Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

les menuires
Lees verder >

Wintersport met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Die tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ga je mee op skivakantie naar het paradijs?

innsbruck
Lees verder >

De één wil skiën en de ander shoppen? Dit kan allemaal in Innsbruck en zijn vakantiedorpen.

die tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud! en vooral relaxing!

champéry
Lees verder >

Voor jong en oud een geweldig gebied om te genieten van een welverdiende wintersport. Een gebied wat alles in huis heeft om mooie herinneringen te maken!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

die tauplitz
Lees verder >

Ski een circuit, neem een vroege vogel start op de lege pistes of neem een zonnebad!

Groengerande sneeuwbom en nieuwste modelruns optimistisch

check ook eens

54 Reacties

 1. Jesse schreef:

  Lekker!!

 2. Jolanda schreef:

  Dat ziet er veelbelovend uit! Gaat het Sauerland hier ook van profiteren? Of ligt dat te laag of te westelijk?

  • Hajo schreef:

   Even aanzien…. maar ze hebben veel kunstsneeuw…. dus is een reeks koude nachten genoeg.

   • Roy schreef:

    Komend weekend 1 lift geopend op de Poppenberg. Maandag op zondagnacht gaan de sneeuwkanonnen weer aan op basis van een reeks koude nachten ook door Hajo aangegeven in dit filmpje: https://youtu.be/GWUFy3BhKvU 🙂

    • Jolanda schreef:

     Dank voor jullie berichten! Zolang het op termijn geen warm water meer gaat regenen, zou het zo maar kunnen dat we kunnen skiën/snowboarden met kerst in Winterberg. Ik heb goede hoop! En loopt het anders, dan is er in die omgeving gelukkig genoeg te doen om je te vermaken 🙂

 3. Ralf schreef:

  Hajo, een vraag waar ik al lang mee loop. Wat zorgt er nu voor (is cruciaal) voor het ontstaan van een hoog bij Groenland? Ik volg de laatste tijd de mooie kaarten op ventusky, en daar valt me op dat de Atlantische oceaan zo’n bak warm water is, wat zorgt voor ons milde klimaat. Wat moet daar op zee veranderen voor een lekkere winter?

  • Ronaldo schreef:

   Hoi Ralf,
   in de avondupdate van 18 november heb ik daar iets over geschreven. Dat ging over de Russische beer maar geldt ook voor het Groenland hoog. Ik citeer:

   “Het ligt aan de opbouw van een hogedrukgebied en de handreiking die ze maken. Want de Russische Beer is geen warmbloedig hoog maar een koud hogedrukgebied, terwijl het Azorenhoog juist een warmbloedig hoog is. Het Azorenhoog, en eventueel ook een Scandihoog zijn warm in de hogere luchtlagen door warmte advectie. Dat is horizontale warme lucht die op een hoogte van 5 kilometer samenstroomt. Daardoor ontstaat, door convergentie, een dalende luchtstroom. De Rusissche Beer, ook wel Siberisch hoog genoemd, is echter koud aan de onderkant. Doordat er veel sneeuw ligt in Siberië ontstaat er een immense uitstraling en daardoor enorme kou. Juist deze kou laat de lucht krimpen, wordt dichter en zwaarder en zorgt voor een enorme luchtdruk van wel tot 1070 hectopascal. Warme lucht heeft er geen vat op en daardoor draagt het niet bij aan de algemene circulatie. Dus zo’n hoog is moeilijk te verplaatsen, terwijl een warm hoog dat wel is op het moment dat er koude lucht op hoogte instroomt.”

   Een Scandi hoog / Azoren hoog ontstaat dus door warmte op hoogte die voor een dalende luchtstroming zorgt.
   Een Groenland hoog / Russisch hoog ontstaan door enorme kou aan de grond die de lucht zwaarder maakt en aldus voor een enorme druk zorgt.

 4. Ralf schreef:

  wat was er bv anders in de kleine ijstijd? Ik ben namelijk een grote winterfan en skifan en wacht sinds 2011-2012 op weer zo’n mooie winters.

  • Matthijs schreef:

   Ik heb zo’n zelfde soort vraag. Ik zag van de week een foto van de rivier de merwede met ijsschotsen (1997) ik kan het me met toen 13 jaar oud nog net herinneren wat was de drukverdeling toen en welke factoren speelde er toen? IS HET MOGELIJK OM EEN INTERESSANT JAAR TE PAKKEN EN DAAR EEN WEERBERICHT VAN TOEN TE BESCHRIJVEN?

