Zell am See Kaprun

Het is de laatste weken en dagen echt geen kunst om mooie plaatjes uit de Alpen te vinden na de sneeuw eerder deze week en de daaropvolgende Grand Beau. Je zou niet denken dat we al richting de laatste decade van maart toegaan als je dit beeld van gisterenavond uit Zell am See ziet.

Vars

Ook in de zuidwestelijke Alpen klaarde het gisteren helemaal uit. Vars in de zuidelijke Franse Alpen lag er vredig bij. En zo te zien genoeg sneeuw daar. Goed zo. Frequente bezoekers van de site weten dat ik binnen een dikke week ook nog naar dat deel van de Alpen trek. Daarom regelmatig een foto uit die hoek. Haha. Er ligt in ieder geval meer sneeuw dan vorig jaar rond deze datum en vorig jaar hebben we er prima kunnen skiën. OK, slush in de namiddag, maar dat hoort nu eenmaal bij het voorjaarsskiën. En deze laatste opmerking geef ik niet zomaar, want de kaarten voor de eerste Paasweek worden almaar warmer. Misschien moet ik dan maar in blote bast naar beneden skiën. De foto’s zal ik jullie besparen.

nassfeld

Deze uit Nassfeld is vers van de pers van deze ochtend. Ook in de oostelijke Alpen Kaiserwetter dus, met nog voldoende sneeuw aanwezig. IJspegels wijzen op een zon die almaar meer aan kracht wint.

prato nevoso

En onvermijdelijk dezer dagen sluit ik de beelden af met eentje uit Prato Nevoso, het sneeuwloch van de voorbije twee maanden. Hoezo de astronomische lente begint bijna? Eerder deze week (ik denk dat het maandag was) beloofde ik een vijftal dagen Grand Beau, met daarna nieuwe sneeuwval. Grappig, want na een paar dagen waarop die nieuwe sneeuw uitgesteld werd, staat die deze ochtend weer overal op de kaarten. Komt prima uit dus. Het beste van de Grand Beau beleven we vandaag. Geniet ervan dus zou ik zo zeggen. Vanaf morgen schuiven er wat wolkenvelden binnen. Regionaal maar, dus de zon houdt nog wel even de overhand dit weekend. Daarna …

graphe3_1000___12.830188679245282_47.4089068825911_

… wel ja, kijk gewoon naar dit ensemble. Ik het nu dat van Salzburgerland genomen, maar had eigenlijk dat van eender welke Alpenregio kunnen kiezen. Allen tonen ze hetzelfde beeld Neerslagsignalen, vooral vanaf dinsdag, bij dalende temperaturen. Richting Pasen loopt de temperatuur dan mogelijk flink op, maar de spreiding is groot, en de onzekerheid dus ook.

rart_16032218_16031800

Maar voor we iets over die opwarming zeggen, eerst de sneeuw volgende week. Deze ochtend hebben het Europese en Amerikaanse model mekaars kaarten verruild in vergelijking met gisteren. Nu is het dus vooral het Europese model dat met nieuwe sneeuw voor de Zuidkant komt. Heel de Zuidkant wanneer van over de Adriatische Zee heel wat vocht de Po-vlakte ingejaagd wordt, …

hgt0_16032218_16031800

… gelukkig wel niet met dezelfde hoge sneeuwgrens die de Amerikanen gisteren berekenden.

rart_16032218_16031800 (1)

Het Amerikaanse model heeft ook die Zuidkantsneeuw vanmorgen, maar hier is het meer een sneeuwsandwich, …

gfs-0-102

… want vanuit het noorden komt er tegelijkertijd een dikke trog naar het zuiden gezakt. Maandag zou het weerbeeld aan de Noordkant dus al gevoelig kunnen verslechteren. Meer wolken en vooral vanaf dinsdag sneeuw bij dalende temperaturen.

ECM1-240

En dan ja … jammer maar helaas. Beide modellen gaan op de langere termijn voor een knoerthete eerste Paasweek. Ver weg nog, en gezien de spreiding in de ensembles ook nog erg onzeker. Maar het is een scenario dat we absoluut niet onder de mat mogen vegen.

graphe_ens3

Op het EC-ensemble voor de Franse Alpen kan je zien dat de hoofdrun uit het betrouwbaarheidsinterval springt. Laten we voor de Paasdagen nu dus nog maar niet op de zaken vooruit lopen.

anomnight_3_17_2016

Waar we ons meer zorgen om moeten maken is deze kaart. Ik zweer het jullie, in die vijftien jaar dat ik allerhande weerkaarten, inclusief deze over de afwijking van de zeewatertemperatuur t.o.v. normaal, bekijk … dit heb ik nog nooit gezien! Vorig jaar sprak Hajo regelmatig over die bel met koud water op de Noordelijke Atlantische Oceaan voor de kust van Canada. Nu is gewoon heel de Noordelijke Atlantische Oceaan koud, inclusief de Middellandse Zee en de Noordelijke en Zuidelijke Pacifische Oceaan. Wow, en dat na recordwarme december- en januarimaanden in grote delen van de wereld. Verklaring? Geen idee. Ik ben er al vier dagen over aan het denken. Tegeneffect van El Niño? Is het het naar negatief springen van de AMO en PDO? Of wordt er met nieuwe gemiddeldes gewerkt? Laat je niet misleiden door de slecht gekozen kaartprojectie. Het lijkt nu alsof de blauwe kleuren de overhand hebben, maar dat is slechts schijn, want de poolgebieden worden hier uitgerokken en de evenaarsgebieden, waar El Niño nog steeds huishoudt, worden opgefrommeld. Met andere woorden hebben de te warme gebieden nog steeds de overhand. Maar toch lijkt er iets structureels te veranderen. Wie er meer over kan vertellen … shoot in de reacties!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.