Hunkerend naar winterweer (in ieder geval in de skigebieden) begin ik met bovenstaande weerkaart. Het is er een van het Amerikaanse model GFS en wel voor zaterdag 21 december a.s. Het is het meest gunstige exemplaar van de diverse modellen. Het hogedrukgebied boven Midden Europa heeft plaats gemaakt voor veel lagere druk, met zelf een heuse depressie ten zuiden van de Alpen. Onderaan wat meer over het toekomstige weer, maar eerst wat “education permanente”. 

Ook nu starten we weer met die hogedrukgebieden die jammer genoeg op de verkeerde plaatsen liggen. Als we ons deel van het noordelijk halfrond bekijken, zien we dat die gordel van hogedrukgebieden momenteel liggen tussen 35 en 45 à 50 graden noorderbreedte. Men noemt dit semipermanente hogedrukgebieden. Voor ons deel van de wereldkaart dus ongeveer vanaf de Azoren, via het Iberisch Schiereiland en Midden Europa naar Zuid Rusland. Over het algemeen zijn dit z.g. “warme hogedrukgebieden”. Ze worden op grote hoogte gevoed door warmte aanvoer vanuit zuidelijker streken. Voor ons zijn dit over het algemeen de verkeerde hogedrukgebieden. Zie onderstaand kaartje met de hoge temperaturen die geel tot oranje zijn gekleurd.

850 hpa temperatuur

Voor de winterliefhebbers zijn andere hogedrukgebieden van belang. Deze zijn in de regel ook semipermanent maar worden op een andere wijze “opgebouwd”. Dit zijn de z.g. “koude hogedrukgebieden” en worden gevormd door enorme afkoeling en daardoor krimping van een dikke luchtlaag, te beginnen vanaf het aardoppervlak (boven land dus). Goede voorbeelden van zulk soort hogedrukgebieden zijn het Siberische hogedrukgebied en het Groenlandse hogedrukgebied. De kansen op winterweer bij ons verhogen zich sterk als die koude hogedrukgebieden zich uitbreiden naar onze streken. B.v. het Groenlandse hoog breidt zich uit naar IJsland en Schotland. Ten oosten daarvan stroomt dan met een noordelijke stroming maritiem (vochtige) polaire of zelfs arctische lucht naar ons deel van Europa. Dit resulteert in winterse buien en vaak een mega stuwing tegen de noordkant van de Alpen. Als die koude lucht wat later kans ziet de Middellandse Zee te bereiken, wordt het daar dusdanig onstabiel dat er daar spontaan (mede geholpen door de orografie van de Alpen) een lagedrukgebied vormt. In de volksmond ook wel “Genualaag” genoemd. Vaak resulteert dit enkele dagen later ook in een mega dump aan de zuidzijde van de Alpen.
Als het Siberische hogedrukgebied zich naar het westen uitbreidt, krijgen we vaak heel ander winterweer. Er wordt dan vaak met een oostelijke stroming droge continentale lucht aangevoerd die boven het brongebied zeer sterk is afgekoeld. Van enige neerslag is dan over het algemeen geen sprake. Zo’n situatie is koren op de molen van de schaatsliefhebbers.

Temp Muenchen

Hierboven zie je een zogenaamde TEMP (Ballon oplatingsgegevens) van München van afgelopen nacht 00:00 uur. Duidelijk is de hoge temperatuur te zien en de stevige inversie tussen ongeveer 600 en 800 meter hoogte. Het kwik stijgt daar wel 8 °C over die korte afstand. In de Alpen ligt die inversie natuurlijk hoger. Aan de nevelvelden te zien tussen de 200 en 800 meter boven het grondniveau.

Temp Groenland

Hierboven een hele andere TEMP, namelijk die van Groenland. Daar zijn twee hele zwakke inversies (knikjes) te zien. Grosso modo is de temperatuur daar constant -15°C tot 1000m waarna de temperatuur netjes gaat dalen met de hoogte. De temperatuurlijnen geven hier sowieso lagere temperaturen aan. De meest rechtse lijn is die van -10 graden (schaalverdeling aan de onderzijde).

modellen grafieken

Modellen uitkomsten: 
Vaak zien we hier de uitkomsten van de diverse modellen in grafiekvorm. Op zich is dit zeer duidelijk te lezen. Een voorbeeld is bovenstaande nieuwste uitdraai. Hierop is helaas nogal duidelijk te zien, dat de kans op winterweer in onze contreien niet erg groot is. Hoe dit op weerkaartgebied geprojecteerd wordt, zie je onderstaand. De eerste kaart is de luchtdruk voor vanmiddag 12:00 uur.

 Modellen na 12 uur 
Maar waar er op de grafiek na 10 dagen nog wel iets van te maken is, is dit een stuk moeilijker te zien als we dit projecteren op een weerkaart:

 Modellen na 240 uur

Een spaghetti van lijnen. Kunnen jullie hier nog iets van maken? Tip: kijk naar het gemiddelde, dat zijn de wat dikkere zwarte lijnen. 

Actualiteit:
Als we nu de kaarten voor de komende week bekijken aan de hand van de Amerikaanse en Europese modellen, zien we dat vanaf 19 à 20 december het depressie geweld op de Atlantische Oceaan wat stevigere proporties aan gaat nemen en de invloed daarvan zich zuidelijker gaat manifesteren. Op zich een goede ontwikkeling, maar we moeten niet te vroeg gaan juichen. We moeten namelijk afwachten wat het hogedrukgebied gaat doen dat zich op dat moment tussen de USA en de Azoren bevindt; gelukkig een stuk westelijker (zie de bovenste openingskaart). Het is echter nog te ver weg in de tijd om te gaan speculeren wat het daarna gaat doen. Natuurlijk hopen we met z’n allen dat het daar blijft liggen en de stroming bij ons meer west-noordwestelijker wordt met koelere lucht en fronten die in ieder geval op enige hoogte voor sneeuw zullen gaan zorgen. Hopelijk is die lucht koud genoeg voor de Wintersport Arena Sauerland, want met de kerstvakantie in zicht zou het toch mooi zijn om het daar weer eens goed wit te laten worden.

En áls die stroming zich dan voort zet, is dat ook goed nieuws voor de gebieden die momenteel niet zo veel sneeuw hebben. Dat zijn m.n. de westelijke Alpen: zeg maar Frankrijk en een deel van Zwitserland. Ik denk dat de lieden in Les Menuires, Portes du Soleil en Val d’Anniviers met smart daarop zitten te wachten. 

Ja, beste lezers, met zo weinig beweging in de atmosfeer valt er weinig te vertellen in detail en van dag tot dag. Dat doe ik dan ook niet, want dat zou een erg saai bericht worden. Ik hoop met bovenstaande uitleg jullie meteorologisch te hebben “vermaakt”. We blijven de modellen intussen verder onder de loep nemen en kunnen nu al weer 24 uur verder kijken dan gisterochtend en over 6 uur staan de volgende modeluitvoeren ons al weer ter beschikking. Wie weet, wat die weer brengen. Goed om straks jullie meningen en inzichten in onderstaand blog weer te bekijken. Maak er een mooie dag van. Groet, Wijnand.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

39 reacties

Gesloten voor reacties.