   • Hajo schreef:

    Dat is niet zo moeilijk… dat kan ik zo uit mijn fantasie wel… we weten precies wat er nodig is…. dan krijg je teksten als “… rond 5 januari bouwde zich een gigantisch Groenland hoog op dat verbinding zocht met het Azorenhoog. Een Arctische uitbraak met polar lows legde over heel Nederland 15cm sneeuw. Vervolgens schoof het hoog door naar Scandinavië waardoor de wind langdurig naar de oosthoek ging. Met zeer korte onderbrekingen bleef het hoog wel vier weken op haar plaats. Het kwik daalde al gauw naar -10 en lager overdag. ’s Nachts was het niet kouder dan -15 door de hevige oostenwind. Genua-depressies zorgden voor gigantische sneeuwval aan de zuidkant van de Alpen. Aan de noordkant traden nachten op met temperaturen van -35 tot -45. …” en ga zo maar door. Da’s allemaal niet zo moeilijk…. maar meestal duren de koude episodes in West-Europa maar enkele dagen… dus moeten we het hebben van de uitzonderingen. Kleine IJstijd moeten we afwachten…

   • Martijn sonnenberg schreef:

    je kunt de weerkaarten vaak via archieven terugzien, bijv op meteociel.fr. weet je de periode van die foto?

  • Hajo schreef:

   West-Europa is een bijzonder gebied: hoge breedtegraad maar volledig omgeven door warme zee en oceaan. Daarom wintert het bij ons alleen lekker als de wind vaker naar het oosten tot noorden gaat. Nu is het zo dat in een kleine ijstijd als de mondiale temperatuur 1 a 2 graden zakt het inderdaad zo is dat in West-Europa de wind in de winter vaker oost is. Daardoor zijn bij ons de winters dan gemiddeld wel 4,5 graag kouder.

   Verder: we weten het niet. Tijdens de vorige kleine ijstijd (1350-1850) hadden we geen meetnetwerk, geen weermodellen en nog niet eens de fysica van de weersystemen op een rij. We hebben amper een idee hoe het weer toen was behalve van verschillende logboeken en boomjaarringen.

   Maar natuurlijk is in een Kleine IJstijd ook de oceaan 1 tot 2 graden kouder. Dus kun je dan al eerder winterweer hebben uit west tot noordwest.

   Toekomstig klimaat weet niemand. Dus gaan we rustig 30 jaar door met gebrekkige prognoses en dan kijken we weer eens achterom…

   • Jopie schreef:

    Lees ook de verhalen van 1963 en 1979. Die laatste winter weet ik nog want heb als joch meegemaakt. Helaas niet in het noordoosten maar in Rotterdam. Howel die polar low situatie rond oud en nieuw weet ik nog wel.

    Vooral de verhalen uit 1963. Toen op een gegeven moment de wind even uit westen blies trad niet zoals verwacht de dooi plots in. Immers de Noordzee was veel kouder met voor de kust ijs…
    http://www.schaats-en-skate.nl/cees/1963.htm

    Dit leest als een spannend boek.

 5. Martijn sonnenberg schreef:

  prachtige animatie van het europese weermodel. Met het hoog iets westelijker wordt de kou wat minder naar turkije gedrukt en staat er (‘ineens’) donkerroze neerslag voor de noordkant op de kaart. Je gebruikelijke ‘supertanker’ verhaal gaat op. De modellen en berekeningen zijn min of meer hetzelfde, alleen de uitkomst is toch een stuk anders als eerst (en nu vooral in positieve zin). Of ski arlberg de seizoensstart volledig gaat halen met deze kaarten durf ik niet te zeggen. Die fohn was killing en van de 40 cm sneeuw in het dorp (lech, anton) is niets meer over…

 6. Jerom schreef:

  GFS6 is hopeloos wat winterweer betreft.

 7. Marco schreef:

  Wat valt er te zeggen over de voorspelling na volgend weekeinde? De spreiding lijkt erg groot, maar de hoofdrun en controlerun zitten redelijk onderin het ensemble. Hoeveel waarde kan ik daaraan hechten?

 8. JorneValstar schreef:

  Waar we gisteren postten over de vele sneeuw in Prali worden nu de gevolgen lagerop zichtbaar;
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1406215452752554&substory_index=0&id=508384289202346
  Weg is weg en dorp is afgesloten van de beschaving

 9. Arjan Ischgl schreef:

  1 en 2 december moet het dan maar gebeuren. Lees al weer een tijdje mee, misschien heb ik iets gemist maar waar is Leo gebleven?

 10. Eric | schreef:

  Er gebeurd weinig op weer gebied. Na een leuke start begin november in de Alpen is het even rustig. Menigeen maakt zich al weer zorgen maar ik blijf zeggen …het is pas november…en het is herfst en nog geen winter. Dit geldt met name voor Nederland. Hopen op sneeuw en ijs in november maar is dat reeel? Ja natuurlijk want als je een beetje de historie in je hoofd hebt dan gebeurde er precies vandaag 11 geleden wat….. Half NL in dikke sneeuw, mensen moesten overnachten in sporthallen etc….Maken we dat ooit nog is mee? Maar goed mijn prio ligt veel meer waar je echt kunt wintersporten en dat is ergens in Oostenrijk. Maak me zeker nog geen zorgen. Hooguit vanaf half december dan moet het gaan gebeuren…..

