Er is maar 1 foto waar ik mee kan openen en die komt uit het bericht van Ronaldo, hij maakte vandaag een ballonvlucht over Filzmoos en de omliggende toppen, wil je hier meer over lezen klik dan hierrr.

Wat ook absoluut aandacht verdient is de supermaan, vandaag was de maan op de kortste afstand van de aarde en was deze dus opvallend groot. Bij helder weer lijkt het op sommige webcams dan bijna daglicht. Het enige verschil is de sterrenhemel.

Bij de Rudolfshütte werd het eerst donker omdat de maan nog over de bergkam moest komen. Er lijkt trouwens een feestje aan de gang daar beneden. Full moon party? Onder backpackers in Azië zijn dat soort feestjes berucht.

Maar de nacht duurde slechts een half uurtje hier, absoluut ongelofelijk! Je kan hier op de Penningberg ook gerust zonder lampje op pad gaan, alles is superduidelijk verlicht.

En nog wat over de pistes te melden? Ja, op de noordhellingen is het formidabel! Ik maakte wat afdalingen boven Söll wat protendeels in de schaduw van de Hohe Salve ligt, deze foto met overduidelijk heerlijke stuifsneeuw maakte ik na 1 uur ’s middags! Aan de andere kant van de Hohe Salve is de top inmiddels bruin geworden omdat er talrijke lawines met grote blokken naar beneden zijn gekomen. Vandaag ook 2 meldingen van lawines over pistes, 1 uit Crans Montana waar je hier meer over kan lezen.

Vandaag hadden we aan de noordkant wel wat wolkenveldjes wat allemaal te maken had met het vervangen van het hoog wat nu gebeurt. Ons oude warme Eurohoog wordt over de Zwarte Zee weg gedrukt naar het zuidoosten terwijl vanuit Spanje de nieuwe impuls al onderweg is. Daartussen wist een heel zwak front te kruipen maar echt veel stelde het niet voor, wellicht een enkele druppel regen in de Vooralpen maar dat blijft echt bij 3 druppels. Het nieuwe hoog is in het beginsel nog wel wat frisser dan het oude hoog, daar zijn we over het algemeen blij mee.

De kou die voornamelijk over de Balkan trekt houdt z’n invloed over de oostelijke Alpen dus blijft het hier in Innsbruck relatief koel onder het hoog. Afgelopen week hadden we namelijk temperaturen tegen de 10 graden op 850hpa. Ik sprak vandaag stille lezer maar trouwe volger Leen, hij zei dat hij vooral geen zin had in Slush sneeuw. Ik kon hem gerust stellen met de lagere temperaturen maar gegeven de drukte van de voorjaarsakantie, de kracht van de zon en toch de lichte +temperaturen is slush op dalafdalingen onvermijdelijk denk ik. Hij laat ons volgende week vanuit Gerlos weten of het mee of tegen valt., veel plezier daar!

In de Franse Alpen krijgen ze wel wat meer van de zuidwestelijke warmte mee, ze liggen te ver weg van de koude Balkan. Behalve dat de sneeuw wat oud wordt is het voor het dek nog amper een probleem, Nils volgt al sinds zaterdag een webcam in de uiterst noordelijke Franse Alpen, in la Chapelle d’abondance. Hij wist te vertellen dat het sneeuwdek op 1000m hoogte van 54cm op zaterdag was gedaald naar 50cm vandaag. Heeft iedereen zich gewoon voor niks zo druk gemaakt 😉

In zowel het GFS als het EC houdt het hoog nog wat langer vol. In het geval hierboven door een vreemd laagje in de Golf van Biskaje. Ik laat me niet van de wijs brengen door 2 mindere runs, het ensemble blijft qua luchtdruk de dalende trend aangeven dus pakken we het morgen gewoon weer op waar we gebleven waren met hopelijk betere runs.

Nog een kleine update voor de sneeuw van vrijdag; het EC blijft enthousiast vind ik. Maar nu komt ook het ICON ineens met aanzienlijke hoeveelheden, sneeuwgrens blijft met zo’n 1200m een issue voor een aantal dorpen. Nouja als de skigebieden maar een lekkere opfrisser krijgen is het al goed! Morgen de wekker weer vroeg voor een fris ochtendbericht 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

23 reacties

Gesloten voor reacties.