Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Grafische modellen, hoe zien die er uit? En breidt lagedruk zich zuidelijker uit?

check ook eens

39 Reacties

 1. Cees3 schreef:

  Ik zie nog steeds inversie in Ellmau. In het dal nu 0 graden op 1500 meter (hartkaiser) ruim 6 graden. Blijft dat zo?

 2. michel schreef:

  Heldere uitleg, top bericht Wijnand.

 3. Leo schreef:

  Mooi bericht Wijnand!

 4. Jaap? schreef:

  Ik heb een vraagje. Ik volg deze site dit jaar voor de eerste keer intensief en zie steeds het begrip scandihoog voorbij komen. Ik heb door dat een scandihoog koud weer opleverde in de lage landen maar wat is het nou eigenlijk? Wat word er mee bedoelt?

 5. Winterpret schreef:

  Is het geen idee om een verklarende woordenlijst toe te voegen? Zodat nieuwe lezers en mensen die begrippen vergeten zijn, informatie terug kunnen lezen?

 6. Wouter81 schreef:

  Voor mij is de groote vraag; hoe blijft de piste kwaliteit volgende week met deze hoge temperaturen?????? En dan gaat het om saalbach kirchberg en wilderkeizer.

  • phil schreef:

   De temps van deze week vallen nog mee. De temps vanaf volgende week zijn al minder positief. Beginnend vanaf dinsdag. Hopelijk gaan deze nog veranderen en/of valt er sneeuw volgend weekend.
   Als de temps blijven zoals ze nu zijn in de regio Saalbach maak ik mij geen zorgen. Zelf zonder sneeuw en liefst windstil volgend weekend.

 7. phil schreef:

  @Wouter81, Als je gaat vanaf komende maandag 16/12 zou ik mij geen zorgen maken. De week erna is al iets anders, zeker als er geen sneeuw zou vallen. In het slechtste geval kan je nog uitwijken naar de Kitzsteinhorn ( gletsjer ). Van Kirchberg ongeveer 1 uurtje rijden. Vanaf Saalbach 20 minuutjes 🙂

 8. Snowman schreef:

  GFS 06: hogedruk blijft heersen volgende week met nog wat oplopende temperaturen, vrijdag 20 komt er kou binnen vanuit het noordwesten, ook met sneeuw, de temperatuur loopt daarna weer op wat de sneeuw ook doet overgaan in regen. Vervolgens weer warm. Niet iets om heel blij van te worden, ben benieuwd naar het ensemble

 9. Wim schreef:

  We gaan het voorjaar in wat temperaturen betreft
  http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

 10. phil schreef:

  Volgens de nieuwe kaarten vanaf de 19de de hele alpen in de sneeuw. En dit voor een +/- 2a3 dagen.

 11. Ingo schreef:

  Erg interessant artikel. Dank Wijnand.

 12. michael schreef:

  Beste winter liefhebbers,
  Ik ben een trouw volger van deze site.
  hoewel ik bijna nooit reageer kon ik het dit keer toch niet laten.
  Ik zit met een probleem net zoals vele van jullie.
  Het probleem is VARNIA. ik ben daarom een ludieke actie begonnen op mijn facebook. https://www.facebook.com/#!/michael.jansen.5437 Wie weet ziet VARNIA het en slaat op de vlucht, zodat iedereen van zijn welverdiende wintervakantie kan gaan genieten.
  Groeten Michael en Mitchel

 13. phil schreef:

  Hajo is gaan skien zeker 😉 in Val Gardena

 14. Bea Altena schreef:

  Heel mooi gedaan Wijnand, heel overzichtelijk met duidelijke
  uitleg.
  Ik blijf je zeker volgen.

