Herfst in de Alpen. I’m hooked. Kijk nu eens hoe mooi het kiekje hierboven. Cululus wattus noem ik het. Echte wattenbolletjes. Hier bij mij zijn het wat meer fantasievolle vormen. De Rorschachtest zeg maar. En windstil ook!

Kijk maar! De isobaren ver uit elkaar. Ook in Nederland. En die wolkjes lopen dus door tot ergens in Duitsland.

Zoals je hier ziet bij de Feldberg bij Frankfurt. Wanneer zal hier geskied worden? Het is nog eeuwig ver weg.

En thuis in Krommenie is het strak blauw. Puur hogedrukweer met 1019,6hPa. Maar het moet vannacht bewolkt geweest zijn want het kwik is amper gedaald.

Een hele interessante pluim in Nederland momenteel. Bijna niet te geloven hoe constant de maxima uitkomen. Een volle week 13ºC in de middag. Met en zonder regen. Zien jullie ook de drie dagen lang regen? Ongekend. En dan puntje bij paaltje gaat er einde van de maand richting volle maan weer nachtvorst komen. Dauwpunten kunnen naar -5ºC dalen wat betekent dat als Café t’ Hijgend Hert in Vlijmen kunstsneeuwkanonnen had dat er dan spoedig geskied kon worden.

Ook bij mij in Hopfgarten op de Penningberg kan ik nachtvorst tegemoet zien. En als je goed kijkt misschien zelfs een eerste ijsdag. In dat geval zal ik eens een Nederlandse vlag uithangen. Mmmm grappig. bedenk me nu pas dat ik bij mijn volgende bezoek aan Nederland eens een Nederlandse vlag uit de oude inboedel moet meenemen. Wij Nederlanders en ook Vlamingen nemen de boel hier toch aardig over in Oostenrijk met duizenden jonkies als Skilehreranwärter. Gisteren zat ik nog gezellig te babbelen met Boris Textor in Innsbruck. Hij is een van de zeer weinige Nederlandse UIAGM berggidsen. Hij wil gaan paragliden en ik wil meer gaan klimmen en toerskiën. Gaan dus leuke dingen uit voortkomen. Hij tipte me ook dat er in Kärnten een andere Nederlandse tandempiloot is. Goed volk!

De Alpen een mooi weekeinde. De Lage Landen in de pis. De 33 toeren LP. Wat dat ook al weer was?

Even uit het museum. Maar ik zie dat ze met de klok draaien als een hogedrukgebied. Filmpje dus even achteruit zetten….

Ha! Dat is gelukt met deze tool…. goed dus zo’n grote ronde depressie noemen we voortaal de “LP”. Moet er eens een woordenlijst komen voor “teflon”, “glijbaan” etc etc? Ik hoorde onlangs op TV voor het eerst een RTL weervrouw spreken van een “laag” in plaats van “lage drukgebied”. Let daar eens op. Ik voor daar al jaren campagne voor en het begint dus aan te slaan. Net zoals in het Duits. Hoch en Tief.

De Lage Landen krijgen dan nog een tweede pluk regen te verstouwen op maandag. En daarna is het weer droog droger droogst. Iets wat volgens Rogé Haan nog wel tot 2021 zou kunnen duren als je zijn optimistische seizoensvoorspelling leest.

En dan dus woensdag is het teflonhoog terug. Pak nog even een vliegtuig naar Moskou om in de sneeuw te komen.

Dan zitten we al weer bij de cliffhanger. Nog steeds sneeuw in Moskou. Turkije ook weer helemaal winters.

In het Amerikaanse model kijken we dieper in de meteofiction en zien we 1050hPa bij Moskou. En een naar oost gedraaide wind.

Hoppa dan gaat het vriezen en kunnen de kunstsneeuwkanonnen aan.

In de Alpen heb je dan dauwpunten van -10ºC en lager en dan staan de kanonnen op vol debiet en kun je binnen een paar dagen pistes op spuiten. Maar Obertauern had al de 20e willen openen en dat halen we dus niet.

En tegen die tijd is het dan volle maan en krijgen we weer ruimte voor glijbanen en arctische uitbraken. Mijn twee boude voorspelling staat!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.