Sneeuw in Moskou

In Moskou is de winter terug van eventjes weggeweest en hij zal daar nu wel blijven! De weerkaarten blijven ongemeen spannend! Gisteravond was de GFS modelrun een tegenvaller en de ECMWF een dikke meevaller. Vanochtend stemt ook de GFS 00u run weer hoopvol! Het gaat allemaal om die grote weeromslag rond de wisseling van de maand en wat die ons gaat brengen. Voor de bijgelovigen onder ons: de weeromslag valt niet samen met een volle maan dit keer.

[fbphotos id=296389737061905]

Vanochtend geen superdiepe analyse. Een paar kaarten om naar te kijken. De eerste laat zien dat het GFS model al vanaf 30 november flinke neerslag naar de Alpen wil brengen. Komende zaterdag lukt het nog niet. De grote vraag is wanneer de temperatuur hoe scherp gaat dalen. In de nieuwe GFS zien we de slurf van koude in het begin wat verder naar het westen steken waardoor de Alpen nog even in wat zachtere lucht komen. Dat kan ook nog veel gunstiger uitpakken.

In elk geval vanaf 3 december lijkt het kwik laag genoeg voor sneeuw tot in de lagere Alpendalen. En daarna wordt het dan een spannende strijd tussen nieuwe sneeuwrijke glijbanen vanuit het Noordwesten en de opmars van de Russische beer al dan niet geholpen door een Scandihoog. Zie bijvoorbeeld die temperatuurkaart voor 10 december. Siberië is dan ineens heel dichtbij.

Scandinavië
Hou de komende dagen ook de Scandinavische buienradar in de gaten. Fjord Norway krijgt er al dik van langs. Heel Scandinavië gaat de komende dagen al de sneeuwachterstand wegwerken die je op de vierde kaart kunt zien. Blijf duimen dat direct daarna de Alpen en dan ook Oost-Europa aan de beurt zijn!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.