Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Grimentz-Zinal dit weekeinde al open en weermodellen weer positief

check ook eens

32 Reacties

 1. Ab schreef:

  GFS 6z oper run is toch weer positief voor de Alpen. Want die verzachting lijkt weer tijdelijk te duren. Met vanaf 24/25nov wind toch weer wat neigend naar west noordwest doordat het Groenland hoog niet echt veel in kracht lijkt te verliezen en zelfs wat aansterkt. De depressies liggen zuidelijker dan vorige runs en zo stroomt er ook weer koude polaire lucht mee op 1500m richting de west en noordkant van de Alpen met weer nieuwe sneeuwkansen. Hier de kaart op 192h vooruit (26nov) voor de Alpen. Gezien de termijn zal het nog vaal wijzigen. https://www.mupload.nl/img/wfzsspn85zrqv.png

 2. Erwin schreef:

  Modellen idd wat gunstiger dan gisteren maar naar mijn mening nog niet echt goed.
  Als ik kijk naar het gfs 12 ensemble gemiddelde voor de LL ligt de 850hPa temperatuur gemiddelde de hele periode zelfs boven de 0 graden. Voor 2e helft november, begin december vind ik dat alles behalve geweldig. Hoofdrun 00 uur was idd wat positiever maar zat vrijwel onderin ensemble.
  Voor wintersportlanden ben ik tevreden, voor LL vind ik ook de aanloop naar deze winter opnieuw weinig hoopvol verlopen.

  • Erwin schreef:

   gfs 12 is uiteraard gfs 00

  • Sjaak schreef:

   Goed bezig Erwin.
   Blij dat je veel verteld over Nederland.
   Je zit er dikwijls goed op en je onderbouwing is uitstekend.
   Dat het soms andersloopt is logisch en niet jou fout.
   Ga zo door en ik ben vooral een vaste bezoeker om jou kennis en berichtgeving over Nederland

   Groetjes

   • Erwin schreef:

    Bedankt Sjaak! Ben zowel fan van laagland winter als van wintersport in de Alpenlanden. Dus beiden bespreek ik met nadruk op LL.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Hans

    Wees verstandig 😉 😉 😉

    • Hans schreef:

     Ha @Asten, altijd hé. Heb ook nog privé, werk , vakanties etc. Nee, hier nu even weinig interessants te lezen. Winter is na dinsdag even ver weg. Trouwens, Alpen wordt ook nog een dingetje denk ik ondanks de hoeveelheid sneeuw wat er nu ligt. Vorstgrens kan dan tot dec. naar 1600 – 2000 – 2500 of meer? Pistes kunnen wel wat hebben maar verder …..”het kan hard vriezen maar het kan nog harder dooien”. Bis später 🙂

 3. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Volgens EC kun je vanaf 29 november serieuze sneeuwval verwachten voor de Franse Alpen.
  Voor de komende dagen berekent EC 20–60 cm sneeuw voor de Oost-Alpen. Op een aantal plaatsen in de Zwitserse Alpen kan er 25 cm sneeuw vallen.

 4. Erwin schreef:

  ensemble gfs 06uur iets verbeterd tov 00 voor LL.

 5. eri schreef:

  het valt me toch veel op dat een verwachte winter inval met veel sneeuw meestal dag na dag wordt afgezwakt en dat een warme periode meestal wel de waarheid wordt, waarom is dit meestal zo ? zo ook nu weer enkele dagen terug nog “winterinval en dump na dump in de alpen”.

  • Erwin schreef:

   Ik denk dat we met de huidige condities dik tevreden in de Alpen dik tevreden mogen zijn . Neerslag is pas redelijk goed goed te voorspellen als we binnen 36-48 uur zitten en soms zelfs nog veel korter. Dat geldt voor zowel de exacte locatie als hoeveelheid en daarnaast speelt ook nog eens de temperatuur en hoogte een rol. Regelmatig zie je inderdaad dat ver vooruit de berekening nog te onnauwkeurig is. De bijstelling kan overigens ook positief zien. Indien die bijstelling echter negatief is, blijft die gedachte hangen.