 11. Ronaldo schreef:

  Deze dan uit Sestriere:

  @Stefan Kaptein: zie ik daar je broer of ben je incognito 🙂

 12. Michael schreef:

  Helemaal eens met Eric. Het is weliswaar (eind) november en we hebben nog even te gaan tot aan de kerst maar het zou toch zo lekker zijn als je in ieder geval de modellen al richting winter ziet buigen. Ook al is het ver in het meteofictiegebied.
  We blijven het in de gaten houden op deze fijne site!
  Thanks aan iedereen die dit mogelijk maakt .

 13. fred schreef:

  Maar Frederic hoe komt het dan dat wij angstiger zijn geworden voor sneeuw in Nederland?.
  Ik hoop wel op een koude winter, want ik ben benieuwd hoe de huidige maatschappij zich dan houd.
  Plus weer even een algemene vraag, ik wil eens naar China op wintersport, wat zijn daar de beste plaatsen, het zal niet voor dit jaar zijn, ik wil er volgend jaar heen op wintersport.

  • Frederic schreef:

   Niet alleen voor sneeuw hoor fred. Het heeft volgens mij te maken met de ontembare drang naar controle en voorspelbaarheid van een bepaalde groep mensen. Controle over alles en nog wat, waaronder zeker ook de omgeving. Ken je ze? De mensen die meer bezig zijn met: “Pas op voor dit! En pas op voor dat!”
   Ik reken mezelf totaal niet bij die groep, maar ik merk wel dat ze heel invloedrijk zijn op de publieke opinie. Want soms gebeurt er bvb eens een dodelijk ongeluk, ook al is het risico erop heel laag. En als daar dan tien jaar lang op gehamerd wordt, dan gaat uiteindelijk ook heel de publieke opninie erin mee.
   Maar goed, ik denk dat psychologen daar een betere verklaring voor kunnen bedenken.

 14. eri schreef:

  velen zeggen nog tijd genoeg tot de kerst maar ik zie tot 10 dec nog niet echt een winterinval in de N-alpen plaatsvinden dus dan houden we nog maar 14 dagen over, begin alweer met billen knijpen.

  hopen dat de hoofd run van de EC standhoud dan kan het nog goed komen, “helaas” kan ik alleen met de kerst skiën dus daarom kan ik niet cherry pikken.

  • Derso schreef:

   Niet zo blind staren op pluimen als je het mij vraagt. Als ik naar Bergfex kijk zie ik voor over een week 50CM sneeuwgrens 600-800 meter. Als dat niet meer goed is voor begin december weet ik het ook niet…. Ja dat is wel de hoofdrun, maar om nou al te stressen?

 15. Frederic schreef:

  weer.nl gaat in ieder geval uit van een relatief grote kans op winters weer in de LL in de weken voor kerst 🙂

 16. Ado20 schreef:

  Ik snap niet dat iedereen zo zeurt om het weer. Volgens mij zitten we komende week ver onder de gemiddelde temperatuur met als uitschieter wellicht matige vorst in de nacht naar dinsdag! Genieten dus!

 17. fred schreef:

  Dat klopt, bladeren die vallen, wind, onweer, veel neerslag, misschien een soort van normvervaging?.
  Het is maar goed dat het weer niet voor 100% voorspelbaar is.

 18. vanDam schreef:

  Meer foto’s vind je in dit album: https://www.facebook.com/pg/Bardonecchiaski/photos/?tab=album&album_id=1530905596936480

  [img]https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15181319_1531038663589840_5414385384220971362_n.jpg?oh=ab848ccd23eb22297eb704083dfca01e&oe=58CC52EE[/img]

  [img]https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15202491_1530906303603076_1047039758473768832_n.jpg?oh=f6a497aa5903030a21ba52e3682131ed&oe=58BD8A70[/img]

  • Filzmooser schreef:

   Verleden jaar hadden ze hier te weinig sneeuw en nu te veel sneeuw……ach te veel sneeuw is niet helemaal niet erg!
   Mooie foto’s dit zou voor mij echt een droom zijn…..Filzmoos met 2 meter sneeuw in het dal…aaahhh

 19. Ab schreef:

  De ECMWF 32 daagse gaat voor een koude december maand vooral 2de helft van de maand een aardige afwijking onder normaal 😉
  Spannend hoor…!! Hier de kaart http://www.weerwoord.be./uploads/1511201625933.jpg

 20. Erwin schreef:

  GFS 12 uur perst er weer een betere run uit! In de nacht van 7 op 8 december regen overgaand in SNEEUW in de LL volgens deze hoofdrun! Zeker in Oostelijk deel van de LL!

