groenlandaccu3010

 

Wie de berichtgeving hier volgt is niet verbaasd dat er heel veel sneeuw op Groenland valt momenteel. Het eerste bericht hierover hadden we al op 29 augustus! Welnu de kaart hierboven toont het “te veel” aan sneeuw in mm’s waterequivalent sinds 1 september. Dat loopt langs de hele zuidoostkust dus op naar meer dan een halve meter water. Dat is dus 5 meter sneeuw die onder de eigen last al in aan het zakken is om nieuw ijs te vormen.

 

greenland3010b

 

Stappen we over van millimeters naar naar gigatonnen. Eén gigaton is natuurlijk één miljard ton. Het is een beetje gefriemel links in de hoek maar als de curve buiten de grijze zone klimt is er echt iets aan de hand. Dat er iets aan de hand is op Groenland meldden we hier al op 27 mei. Heeft natuurlijk ook te maken met de koude blob oceaanwater op de noordelijke Atlantische oceaan momenteel.

greenland3010

Als we inzoomen ontdekken we dat er al bijna 100 Gigaton ijs te veel is! De blauwe lijn stijgt ver boven het gemiddelde over 1990-2013 heen. En dus is het artikel van eergisteren in NRC (overgenomen van New York Times) verplichte kost: Hoe Groenland wegsmelt? Hoe komen ze erop als we ook weten dat dit ijscontinent in oktober de koudste oktobertemperatuur ooit evenaarde. Ik heb de grafieken in dit bericht net toegevoegd aan de Nieuwe Kleine IJstijd pagina. Kun je het voortaan zelf van dag tot dag volgen!

Categorieën: Weerrecords

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

7 reacties

Gesloten voor reacties.