Wat neerslag nog vannacht en morgenochtend in Noord-Tirol en verder oostwaarts, waarbij de sneeuwvalgrens ligt tussen 1200-1800 m. De lokaal 15 cm sneeuw die daar op de hogere pistes zijn gevallen, zullen goed smaken. Vanaf morgenmiddag stroomt de al dagen verwachte “warme lucht” verder over het Alpengebied heen. Samen met de weinige bewolking levert dit enkele bruinbakdagen op.

Soms is het maar goed dat de bekende weercomputers iedere dag nieuwe runs uitspugen. De GFS run van 12Z is ten dele anders dan die van gistermiddag: gelukkig maar! Hij is nu meer in lijn met hetgeen ECMWF reeds gisteren liet zien. Ging de welkome depressie op maandag/dinsdag eerst richting Duits-Poolse grens, nu gaat het meer vanaf Schotland naar West-Frankrijk. Los daarvan gaat zich op maandag/dinsdag een separaat lagedrukgebied vormen nabij Genua! Dinsdag/woensdag smelten deze 2 systemen samen tot een groter lagedrukgebied dat zich gaat uitstrekken vanaf Polen/Slowakije tot boven Genua.

Het samengesmelte lagedrukgebied

De komende wisseldag op zaterdag hebben de reizigers echter nog net geluk met schone wegen. Maar een hoogtelaag trekt zondag reeds ten zuiden van de Alpen van west naar oost en zorgt boven de Centraal-Alpen dan al voor stuwing en neerslag in grote delen van de Alpen, met zwaartepunt boven de Dolomieten! In Zuid-Tirol wordt dan al zo’n 10-20 cm verwacht. Maar kijk ook eens naar de ensembles voor een punt nabij Bolzano; behoorlijke pieken bij de neerslagverwachting. De neerslag kan lokaal nog wel wat meer centimeters opleveren.

 

Neerslagzwaartepunt boven Dolomieten (1)

 

  

Ensembles punt nabij Bolzano

Aan de noord- en westzijde van het lagedrukgebied zakt daarna koude lucht verder zuidwaarts. Op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk van 1500 naar 1000 m in het gehele Alpengebied en de rest van de week ziet het ernaar uit dat er OVERAL (incl de Pyreneeën) behoorlijk wat sneeuw gaat vallen. Alleen in de allerlaagste gebieden zal de neerslag in de vorm van regen vallen. De situatie is dan zo mooi dat we niet eens voor elke dag iets afzonderlijks hoeven op te tekenen.

Dinsdag bijna overal sneeuw

ECMWF ligt met de nieuwe run van vanavond geheel in dezelfde lijn. De zekerheid neemt daardoor behoorlijk toe. Alleen het Canadese model gaat nu het pad op, dat gisteren door GFS werd voorgesteld; de depressie op maandag/dinsdag meer over Noord-Duitsland naar het oosten trekkend.

We houden het erop dat de kongsi van de Amerikanen en de Europeanen het bij het juiste eind hebben. Zij die volgende week “daar” zijn, kunnen in verse sneeuw hun sporen gaan trekken, waar dan ook!!

Categorieën: Nieuws

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

5 reacties

Gesloten voor reacties.