bizarrewolken-crop

Rara waar is dat spoor van? Zie deze vandaag door mij gedraaide video op Facebook en je weet het antwoord. Mag iemand anders mij weer vertellen wat de correcte benaming is van de cirrus die over de helling heen komt kijken. Voortekenen. Dat is zeker. Van veel moois! Waar ik morgen weer midden doorheen moet met de auto. Schrijf nooit 10 tips remember!

bizarrewolken

Moge de wolkenliefhebber die het weet het zeggen. Hierboven het plaatje nog eens “in context”…

vreemde-wolken

Dit zijn toch wel weer lenticularissen. Föhnwolken dus. Hangen stil in de wind boven de kammen. En die Föhn hangt echt rechtstreeks samen met de sneeuw en Groenlandkou die morgen de Alpen gaat treffen en hoe! Het is echt een bizar verhaal. Dat gaat leiden tot pas echt extreem lawinegevaar. Waarover onderaan nog iets meer.

sneeuwgrenslaag

Wat een bak sneeuw zeg en geen sneeuwgrens te zien

Ik zal dus toch echt mijn hoed op moeten eten nu als ik in de komende 48 uur mijn derde BV niet scoor. Het kan alleen misgaan als het geen 30cm wordt in een brede zone maar slechts 25. Maar bedenk: dit is het Amerikaanse model. En het Europese model heeft er nog meer zin in! Daar kan het evengoed 50cm worden in een hele brede zone. Wat een subliem sneeuwmoment zo strak na de superdooi. Aan het einde van dit bericht weet je dat hier 1+ 1 =3.

sneeuwgrensietshoger

Vrijdag aan het einde van de sneeuwval kruipt de sneeuwgrens wat omhoog maar geen nood

helemaal aan het einde van de sneeuwval vrijdag pas gaat de sneeuwgrens wat omhoog en pakken de lagere dorpen war lichte regen mee. Een zone van Zwitserland naar de Arlberg is nu in de running voor de superbonus. Franse Alpen licht tegenvallend en je ziet de van het wielrennen bekende Maurienne (bij de inkeping van de grens = tunnel de Fréjus) weer echt als weerscheiding tussen de noordelijke Franse Alpen (Savoie Mont Blanc) en de zuidelijke.

waarineensvandaan

Slap frontje zou je zeggen

We zijn allemaal een beetje op het verkeerde been gezet denk ik. Je ziet op de kaart van vanmiddag een superslap frontje diagonaal over Europa hangen. Moet daar een halve meter poeder uit vallen? Maar de grap is… net als met een aardbevingsbreuklijn kan zo’n front een activeringsgebied worden voor het achteropkomende verkeer. En tussen Bretagne en IJsland hangt een buienveld… ook nog niet eens zo opvallend. Maar dan komt het!

thisisit

Komt de kou uit Canada dan?

Ergens in de aanvoerrichting moet natuurlijk kou de oceaan op zijn getrokken. Vaak wordt dat vanuit Canada naar zee geblazen. Nu niet! De Canadese koudebel op 1500m hoogte tolt maar wat rond. Daar hebben we niks aan. Nee… let op de depressie net voorbij het puntje van Groenland.

zelfdedepressie

Wat doet de Föhndepressie?

Hier zie je die depressie 12 uur later (gisteren) op de kaart van Europa net onder IJsland. Het is precies ook die depressie die zachte lucht vanaf de Canarische eilanden over de Alpen schuift momenteel (mis niet de video van Wetteronline van de huizenhoge golven bij Ierland). Ongunstig denk je dus. Nu ja… als je vandaag op de piste was weet je beter. OK het was warm maar hier in Tignes gewoon een droom. Zelfs offpiste. Waarover hieronder nog wat meer…

min42

-42ºC is losgetrokken van het vaste land

We moeten naar 5km hoogte stijgen om echt te zien wat er gebeurt. Daar zie je hoe het koudste gebied boven Groenland ineens de oceaan op floept waardoor het daar dan kouder is dan over Groenland zelf.