   Om nog een keer de statistiek aan te halen: mensen hebben als ze haast hebben ook altijd het idee dat ze juist dan vaak een verkeerslicht op rood hebben… Dat is uiteraard niet het geval. Als zaken net niet lopen zoals je ze verwacht of in gedachten hebt blijft juist dat hangen…. Zonder tijdsdruk interesseert het het namelijk niemand dat ze voor dat rode stoplicht staan…

   Als dat ik schrijf, hoop ik voor komende winter toch weer op die befaamde postma doctrine dat zachte lijntjes in een koide winter koud worden….

   En daarmee komen we weer op de leuke discussie die ik onlangs met Frederic had over kansen en kansberekening. En wanneer kijk je vooraf, of kijk je achteraf… (de kans na 9 keer munt gooien is idd weer 50% na die negende keer. Kans op 10 keer munt na elkaar is maar 1/1024.
   Daarmee kun je ook kritisch kijken naar de Postma doctrine. Zie onder het interessante artikel…

   http://www.weer.nl/nieuws/detail/2009-10-29-de-doctrine-van-postma-nader-bekeken/

 6. Joke, Riederalp schreef:

  Er is een grote strijd wie er in het voorseizoen veel liftseizoenskaarten verkoopt hier in Wallis! Veel mooie aanbiedingen daardoor dus gunstig voor de klant.
  Val d’Anniviers lokt met een snelle opening(tijdelijk of alleen weekend?)maar daarentegen vind ik de seizoenspas erg duur.

  • Joke, Riederalp schreef:

   Als je magicpass aanklikt in bovenstaand artikel van Hajo krijg je de prijs te zien voor Zwitsers of “einheimische”(verklaring van de gemeente nodig)
   Buitenlanders betalen een stuk meer!

 7. Sjaak schreef:

  Misschien is dit het moment wel in deze rustige periode om de hellmannen te gaan raden.

 8. fred schreef:

  Geen spoor van de winter in de 12z run, ik zag zelfs voor zuid Nederland een 16 graden staan, doet mij denken aan maart, al hoe wel in feb is zo iets ook al mogelijk.
  Voor de Alpen is de sneeuw mooi mee genomen, maar vergeet niet we zijn pas net over de helft van nov, sommige willen meteen winterse kaarten zien, ik verbeter nog meer winterse kaarten.
  Voor nov begrippen, zijn die er al wel geweest.
  Trouwens voor de meeste hier gevreesde accuweather zat er goed op, vooral voorbij de 4 weken willen de daar nog wel eens dingen veranderen, hoe korter de termijn hoe minder dat gebeurd.
  Tot slot Hajo, wanneer mogen we jouw wintervoorspelling verwachten voor de maanden dec jan feb?, heb je daar al een mogelijke datum voor genomen?.

 9. Spyfromthesky schreef:

  Als het zo met de runs doorgaat dan wordt straks november ook weer record warm als je naar de weerstatistieken kijkt.

  Ook wil het al in Moskou geen winter worden en de komende 2 weken zit dat er ook niet in.
  Naast de Alpen doet ook Scandinavië het wel redelijk.

  Laatste run van GFS is nauwelijks waard om naar te kijken.
  Als het nog een winter wordt voor de L.L. dan zal het een winter van een plotselinge overval moeten komen dan een normale aanloop. En ja, als wederom voor de 5e keer of wellicht nog meer november weer zo extreem warm wordt, dan is het geloof in een koude december bij mij ook wel weg.

  Nee de warme teflon spoken lijken op de weerkaarten vorm te krijgen.

  Spyfromthesky (Arnold).

  • fred schreef:

   spy?, geef de moed nog niet op zo als we weten hebben we dec jan feb en zelfs maart nog, vooral de laatste 3 a 4 jaar willen vooral de maanden feb en maart nog wel eens voor winterse verrassingen zorgen.

 10. Remko schreef:

  Ik weet niet wat de heren winterliefhebbers willen maar november is geen, ik herhaal, geen wintermaand. Het is herfst, die zeker weer te warm gaat uitvallen. Er komen straks drie maanden aan die kansrijk zijn voor winterweer. Uiteraard hopen we allemaal op een ouderwetse winter maar de kansen zijn , gezien de ontwikkelingen, eerder af- dan toegenomen.

 11. Spyfromthesky schreef:

  Ach volgens de theorie “De cyclus van Easton” zou 2018 qua periode en dus eigenlijk ook statistisch als wens wel eens een koude winter kunnen zijn dat we tot schaatsen komen en dan wel tot goed schaatsen komen.

