Ik was er ff uit qua weerberichten – gone freeriding in Saalbach-Hinterglemm met een groep vrienden – en dat wil ik in omstandigheden zoals de laatste 3 dagen met al het andere werk dat ook blijft liggen zo houden tenzij er heel bijzonder weer aan komt en zeker in geval van vorstperiode in Nederland. Ik heb vluchtig ff in de weermodellen gekeken en daar zien we signaaltjes maar geen solide basis voor hoop.

De twee video’s mogen illustreren hoe mooi de sneeuw in Oostenrijk was de afgelopen dagen. De piste condities zijn extreem verbeterd en dat blijft nog wel even zo te meer er de komende periode vaker sneeuw valt aan de noordkant. Aan de zuidkant blijft het op een houtje bijten.

Niet te zuinig wat er bijvoorbeeld voor Filzmoos, Die Tauplitz en Loser wordt berekend op dit moment! Maar ook de rest van de noordkant staat er goed voor…. vanaf donderdag tot het einde van de maand zowat aanhoudend sneeuw.

Wat mij betreft is de ochtendrun van vandaag nog het meest hoopvol qua signaal voor Nederland van wat er zou kunnen puur theoretisch. We horen nog niets over een Sudden Stratospheric Warming. Amerika heeft nog steeds onze winter. Dus. Morgen weer een wat langer bericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.