  • Erwin schreef:

   Ook op 8 december overdag interessante ontwikkelingen in deze hoofdrun met grote sneeuwkansen met name voor Oost en NO Nederland. Weer LMG -achte situatie met veel zachte lucht ten Westen en veel koudere lucht ten Oosten van de LL.
   Noord Oost- Nederland mogelijk in een echte SNEEUWSANDWICH op 8 december als deze hoofdrun uitkomt

   • Erwin schreef:

    In periode 7-10 december regelmatig mooie sneeuwmomenten zowel in de Franse Alpen , maar ook in Zwitserland en Oostenrijk bij lage sneeuwgrens.
    Duimen Duimen Duimen!!!

 21. Erwin schreef:

  Mooie ontwikkelingen tot 10 december in deze hoofdrun voor de LL. Daarna wint de zachte lucht het in de LL met in de rest van Europa ten Oosten van Nederland een mooi koudereservoir. Zal nog vaak veranderen!

 22. fred schreef:

  Even de zuurpruim uit hangen, nou ja het is wel feitelijk.
  Eind nov waren de 1ste echte meer winterse kaarten, toen werd het begin dec, toen sinterklaas, nu zitten we op 7 a 8 dec.
  Een trend of niet?, en wanneer mogen we spreken over een trend?.

  • Erwin schreef:

   klopt maar we zien wel steeds een zelfde soort setting terugkeren. Op de laatste kaart nu wel ‘dooi om de Noord’ maar ik geloof dat een LM achtige situatie binnen een paar weken tot de mogelijkheden behoort met een bak sneeuw, beste kansen voor Oost en NO Nederland. Ook leuk om een keer naar Ardennen te gaan. Daar gaan we mogelijk nog langlaufen in 2e week december als deze hoofdrun uitkomt… Maar ik ben wel bang voor ondersteuning. Het lijkt alsof de duvel er mee speelt maar de hoofdrun is laatste keren een afwisseling van of een echt koude uitbijter of een zeer zachte uitbijter. We moeten dat steeds meer gaan terugzien in een soort Y ensemble vermoed ik waar veel lijnen of voor fors kouder gaan of voor fors zachter weer gaan.
   Waar Hajo gisteren kwam met sneeuwkansen voor 1-12 zet ik persoonlijk in op 8-12. een weekje verlaat dus.

   • Erwin schreef:

    En of de duvel ermee speelt. Nu is, waar ik al bang voor was de periode rond 8&9 december weer een koude uitbijter. Ook de neerslag die de hoofdrun rond deze datum berekent (sneeuw) is echt fors meer dan vrijwel alle andere members….

  • Frederic schreef:

   De voorbije 2 maanden waren toch kouder dan normaal in de LL @fred? Of niet?
   Ook dat is een feit.
   Niet vergeten dat de meest winterse kaarten ook de minste kans hebben om uit te komen he

 23. Hans schreef:

  Alweer op (of rond) 5 dec sneeuw op de kaart voor LL 🙂 Blijft maar steeds weer terugkeren dus wie weet? 🙂

 24. Spyfromthesky schreef:

  De winter van de lange adem? Kijk, we kunnen dit op twee manieren opvatten. Een winter die eens een keer langdurig is of is het een winter die wel (kort) komt en we nog geduld moeten hebben totdat die komt.

  Nu was uit mijn geheugen de (echter) winter van de laatste Elfstedentocht ook relatief kort. Na 9 januari 1997 was het destijds wel bekeken met de winter.

  En eigenlijk zouden we al tevreden zijn met één van beide uitleggingen van de winter met de lange adem.

  Ik moet zeggen dat de GFS runs, hoewel nog niet dik raak voor LL toch wel goed een heel groot deel flink laat afkoelen. In die zin bevalt ook de laatste run van GFS mij wel.

  17,3 – 9,9 en 5,7 (verwachting). Ach, als deze lijn zo rekenkundig wordt doorgetrokken met de komst van de nog (normaal) koudste maanden, dan moet het vast goed komen.

  Tja, het weer is het weer en wij kijken, observeren en beleven het. Vooral dat laatste doet een ieder dat buiten op zijn eigen wijze.

  En krijgen we deze maand misschien ook al ergens strenge vorst? Wie weet ergens in Limburg.
  Je zou er zo een wedstrijd van kunnen maken.

  Spyfromthesky (Arnold)

 25. Ramon schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1480105113Weersverwachting_december_Lech.png

  Voor ons nog even afwachten; gelukkig gaat het net voor de kerst sneeuwen in Lech?!”??!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.