 15. Michel_J68 schreef:

  Vele jaren volg ik de site vanwege mijn wintersport in Oostenrijk. Vele Jaren net als @Eric op de camping in Brixen maar nu voor het tweede jaar op rij naar het Zillertal. @Hajo en heren van Wintersportweerman.nl ik vind het heerlijk om elke dag jullie mooie verslagen te lezen. @Wijnand stukje hierboven is echt top voor mij als leek zeer leesbaar en begrijpelijk.
  Met de kerst hoop ik dat de voorspelling van bergfex uitkomt.
  http://nl.bergfex.com/hochkrimml-gerlosplatte/wetter/berg/
  Dat zou top zijn. Als ik op zaterdag aankom en ga meteen ga skien zal ik wat actuele plaatsjes delen via de app.
  Heren ga zo door in deze spannende dagen voor kerst.

 16. Spyfromthesky schreef:

  Nee, ik zie weinig hoop een dag later op de weerkaarten. Nu wil ik natuurlijk niet te somber doen voor degene die hunkeren naar een sprankje weerhoop.

  Gisterenavond hoorde ik waarschijnlijk weer de beroemde ganzen richting het Zuiden vliegen. Als dit echte brandganzen waren, dan wil ik de natuur nog wel gelijk geven, ook al zijn de winterkaarten, ja mogelijk dit jaar uit, bijzonder anti winters.

  Vanmiddag, nog net licht naar huis gefietst met wat ijs in sommige sloten. Opmerkelijk toch!

  We kunnen nu wel resumerend zeggen dat de Sinterklaas storm ons geen goed heeft gedaan qua gewenst winterweer. Of toch wel een beetje. Ach, afgelopen week was nog redelijk, maar vanaf morgen lopen de temps weer op. Een naderende warme WC dat we als dreiging langzaam zien naderen.

  Toch kunnen we ons focussen op wat meer crosslopen of andere buitenactiviteiten. Wat denk je om bij Wilgenbomen, wilgentakken af te zagen. Je kunt er als ze droog zijn nog leuke dingen mee doen of toepassingen ervan maken.
  Of nog eens als heimelijke schaatsliefhebber de hel van ’63 zien of het Elfstedenspel.

  Spyfromthesky

 17. phil schreef:

  De nieuwe weerkaart houd vast aan sneeuw op de 20ste in de alpen. En versterkt zelf een beetje. Nu hopen dat Varnia deze weer niet uit elkaar trekt 😉

  Wat denken de bekende weermannen van de nieuwe kaarten?

 18. Harm schreef:

  Nieuwe kaart ziet er inderdaad mooier uit dan de vorige(n). Ik begin met duimen want ben vanaf 4 januari in Les Sybelles en daar kunnen ze ook wel wat sneeuw gebruiken met de kerst..

 19. jan schreef:

  kan iemand de nieuwe kaarten duiden? komt er vanaf 18/19 dec een omslag. Vanuit noord west/zuid west?

 20. sneeuwfanaat schreef:

  Kaarten zijn vanavond gewoon dramatisch slecht mensen!!zowel voor de ll en de alpen.Ik kan er helaas niets anders van maken:(:(
  Ook is een echte weersomslag met sneeuw nog niet uit de kaarten te zien.Ziet er dus echt gewoon heel slecht uit voor de kerstdagen.

 21. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Wijnand, mooie uitleg. De afgelopen maanden veel geleerd van alle kennis en inzichten die jullie met ons delen.
  ->
  “Continuez l’education permanente!”

 1. 12 december 2013

  […] Hier zien we om te beginnen dat de hoofdrun van het GFS model hoog zit qua neerslag. En laag qua temperatuur. het meest optimistische scenario dus. Het wordt lastig om Varnia aan de kant te duwen. Dus het kan nog gaan meevallen of tegenvallen. Het einde van de run wil je niet zien want dat is regen tot op grote hoogte in de Alpen. Op een termijn van +240u laten alle modellen een nieuwe Varnia ontstaan. Misschien niet zo groot en machtig als Varnia I maar toch! Dames en heren: wij zijn momenteel niet het slachtoffer van een WC maar van iets wat we allemaal niet hebben voorzien…. een warm hoog zoals Wijnand het prima heeft omschreven…. […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.