500hpabelletje

Activatie boven Frankrijk

Twee dagen later – morgenochtend dus – bereikt die koudste bovenlucht Frankrijk. Het sluit aan bij dat slappe frontje. Maar de vochtigheid. De warmte die nog op het land zit en de ijskoude bovenlucht zetten iets in gang wat dan niet meer te stoppen is: de atmosfeer gaat warmte voor kou uitruilen. Zij daarboven onze warmte en wij hier beneden hun kou. Alleen het vocht houden wij in deze deal. Het gaat wel mee naar boven maar heeft heimwee en komt snel als sneeuw weer naar beneden. Frozen!

min34

En tsjakka!

In de nacht op donderdag dan de full hit op de Alpen. En dan zijn we allang aan het nowcasten wat er allemaal gebeurt en waar hoe veel hoe snel en hoe laag valt.

min30

En zondag is Groenland op herhaling

Daarna komt de Föhn we weten het. Wederom samenhangend met een van Groenland afkomstige koude taartpunt. Dit keer steekt de kou nog zuidelijker. Zuidelijk genoeg om aan de zuidkant van de Alpen te activeren. Bij bovenstaande kaart op 5km hoogte hoort…

zuidkantdump

Maar nu zuidkant

… deze kaart daar waar wij leven en skiën! En die sneeuwgrens! Die mag nog steeds wel wat lager hoor… voor Val Gardena met dorpen tussen 1300 en 1500m kan het net! Ik zeg erbij: de twee kaarten hierboven zijn van gisteren. Ter illustratie van het koudste scenario. In de nieuwste berekening is de bovenlucht bij Genua twee graden warmer. Dus kan het ook nog de Friese versie ken net worden! Ook dat wordt weer nowcasten. Met voor we daar zijn heus nog wat mooie nieuwe prognoses. Leo, Ronaldo en ik gaan de komende dagen ons best doen het zo helder mogelijk te maken….

wisseldag

Zaterdag wisseldag

Veel mensen willen waarschijnlijk weten: hoe wordt het zaterdag op de wisseldag. Nou mazzeltje dus. Stilte voor de storm!

grondlawine

Grondlawine vandaag in Val d’Isère

Een grondlawine op een pure zuidhelling vandaag. Typisch voor het late voorjaar. Best bijzonder voor begin februari. Dit type lawine gaat langzaam maar kan toch dodelijk zijn als je niet continu je ogen en oren open houdt. Vooral het gewicht van de sneeuwbrokken is een killer.

mijnspoor

Oeps

Tja… ik was een helling op geskied een heleboel sporen achterna…. tot ik die speedflyers om mijn oren kreeg (video) en ik me realiseerde dat die sporen van hen waren. Dat betekende tevens dat er tussen mijn veilige positie en het dal lawinegevaarlijke flanken en cliffs zaten. Ik had stijgvellen bij me en had eigenlijk een half uur moeten klimmen om een 100% veilige route te behouden. Ik zag een kans na een paar minuten klimmen zonder vellen langs 3 kleine veilige punten naar een snellere uitweg te skiën. De enige echt gevaarlijke helling nam ik met de vaart waarmee je nog weg kunt skiën van een lawine en je ziet hoe net als ik mezelf met maximale druk op mijn brede latten uit de kom druk weer een veilige flank op… dat die druk dan toch een pakketje sneeuw onder mee aan het schuiven maakte. Kortom: don’t try this at home… Ik zeg erbij: ik was helemaal alleen en ben nog altijd de baas over mezelf. Met een groep was ik onverbiddelijk geweest: half uur klimmen!

valdisere

Prachtig skidorp

Ik was weer even in Val d’Isère vandaag. Wat een mooi skidorp. En ik moet zeggen: Tignes Lac en Tignes Val Claret zijn eigenlijk ook niet gek. Ik ben niet per sé zo van de chalets. Elke bouwstijl zijn eigen charme. Het is in elk geval een skicircus met dito après-ski. Zie mijn aparte artikel over dat laatste.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

42 reacties

Gesloten voor reacties.