Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Groenland bijna 100.000.000.000 ton meer ijs dan in afgelopen twintig jaar gemiddeld

check ook eens

7 Reacties

 1. Paco schreef:

  Hihi.grappig om te lezen, de grote vraag is nu Hoe de geleerden er weer een on natuurlijke draai aan gaan geven om de economie te stimuleren.
  Laat me raden! !!! Iets in de trend van. ….. Laatste stuiptrekking in Groenlandss iof zo.
  Ik begin al bijna te hopen op een nnw stroming later november, wat een bakken sneeuw gaat dat opleveren.
  We wachten af, en Hajo? Goed bezig. Dikke duim voor jou en je collega s

 2. Leo schreef:

  De cijfers worden inderdaad indrukwekkend! Vooral omdat het een trend kan zijn/worden: ook afgelopen jaar liet al een wat een positiever beeld zien dan voorheen. Een “jaar” loopt overigens van 1 september tot 1 september omdat dan het smeltseizoen ten einde loopt.
  Maar -als ik zo vrij mag zijn om in te breken op de chef ;-)- , enige nuancering is echter wel op zijn plaats.
  Wat opvalt aan de geaccumuleerde surface mass balance (SMB) is dat die ook in het langjarig gemiddelde (op 1 september) eindigt met een plus van 300 gigaton. Zo veel meer sneeuw (—> ijs) valt er meer dan dat er smelt. Dat is echter niet het hele verhaal; satellietwaarnemingen laten zien dat het netto verlies (gemiddeld over de laatste 10 jaar) zo’n 200 gigaton per jaar is. Waar zit het verschil?

  De SMB plot de groei versus smelt op de ijskap maar houdt geen rekening met afkalving; het ijs dat in zee stroomt. In de ideale situatie -je zou het evenwichtstoestand kunnen noemen / of zonder klimaatsverandering- is e.e.a. in balans: het smelten (inclusief verdamping ofwel sublimatie) en wegstromen van het ijs in zee wordt gecompenseerd door de sneeuwval. Maar dat zou wel erg toevallig zijn. Waarmee we meteen tot een belangrijke constatering komen: er is altijd klimaatsverandering! Het DMI (waar we de data halen) vat dat als volgt samen: “If climate changes, the surface mass balance may change such that it no longer matches the calving and the ice sheet can start to gain or lose mass. This is important to keep track of, since such a mass loss will lead to global sea level rise. As mentioned, satellites measuring the ice sheet mass have observed a loss of around 200 Gt/year over the last decade.”
  Een discussie apart is overigens of dat inderdaad zo belangrijk is. De zeespiegelstijging kunnen we ook in -pak ‘m beet Amsterdam- meten. De extrapolaties tot 100 jaar vooruit die daar aangehangen worden staan immers op losse schroeven. Maar dat laat ik even buiten beschouwing.
  Overigens is het interessant te vermelden dat de steeds veranderende en derhalve achter hun eigen feiten aanlopende satellietmetingen minder betrouwbaar zijn dan (in Hajo’s bericht) de on-the-flow waarnemingen. Want hoe komen de data tot stand? Hoewel vele parameters en krachtige computerberekeningen verbluffend eenvoudig van principe en zeer betrouwbaar. Exacte wis- en natuurkunde van de koude grond! De gepresenteerde waardes worden geleverd door niets meer of minder dan een weermodel: het “Hirlam-Newsnow”. Net als de bijvoorbeeld alom bekende GFS of HIRLAM runs wordt er iedere 6 uur opnieuw gedraaid. Met meetgegevens als sneeuwval, zonlicht, dauwpunt, enz. Maar dan geen extrapolatie tot 2 of 15 dagen vooruit; slechts een feitelijke weergave over de afgelopen twee dagen waarmee vervolgens de smelt versus aangroei berekend wordt. Zeer betrouwbaar dus! Samenvattend wordt het héél interessant wanneer de SMB 200 gigaton hoger uitkomt dan het langjarig gemiddelde. Kort door de bocht genomen kun je dan aannemen dat er netto geen smelt meer optreedt. We blijven het volgen 😉

 3. Leo schreef:

  NB e.e.a. roept wel de vraag op waarom er zoveel sneeuw valt. Structurele afkoeling is (nog?) niet aan de orde. Ik weet het niet. In mijn speurtocht daarnaar valt me wel iets anders op:

  Dit gaat om de rechtergrafiek. Heeft weinig met al het bovenstaande te maken omdat weer=geen klimaat; er zal een zekere mate van toeval aan de orde zijn, het plaatje past niet helemaal en het is daarnaast ook niet heel relevant. Maar het lijkt er wel op dat we hier wat signuariteiten te pakken hebben: in sommige tijden van het jaar is de kans op (extreme) vorst / sneeuwval groot, andersom de kans op smelt. De smelt van afgelopen seizoen sluit enorm mooi aan op de langjarige spreiding (in het grijs de 2 standaarddeviatie). Soms de pieken en dalen vrij exact volgend. Enigszins uitgezonderd de extreem lage smelt begin juni en eind juli.

 4. Snowman schreef:

  Boeiend Hajo en Leo !

 5. Martijn schreef:

  Goedemorgen, ik vind het heel interessant wat hier allemaal te lezen valt. Mijn dank voor iedereen die hier een bijdrage aan levert!

  Ik vraag me af of, en zo ja hoe sterk het verband is tussen het te koude water op de Atlantische oceaan en het ontbreken van een west circulatie? Depressies lijken niet echt uit te diepen en luchtdruk verschillen tussen hoog en lage druk lijken kleiner dan meestal rond deze tijd van het jaar. Heeft dit te maken met het feit dat het oceaan water op een bepaalde plek kouder is dan normaal en dus depressies weinig “energie” krijgen? Wat betekend dit voor de winter en is dit eerder gebeurt? Ik ben benieuwd of iemand hier inzicht in heeft.

 6. Spyfromthesky schreef:

  Er zit mogelijk nog een record aan te komen. Dat is de lage waterstand van de grote rivieren. De aanvoer van wat vanuit de bergen zal vallen dat zal praktisch nihil zijn.

  Dit is op zich goed nieuws voor de vrachtschepen en wat slechter voor het milieu. Namelijk er kan veel minder worden geladen, dus meerdere keren ladingen overbrengen en dat is gunstig voor de schippers daar ze hun prijzen kunnen vragen.

  Van die schippers mag het wel een langere tijd duren.
  De vooruitzichten zijn ook super droog en als er wat valt stelt het niets voor.

  Eigenlijk is het weer nu saai. Twee complexen wijken niet en wij zitten in het bekende patroon, gelijk vorig jaar met relatief warme zuidelijke stromingen.

  Gelukkig komen we van een koude periode en zijn de nachten met helder weer nog wel fris.
  Als ik GFS moet geloven dan is pas halverwege november mogelijk een koerswijziging.

  De Azoren nemen een zuidelijke koers dan anders en komt via een diepe zudwestelijke stroming met relatieve warmte.

  Het is toch maar te hopen dat er gauw een kink in de kabel komt, want dit soort patronen duren ons als het november is, dan te lang.

  Spyfromthesky (Arnold).

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.