Ik was er ff uit qua weerberichten – gone freeriding in Saalbach-Hinterglemm met een groep vrienden – en dat wil ik in omstandigheden zoals de laatste 3 dagen met al het andere werk dat ook blijft liggen zo houden tenzij er heel bijzonder weer aan komt en zeker in geval van vorstperiode in Nederland. Ik heb vluchtig ff in de weermodellen gekeken en daar zien we signaaltjes maar geen solide basis voor hoop.

De twee video’s mogen illustreren hoe mooi de sneeuw in Oostenrijk was de afgelopen dagen. De piste condities zijn extreem verbeterd en dat blijft nog wel even zo te meer er de komende periode vaker sneeuw valt aan de noordkant. Aan de zuidkant blijft het op een houtje bijten.

Niet te zuinig wat er bijvoorbeeld voor Filzmoos, Die Tauplitz en Loser wordt berekend op dit moment! Maar ook de rest van de noordkant staat er goed voor…. vanaf donderdag tot het einde van de maand zowat aanhoudend sneeuw.

Wat mij betreft is de ochtendrun van vandaag nog het meest hoopvol qua signaal voor Nederland van wat er zou kunnen puur theoretisch. We horen nog niets over een Sudden Stratospheric Warming. Amerika heeft nog steeds onze winter. Dus. Morgen weer een wat langer bericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.