Te mooie plaatjes vandaag om al te veel te letten op de lange termijn prognoses. O my God, het is aan het dumpen in midden en oostelijk Oostenrijk! Ja echt waar daar dumpt het terwijl in Schneeloch Arlberg en ook ons Montafon nog maar een paar centimeter zijn neergedaald. Hierboven de cam van de Mankeialm in Obertauern. Vanochtend was die sneeuwengel alweer weg:

mankeialm2411

Het lijkt er sterk op dat er gister vroeg op de avond al veel is gevallen…. en sindsdien nog maar 5cm. Zie het verschil bij de paal midden op de afbeelding. Dat betekent ook dat de berekeningen van het Europese weermodel van sterk intensiverende sneeuwval uit het oosten ook over de noordkant schuivend zeer goed zijn geweest. Op 21 november schreef ik hierr:

Het Europese weermodel is consistent met vanochtend: de sneeuw uit het oosten schuift in de nacht van zaterdag op zondag ook over de noordkant van de Alpen. Geen dump of zo maar een mooie laag erbij. Ik hoorde wat gemopper dat Zell am See nog niet wit is. Consider it done… Zondagochtend is het wit.

Kijk hieronder naar de webcam van Zell am See en weet dat ik niets te veel heb beloofd drie dagen terug. En een dag later voegde ik eraan toe:

Hoe sterk de sneeuw intensiveert is nog een beetje afwachten.

Een dump zeg ik vaak begint bij meet dan “een voet” sneeuw. Iets van 30 cm dus. Dat gaan we in de gebieden die ik in de titel noem zeker halen gezien het feit dat nu de Nordstau nog moet beginnen. En ook van die dagenlange nordstau weten we nog niet hoeveel het gaat sneeuwen. Wel dat er donderdag “om de noord” warmte binnenkomt en dat de sneeuwgrens vrijdag dan even op 1000m zal liggen, voor hij met de maandwisseldump van het komende weekeinde weer zakt naar 600m. 

toerskiers_les_crosets2411

Iemand klachten? Nu ja, de West-Zwitserse en Franse Alpen komen er bekaaid vanaf de komende periode…. maar die zijn toch ook al mooi wit geworden en men weet er ook al van te genieten. Zie hier een groep toerskiërs in Les Crosets. Zou ik ook doen als ik daar in de buurt zou wonen. En zelfs als de liften draaien is dit een onstuitbare trend: de pistes omhoog lopen. Man dat scheelt een slok op een borrel van de kosten van je skivakantie en je komt 5 kilo lichter en kneiterfit weer thuis. Op reportage mag je natuurlijk wel de lift gebruiken en daarom is het Finn vergeven dat hij door is gereden naar het Val d’Anniviers waar Zinal dit weekeinde al open is. Zie hier zijn eerste reportage en volg hem op Facebook.

Snel naar de beelden van vanochtend! Eerst nog wat van sneeuwtopper Obertauern. Het sneeuwt er trouwens nog steeds als een t… dus kijk snel hierrr naar de videobeelden.  

obertauern2411b obertauern2411c obertauern2411d obertauern2411e

 

Verder met andere skigebieden:

dietauplitz2411

 

Als de sneeuw uit het oosten komt weet je één ding zeker: dan doet Die Tauplitz – het skigebied waarvoor je niet langs het filegevoelige München hoeft – mee. Zie hier hun livecams live

dorfgastein2411

 

Grotendeels whiteout daar!Salzburgerland profieert overal goed. Hier Dorfgastein.

zellamseekaprun2411

 

Zell am See zoals beloofd wit! Hier meer cams.

edelweisshaus2411

 

Door naar de Zillertal Arena. Onze eerste eigen “huiscam” van het Edelweisshaus! Zie hier de timelapse van de laatste dagen tot vanochtend. 

zillertalarena2411

 Hier de Rosenalm in whiteout. WIl je de panoramacams van Zillertal Arena live en fullscreen zien? Klik hierrrr

Opvallend genoeg sneeuwt het ook in Oost-Zwitserland heftig! Typisch zo’n golf over honderden kilometers met geconcentreerde stuwzones en ertussen (Vorarlberg) minder sneeuw…

bachtel_kulm

Bachtel Kulm

elm2411

Elm

mullern2411

Mullern

unterwasser2411

Unterwasser met de paardjes

vaettnerberg2411

Vättnerberg

vogelsang-elm

Elm

Uit alle plaatjes blijkt al een zeer lage sneeuwgrens. Rond 500m. En nu wordt het de komende nachten pas echt koud.

alpen2711

Vanaf dinsdagochtend is het brrrr in de Alpen…. dit is woensdagochtend volgens het Europese model. Het Amerikaanse model is het er roerend mee eens.

funtensee2411

Hier de prognose voor de Funtensee. ’s Winters de koudste plek van Duitsland. Slaat uit naar -25°C.

zondag1dec

En daarna zou het toch opwarmen? Ja en nee. Op hoogte wel! Boven de 1500m kan het even een graadje gaan dooien…. maar daaronder zit straks een dikke inversie en daar blijft het geholpen door het dan ijskoude sneeuwdek gewoon vet koud. Zie hier zondagochtend. En ook overdag  wordt het niet warmer dan -5°C. Daar zijn beide modellen het ook over eens.  

httpv://www.youtube.com/watch?v=-cv6kBzNW1c

Hier een door mij ingesproken video van de nordstau volgens het Europese model vanochtend. En toen werden we blij want….

gfs062411

Waar ik al op hoopte is gebeurd: de GFS06 is extreem hoopvol voor de Alpen. Eindeloze polaire stroming met zeer veel sneeuwval. Kijk zelf!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

42 reacties

Gesloten voor reacties.