktober 2015 op 11:13

Er zit mogelijk nog een record aan te komen. Dat is de lage waterstand van de grote rivieren. De aanvoer van wat vanuit de bergen zal vallen dat zal praktisch nihil zijn.

Dit is op zich goed nieuws voor de vrachtschepen en wat slechter voor het milieu. Namelijk er kan veel minder worden geladen, dus meerdere keren ladingen overbrengen en dat is gunstig voor de schippers daar ze hun prijzen kunnen vragen.

Van die schippers mag het wel een langere tijd duren.
De vooruitzichten zijn ook super droog en als er wat valt stelt het niets voor.

Eigenlijk is het weer nu saai. Twee complexen wijken niet en wij zitten in het bekende patroon, gelijk vorig jaar met relatief warme zuidelijke stromingen.

Gelukkig komen we van een koude periode en zijn de nachten met helder weer nog wel fris.
Als ik GFS moet geloven dan is pas halverwege november mogelijk een koerswijziging.

De Azoren nemen een zuidelijke koers dan anders en komt via een diepe zudwestelijke stroming met relatieve warmte.

Het is toch maar te hopen dat er gauw een kink in de kabel komt, want dit soort patronen duren ons als het november is, dan te lang.

Spyfromthesky (Arnold).

Hajo · 31 oktober 2015 op 23:09

En ook Antarctica heeft een positieve massabalans zegt nu ook NASA: http://wattsupwiththat.com/2015/10/31/ooops-new-nasa-study-antarctica-isnt-losing-ice-mass-after-all/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *