Vanmorgen brachten we Riederalp al even onder de aandacht met daar een verse laag van 35cm! Toen vanmiddag de zon er even doorheen prikte was het beeld natuurlijk onbeschrijfelijk mooi. Joke, wederom bedankt voor je foto’s en ook jullie hebben een keer de hoofdprijs van de dump!

Michael report uit het Zwitserse gedeelte van Portes du Soleil, Champoussin om precies te zijn. Zijn inschattingen zitten ook rond de 40cm, genoeg om lekker te poederen!

Hier op de Penningberg bleef het tot vanmiddag beperkt tot een centimeter of 10, vannacht sneeuwt het nog even door dus morgen even bovenop de berg kijken!

Hajo zit in de Rudolfshütte en stuurt begrijpelijk geen foto’s. Blizzard zal het daar zijn! Morgen weten we hoeveel sneeuw daar is gevallen. Hopen dat ze niet ingesneeuwd raken daar maar het zal meevallen.

Op de Furkajoch is de meetlat een keer niet verdwenen, ook de bomen niet diep winters. Ik vermoed dat de wind hier parten heeft gespeeld over de bergpas. Zat er iemand hogerop de berg vandaag? Hoe was de wind?

Winderig was het in ieder geval in Monte Rosa. Daar wil je toch liever niet staan ookal is je wintersport outfit nog zo goed.

Dat de wind zich de komende tijd weer rustig gaat houden is zeker. We gaan een nog onbepaalde hoeveelheid heerlijk zonnige rustige dagen tegemoet! De temperatuur blijft een onzekere factor waar veel mensen zich zorgen over maken.

Voor die mensen gaan we gelijk even shockeren. We hebben een superwarme avondrun van het Amerikaanse model! Maar dan ook echt superwarm.

Hallo dan. Dat kan toch zeker niet in februari?!

Zou een bizarre verbreking van het datumrecord betekenen. Stel dit gebeurt echt is het ook wel weer bijzonder hoor, tja het is berekend dus ergens is het mogelijk. Maar op deze site zien we dit soort dingen toch liever niet…

Dit is de bijbehorende kaart. Hij zou niet misstaan in mei ofzo. Maar dit is geen februari! Deze kaart probeer ik toch zo snel mogelijk uit m’n geheugen te wissen… Gelukkig is het een zeer warme uitbijter wat alles weer in perspectief zet, de kans hierop is uiterst klein.

Wat me wel wat zorgen baart is het gemiddelde van het Amerikaanse model wat opvallend veel lijkt op de kaart hierboven. De termijn is ver maar het is toch iets om in de gaten te houden, duim dit even weg asjeblieft.

Genoeg stress voor vanavond, we willen nog kunnen slapen vanavond. Het EC doet namelijk op kortere termijn dan het GFS wel gewoon een winterser beeld. Een zwak Scandihoog laat weer wat kou terug Europa in stromen. Zowel de Alpen als de Lage Landen zeggen dan even gedag tegen de lente. Als die lente er überhaupt komt heh, want weetjenog, vanmorgen zagen we op een beperkte termijn weer wat koudere luchten over onze wintersportgebieden, hoe zit het daarmee?

Ook in de opvolgende 6h run van het GFS zat die lagere temperatuur met daarna ook een stuk beter beeld. Zowel de Para als de hoofdrun gingen in de meteofictie terug de winter in. Om de antiwinterkaarten van hiervoor nog maar even tegen te spreken. In het ensemble zien we ook dat de temperatuur in de vrije atmosfeer op 1500m toch redelijk beperkt blijft tot maximaal 5 graden. Alleen de zuidhellingen zullen wat te lijden krijgen. Stefan stelde iedereen in de reacties vanmiddag ook al gerust, en als hij het zegt zijn toch een hoop mensen wel tevreden:

Er ligt nagenoeg overal zoveel sneeuw dat al is het een week +10 graden er nog weinig aan de hand zal zijn

Nou neem die maar goed in je op! De pistes gaan het sowieso redden. Het enige is de combinatie met drukte waardoor veel pistes nogal gevoelig worden voor natte hopen sneeuw. Zoek dus de pistes op die niet in de zon liggen en waar het minder druk is. ’s Ochtends zijn de pistes wel altijd in prima staat, boven de sneeuw en in de dalen zal het in de nacht altijd vriezen.

Het Europese model dus met een prettiger scenario, wat gebeurt daar? Het is samen te vatten in 1 kaart: eerst moet er een aparte depressie afsplitsen om vervolgens te gaan draaien. Blijft deze depressie boven de Middellandse Zee liggen moet het hoog noordelijker waardoor de oostelijke stroming op gang kan komen. De termijn is niet ver weg en ook het GFS laat dit gewoon zien alleen is de afgesplitste depressie wat minder sterk. Duim even met me mee asjeblieft.

In zo’n situatie kan ook nog wat stuwing aan de oostelijke noord- en zuidkant optreden. Dit ziet er mooi uit!

Daarmee komen we tot de voorlopige verwachting voor de eerste voorjaarsvakantie. Dit gaat m’n vriendin trouwens niet leuk vinden maar het was een van de weinige zonnige terrasfoto’s die ik heb kunnen maken dit seizoen 😉

  • Uitzonderlijk zonnig begin van de vakantie!
  • In Oostenrijk blijft het koeler dan in Frankrijk
  • Vermijd zuidhellingen in de middag maar geniet van de terrasjes!

Duim dus even mee voor meer winter op de kaarten morgen! Dat scenario van het GFS beloof ik jullie nooit meer te laten zien.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

45 reacties

Gesloten voor reacties.