nuuk2510

Nuuk. De hoofdstad van Groenland. Netjes op tijd wit geworden tot aan de kust. Kijk maar op deze klimaatgrafiek. En dit is ook niet de sneeuwrijkere oostkust waar in deze periode vele meters sneeuw neerdalen. En het is ook niet de ijzige vlakte op de ijskap. Daar is het andere koffie momenteel! Bevroren koffie als je niet oppast. En hoe plas je het weer uit met -55ºC?

Schermafdruk 2015-10-25 11.10.12

In de nacht op zondag is het echt gebeurd! Kijk maar op de grafiek. Een evenaring van de laagste ooit in oktober gemeten temperatuur bij het Summit Camp. De überhaupt ooit gemeten laagste temperatuur hier is -63ºC. Helaas kan ik in deze grafieken van de Deense meteorologische dienst niet zien wanneer die records werden gevestigd. Zal eens navraag doen.

summitcamp2510

Zo lag het Summit Camp er vanochtend bij. Al iets minder koud maar zo te zien met sneeuw wat hier boven niet zo vaak gebeurt!

cairngorm2510

Tegelijkertijd zijn de skigebieden van Schotland voor het eerst deze winter wit geworden.glencoe2510

Herfstig wit zullen we maar zeggen.

niesen2510

De Alpen daarentegen zitten in een fase van afscheid nemen van de sneeuw. Ondanks dat het dit weekeinde lukte de Resterhöhe bij Kitzbühel te openen. Hier Niesen in het Berner Oberland. Prachtige plaat!

jungfrau2510

En de blik op het Jungfrau massief! Heb me net weer aangemeld voor het Inferno-Rennen in Mürren in januari. Jarenlang met veel plezier gedaan. Nu kan het weer eens.

regentexas

Dit is wat er in Amerika nu aan het handje is. Patricia dropt nog even een paar honderd millimeter neerslag in de zuidelijke staten. In oost-Canada gaat het voor een halve meter sneeuw zorgen. Remember #snovascotia? Vervolgens komt dat ook onze kant op. Maar eers even dit!

We moeten allemaal een beetje gaan begrijpen hoe de aarde werkt. Zo’n Patricia is natuurlijk een gigantische warmtepomp. Wat doet zo’n hurricane eigenlijk energetisch? Het brengt gewoon megagigaveel joules van de bovenste laag van de oceaan naar de onderkant van de stratosfeer. En waar is die stratosfeer vooral goed in? Twee dingen. Dankzij ozon het tegenhouden van het schadelijke deel van de verder juist zeer gezonde UV straling. Waarom is UV gezond trouwens? Omdat wij in diezelfde condities zijn geëvolueerd. En alles waarmee wij geëvolueerd zijn is gezond. Zo simpel is het. Als het namelijk schadelijk was waren we wel anders geëvolueerd. Alleen dingen die ons korter belasten dan de tijd die evolutie nodig heeft om ons te verbouwen, kunnen schadelijk zijn. Roken bijvoorbeeld. Als we allemaal 1 miljoen jaar door paffen is roken gezond geworden. Dan haalt onze lichaam nuttige stofjes uit de rook en verwerkt het de rest #johanzethemop.

708px-Carbon_dioxide_3D_spacefill

Waar waren we ook al weer? O ja. Twee dingen doet de stratosfeer behalve mooi blauw zijn. Vooral ook het uitstralen naar het heelal dankzij vooral CO2. Daarboven is niet of nauwelijks H2O en heeft CO2 als uitstralend gas het rijk grotendeels alleen (terwijl voor hier beneden nog steeds iemand moet uitleggen hoe wat CO2 muisjes iets kunnen wat de H2O olifant in de kamer niet in zijn eentje kan). Hoe meer CO2 hoe kouder de stratosfeer ook (is onbetwist). Kun je namelijk bij een lagere temperatuur al evenveel energie lozen. Maar wat doet zo’n hurricane dus en ook een simpele onweersbui in Holland: heel veel joules naar de plek brengen waar CO2 het kan uitstralen naar het heelal dat 3K koud is. En dan zie je dat zo’n #patricia erin slaagt een hele lap oceaan in enkele etmalen flink af te koelen. En dus moet niemand gaan staan juichen dat een El Ninjo eindelijk bewijst dat de aarde catastrofaal opwarmt en dat we nu allemaal een krakkemikkige Tesla moeten gaan rijden. Want wat mag je verwachten nadat de aarde een hele massa energie naar het heelal heeft geloosd? Vul zelf in! Ja we gaan nog koude jaren meemaken. Verwacht alleen niet meteen deze winter een herhaling van 1963. Is nog een tikkie te vroeg.

accualpen2510

Voor de neerslag van Patricia onze kant op komt eerst een moment met sneeuw in het westelijk Alpengebied boven 1500-2000m. Leuk voor de plaatjes. Zet nog weinig zoden aan de dijk voor het seizoen. De beloofde novemberdump moet dit dan maar gaan doen.

patricia

Tot zover zijn de modellen betrouwbaar vanochtend: hier zie je links Patricia binnendenderen in de vorm van nog steeds heel veel neerslag. Het Amerikaanse model laat die neerslag een nieuwe depressie vormen op de Middellandse Zee. Waardoor het continentale hoog dat wij al heel wat daagjes in het vizier hebben een doorstart kan maken.

3nov

Het Europese model stuurt de neerslag sterk afgezwakt wel over de Lage Landen heen waarbij het hoog wordt afgeplat tot een pannenkoek van de Azoren naar Moskou. Veel te vroeg om te zien wat er echt gaat gebeuren. Even afwachten maar. Gewoon even genieten van de sneeuw in Canada.

vrijochtend

Vandaag sneeuwt het er ook maar vanaf donderdagochtend gooit Patricia de beuk erin. Tegelijkertijd zien we ook aan de westkust een front tegen de Canadese Rockies aan beuken. Sneeuwgrens 1500m!

neerslagaccu2510

Dit is de verdeling van de nattigheid in Europa de komende 10 dagen. Groenland is nog even aan zet qua sneeuw in Europa. Wat mij betreft mogen er vanaf dat moment wel weer eens mooie winterse kaarten komen! Fijne zondag! 12.45 uur wintertijd voor de buis allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.