Hierboven een kaart van het Canadese weermodel dat als enige voor 20 juli een afwijkend drukpatroon berekent. Niet een aanhoudend noordelijk gelegen dik Azorenhoog met uitstulping over Groot-Brittanië en West-Europa, maar een geleidelijke overgang naar een Scandihoog. Maar goed: dit is dus afwijkend. De Amerikaanse en Europese modellen gaan er niet in mee. In alle modellen zien we een afwezigheid van “normale” oceaandepressies. De hogedrukgebieden overheersen. 

bewolking1007

Eerst even naar de bewolking vandaag kijken. Die is in Noord-Holland om 14 uur alweer weg zodat het er gewoon ik kan zitten dat vandaag nog op 10 uur zon komt in een groot deel van de Lage Landen waardoor de lopende weerwedstrijd weer een dagje door kan. Vrijdag en zondag zijn nieuwe bewolkte dagen. Ik denk dat de wedstrijd op een van die twee dagen aan zijn einde komt. Dan zouden we dus 6 of 8 puur zonnige dagen hebben. Ikzelf en velen met mij waren veel te optimistisch. Sjaco gaat de wedstrijduitslag bepalen. We zullen zien.    

ens1007_00

Waar we allemaal niet té optimistisch over zijn is de verder prognose. Het ziet er nog steeds heel goed uit. Wat opvalt is dat het gewoon nog heel lang droog kan blijven en grotendeels zonnig, maar dat het kwik niet meer echt uit de startblokken komt. Veel hoger dan 20°C komen we na het weekeinde overdag niet meer.  

jetstream1607

Waar komt ons weer eigenlijk vandaan in deze periode? Het Azoren-hoog is een brongebied dat door de positie op zee natuurlijk minder opwarmt dan bijvoorbeeld een Russisch hoog dat zou doen. De straalstroom (zie kaart) loopt heel noordelijk over Canada en geft ons van tijd tot tijd een koele lik zoals ook vandaag. We zitten toch even ruim 5°C onder gisteren. Let ook op het zuidelijke golfje over Spanje, de Balkan en Turkije. Dat is de bron van het instabiele weer in de Alpen. Vooral aan de zuidkant trouwens de komende periode.

1607nh

Kijken we naar het hele noordelijk halfrond zien we een zeer krachtig hoog bij Alaska boven de Pacific de straalstroom aanjagen in samenhang met het laag boven New Foundland. In de VS is de westkust heet en droog en de oostkust nat en koel momenteel. De positieve AMO zorgt voor warm water voor de Amerikaanse oostkust en momenteel ook voor een snelle afname van het noordpoolijs. Benieuwd hoe lang dat aanhoudt ook gezien het feit dat de noordpool zelf aanhoudend te koud is.  

ensFjordNorway1007

Afsluitend een blik op Fjord Norway. Daar knalt de straalstroom enkele keren vol tegenaan. Met flinke regen als gevolg. Nee, de Lage Landen doen het heel goed als zonbestemming in 2013!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.