Spindlermühle Spindelruv Mlyn

Spindleruv Mlyn vorig jaar

Af en toe vraagt iemand in de reacties of we af en toe ook eens de Tsjechische skigebieden willen belichten. Nu met de krokusvakanties in het vooruitzicht, een goed moment om er even bij stil te staan. Hoe zijn de omstandigheden daar en welk weer mogen ze daar komende week verwachten? Maar laten we beginnen met het begin. Waar liggen die Tsjechische skigebieden juist? Want ik moet toegeven dat ik er niet echt mee vertrouwd ben. Ok, ooit heb ik al wel eens in een reisbrochure gebladerd op zoek naar een alternatieve skibestemming. Maar dat is het dan ook. Geweest ben ik er nog niet. Spindleruv Mlyn is de enige naam waar ik zo direct kon opkomen. Hierboven er een foto van, eentje van januari vorig jaar. He, dat ziet er zo gek nog niet uit.

Harrachov Leo

huisweerman Leo in Harrachov enkele jaren geleden

Onze huisweerman Leo is er enkele jaren geleden ook al eens geweest. In Harrachov, net naast Spindleruv. Hij wist me te vertellen dat het daar echt leuk skiën was, met toen vrij veel sneeuw. Wel vrij kleine gebieden, maar je rijdt er met de auto in alle rust naartoe. Amper verkeersdrukte.

Harrachov Leo 2

ook een zwarte piste daar

Een leuke zwarte piste hebben ze er ook.

fysische kaart tsjechië

Tsjechische topografie

Even kijken op de kaart. Het valt me nu pas op hoe vreemd en bijzonder de topografie van Tsjechië eigenlijk is. Eigenlijk is het land een grote kom / depressie, helemaal omringd door middelgebergtes, waar de landsgrenzen liggen. Enkel naar het zuidoosten is er een ontsnappingsroute. Nu begrijp ik al meteen waarom Tsjechië vroeger van groot strategisch belang was in onze Europese geschiedenis. Soit, niet afdwalen Frederic. Op de grens met Polen ligt het Reuzengebegrte, waar dus ook de bekendste Tsjechische gebieden liggen. Het is 40 kilometer lang en 20 kilometer breed. Het hoogste punt ligt daar toch al op zo’n 1600 meter. De grens met Duitsland ligt in het Ertsgebergte (hoogste punt op 1244m) en het Zuid-Boheemse Woud / Beiersche Woud (hoogste punt op 1457m). Ook daar liggen een aantal skigebieden.

tsjechie sneeuwhoogte

actuele sneeuwhoogtes in Tsjechië

En hoe zit het met de sneeuw daar momenteel? Wel, ergens heeft Tsjechië met hetzelfde probleem te maken als het Sauerland. Door hardnekkige zuid- tot westenwinden beleven ze daar een veel te zachte winter. Toch ligt er daar meer sneeuw. Logisch ook, het heeft al wat meer een landklimaat en de toppen liggen er ook wat hoger. Deze kaart toont de sneeuwhoogtes op de hoogste delen dan de skigebieden. Spinleruv Mlyn spant de kroon. Toch een mooie 80 cm op de berg daar. Wel maar 10cm onderin.

Reuzengeb Splinderuv Mlyn

gisteren in Splindleruv Mlyn (Reuzengebergte), verse sneeuw daar

En kijk, gisteren was het er ook licht aan het sneeuwen.

Erts Klinovec 2

gisteren in Klinovec (Ertsgebergte), ook hier verse sneeuw

Ook in Klinovec in het Ertsgebergte sneeuwde het gisteren licht. Kijk eens wat een rust op de pistes daar. er ligt zo’n 60 cm op de berg daar (wel niet op de kaart te zien).

Erts Klinovec

koud genoeg om kunstsneeuw op te spuiten

En het is er momenteel koud genoeg om kunstsneeuw op te spuiten. Vandaag ook trouwens, en maar goed ook, want de komende dagen wordt het er flink wat zachter.

Erts Telnice

gisteren in Tenice (Ertsgebergte), lager gelegen gebieden hebben het toch moeilijk

De lagere skigebieden hebben het wel moeilijker. In Tenice ligt er maar 10 tot 20 centimeter. Het ligt dan ook maar 700 meter hoog.

Boheemse woud Lipno

gisteren in Lipno (Zuid-Boheemse Woud), minder sneeuw hier en ook wat drukker

Het rondje webcambeelden sluiten we af in Lipno, op de grens met Beieren. Daar geen verse sneeuw gisteren, en daar is het blijkbaar ook wat drukker. Naast de pistes ook niet zo veel sneeuw, maar toch 50cm bovenop de berg.

rart_16020521_16020500

Snel over naar het weer. Zoals daarnet al gezegd, momenteel vriest het nog net in de Tsjechische gebergtes, met eerst nog kans op een paar sneeuwbuien boven de 600 meter. Maar daar komt straks al verandering in wanneer het warmtefront, dat vandaag ook de Alpen schampt, in de loop van de namiddag overtrekt. De vorstgrens schiet omhoog tot boven de 1700 meter en er valt wat regen. Gelukkig niet al te veel.

tm85_16020712_16020500

De komende dagen wordt het er nog wat warmer met best wat zon. Dikke plustemperaturen op zo’n 1500 meter hoogte, wat hoger is dan de ligging van de skigebieden daar. De wit besneeuwde bomen zullen er snel weer groen zien.

rart_16020712_16020500

Oorzaak ligt in een soort doorgedreven Zuid-föhn effect over de Alpen heen, vlak voor een koufront uit. Op eerste zicht lijkt het koufront goed nieuws, maar het is niet echt actief wanneer het zondag overtrekt. Bovendien zit er eerder koele lucht achter, geen koude.

rart_16020900_16020500

Maandagnamiddag en -avond een nieuwe poging. Iets actiever, maar zoals je op het ensemble hieronder kan zien, is de GFS-hoofdrun nogal een uitbijter. Qua neerslag zal het waarschijnlijk dus wat minder zijn dan hier op de kaart. Misschien maar goed ook, want op de hogere toppen na zou behoorlijk wat toch als regen vallen. De wind gaat wel aanspannen, en kan misschien wat vervelend worden als je op de piste staat

graphe3_1000___15.660377358490571_50.48582995951417_

ensemble voor het Reuzengebergte

Feit is wel dat het na maandag weer wat koeler wordt en er weer kunstsneeuw gemaakt gaat kunnen worden.

gfs-0-120

Want echte sneeuwval zit er voorlopig niet in. Het hoog dat je hier boven het oosten van Oekraïne ziet liggen verhindert dat echt koude lucht kan doordringen en perst er ook vrijwel alle neerslag uit.

ECM1-144

Goed mogelijk dat er eind volgende week weer een nieuwe puls van warme lucht over Tsjechië schuift, wanneer een naar het zuidoosten wegtrekkende koudebel zich afsnoert. Maar dat moeten we nog even afwachten. Samenvattend voor al diegenen die de komende dagen naar Tsjechië trekken: veel plezier gewenst en geniet ervan. Op de pistes ligt er sneeuw genoeg. Het weekend wordt zacht en vrij zonnig, de rest van de week weer koeler en grijs met af en toe wat lichte regen onderin en sneeuw bovenop de bergtoppen. Wel een toenemende wind, vooral op maandag en dinsdag. Later in de week mogelijk weer even zachter.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

9 reacties

Gesloten voor reacties.