20cm sneeuw in Zuid-Limburg. Hierboven Valkenburg! Klik hier voor live beelden. Niemand – zelfs onze beste weerpro’s niet – had dit voorzien. Het moet een onverwachte bijzondere stuwing tussen luchtmassa’s zijn geworden. Ja, want luchtmassa’s – met name koude – fungeren ook als een berg waar de warme lucht tegen moet opglijden. Plus dan nog wat microklimaatdingetjes want er is in Zuid-Limburg meer gevallen dan in de Wintersport-Arena Sauerland en in de Ardennen als ik de webcams zo zie (graag meldingen uit Sauerland & Ardennen hieronder). 

vliegveld praag in de sneeuw

Hier het Vaclav Havel vliegveld van Praag. Volgens dit vertaalde nieuwsbericht zijn er maar drie vluchten geannuleerd? We lezen er ook meer leuke dingen over het weer in Tsjechië vandaag. Het gaat namelijk geleidelijk ijzelen en dan dooien in Oost-Europa. Ik praat er al een paar dagen over. Dat is ook de enige reden dat wij de vorst tijdelijk kwijt raken: niet dat de wind omgaat maar dat er ineens in het oosten zachte lucht zit die onze kant op komt.

Praag kasteel sneeuw

Oh wat is die stad mooi. Ik zag geen plaatjes van Tsjechische skigebieden die deze schoonheid overtroffen. Zelfs als skifanaat zeg ik op zo’n dag: als ik mocht kiezen tussen een dagje sightseeing in Praag of een dagje skiën. Ik koos het eerste. Maar daar moet je eerst 5 seizoenen skileraar voor zijn geweest om dat te snappen. Ik verklaarde in mijn eerste seizoen ook iedereen voor gek die niet elke vrije minuut op de piste of off piste ging. Wenen trouwens ook weer dik in de sneeuw vandaag. En morgen in de regen. Ik hoop vurig dat Zuid-Limburg nog 1 dagje respijt krijgt met de verzachting. Dan heb ik mijn BV6 binnen.

Natuurlijk springen we meteen naar de skigebieden. Zoals ook netjes op tijd gemeld op deze site en in mijn weervideo’s zien we het nu dik sneeuwen in Livigno waar ons gezin donderdagmiddag wegreed. Gelukkig voor de reizigers vandaag is zowat de hele weg naar de tunnel naar het Engadin overdekt met een lawinegalerij. Moet je alleen aan de Zwitserse kant nog wat glibberen voor je de Vereina-autotrein bereikt. Later volgt een dia-videoverslag.

trepalle 2402

Hier nog even een still voor de eeuwigheid van de mooie sneeuw in Trepalle het dorpje aan de achterkant van het skigebied Mottolino Fun Fountain, wat de helft vormt van de 115km pistes van Livigno (extreem brede pistes samen 75km2!).

valgardena 2402

Lichte sneeuwval zit overal in de Alpen en ook in de Pyreneeën. Hier een plaatje van Val Gardena wat duidelijk geen ideale reisdag is zo. Geleidelijk wordt het hier in het oosten iets zachter maar de dooi komt niet hoger dan 1100m. Dinsdag en woensdag zal het hier opnieuw sneeuwen.

Les Menuires

Hierboven een plaatje (klik hier voor groot) dat toont dat het in Les Menuires in de Franse Alpen iets van 15cm heeft gesneeuwd vannacht. En dat het nu tijdelijk alweer opklaart. De Franse Alpen zijn de duidelijk de sunny side momenteel. 

wo2702snre

Maandag is schitterend zonnig in de Alpen behalve in Piemonte. Dinsdagochtend zou alles zelfs strak blauw moeten zijn. Dan komt er richting woensdag weer een storing over het Oostenrijks-Italiaans-Sloveense drielandenpunt (een echte meteorologische hotzone!). Woensdag zou Oostenrijk dan grotendeels bewolkt kunnen zijn met lichte sneeuwval (warmte zit verder naar het oosten). Donderdag klaart Oostenrijk alweer op terwijl de neerslag langs de zuidkant terug naar de Franse Alpen schuift. Vrijdag en zaterdag zijn dan weer echte schitterende hogedrukdagen. 

8503maart

Tegen die tijd is Noorwegen weer in de ban van een arctische kou-uitbraak die zondag naar het zuiden komt oprukken. Dat die kou-uitbraak er komt is inmiddels zeker! Wat onzeker is is of de kou richting Alpen of zelfs Spanje kan steken of dat het allemaal naar het oosten wordt afgebogen door oprukkende zachte oceaanlucht. In elk geval wordt het komend weekeinde in de lage landen opnieuw flink kouder. Of we dan zelf weer even de winter ingaan is nu nog te bezien. Ik geef het 50/50 of we het weekeinde van 9 en 10 maart op terrasjes ploffen versus met winterjas gaan sleeën met de kids – zo je al niet gewoon op wintersportvakantie gaat!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.