  Nee, we geven de moed zeker niet op. Maar het goede nieuws van de laatste run van GFS is dat het toch niet meer slechter kan.

  Ik blijf er bij dat op korte termijn alle computers en berekening er flink naast zaten met een zeer langzaam horizontaal hoge druk gebied die te langzaam opschoof. En alle modellen hebben gewoon gefaald. Afgelopen week met bijna 1030 in de L.L. en soms licht (mot)regen? Dat bedoel ik met een te warm hoog dat niet verticaal eerst was berekend, maar kantelde als eigenlijk tot een zeer ongunstige hoge druk gebied.

  Dat van de AO en NAO indexen snap ik ook eigenlijk geen bal aan. Deze stijgt nu gelijk de beurskoersen door de indexen heen breken. Alleen nu naar de plus. Ik dacht dat dit instrument eerder een item was dat wat meer honkvast zou zijn over een langere periode.

  Spyfromthesky (Arnold).

 12. Erwin schreef:

  GFS 18uur is ook hopeloos

 13. Ab schreef:

  @Erwin, de GFS pluimen beginnen weer wat af te koelen. Nu vooral begin van december en tegen sinterklaas (5dec). Nog lang geen echt winterweer maar eerder temperaturen weer wat onder normaal. 5gr pverdag en rond het vriespunt in de nachten. Wederom door nieuwe hogedruk activiteiten vanaf de oceaan verplaatsend of naar Scandinavie of gewoon een koud Baltische hoog met stralingsvorst tegen die tijd voor de LL. Gezien de termijn natuurlijk onbetrouwbaar maar dat weet jij wel 😉
  En voor de Alpen dan weer tegen eind november weer kansen op sneeuwdumps gezien de GFS oper run en andere leden in de GFS pluim door weer een noordwestenwind.

  • Ab schreef:

   En ook EC komt weer met nieuwe hogedruk impulsen boven de oceaan richting eind november. Met dat toch weer een noordwestenwind en voor de Alpen west en noordkant kans op sneeuw bij temperaturen op 1500m dalend naar –5gr

   • Ab schreef:

    En wat ik al eerder zei over de GFS en enkele leden binnen dat model gebeurt ook bij EC 00z run. Want tegen maandwisseling verplaatst het hogedruk wat zich eerder boven de oceaan vormde in deze run meer naar Scandinavie toe en probeert verbinding te zoeken met een afzakkende poolhoog. Terwijl er tegelijkertijd een koude laag komt afzakken richting west-Europa en de Alpen. Hier die meteofiction kaart van EC op 249h vooruit https://www.mupload.nl/img/qinkakmnm9cfn.gif

    • Asten (Harmelen) schreef:

     @Ab
     De run van 00.00 van het Europese model mag van mij uitkomen. Gewoon de jackpot voor de Alpen. Mocht deze run uitkomen dan ligt er begin december in ieder geval boven de 1.000 meter dik sneeuw.
     En na de sneeuw van vandaag en morgen lachen we om de verzachting die vanaf dinsdag wel degelijk op zal gaan treden.

     Maar nu eerst ff op de mountainbike de polder in…

 14. erwin schreef:

  GFS 06uur is voor de LL wederom onthutsend slecht. Begin december 15 graden mogelijk in deze hoofdrun en een bak regen waar je akelig van wordt.

 15. erwin schreef:

  Na wat uitgebreider analysewerk en veel verschillende members op detailniveau te hebben bekeken, kan ik stellen dat wat de hoofdrun na 30-11 doet zeer onwaarschijnlijk is. De kans hierop schat ik persoonlijk tussen 0 en 10%, Betekent concreet dat de kans significant is dat we eind van de middag, begin van de avond een gfs hoofdrun 12uur gaan zien, die met een aanmerkelijke koudere oplossing komt dat deze 06u hoofdrun. Ik sluit daarbij zelfs sneeuwval in de LL begin december niet uit aangezien bepaalde members in de gfs run van 06 uur met sneeuwoplossingen komen die mij niet onwaarschijnlijk voorkomen. Daarbij wil ik wel stellen dat dit maar een sterke minderheid van de members betreft.
  De hoofdrun 06 uur was voor de LL begin december ronduit slecht maar ensemble viel mij alleszins mee. Vandaar toch wat licht optimisme bij mij… We gaan het straks zien of die eerste positieve signalen op termijn van enkele members breder gedragen gaan worden.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.