Sneeuw in Moskou

In Moskou is de winter terug van eventjes weggeweest en hij zal daar nu wel blijven! De weerkaarten blijven ongemeen spannend! Gisteravond was de GFS modelrun een tegenvaller en de ECMWF een dikke meevaller. Vanochtend stemt ook de GFS 00u run weer hoopvol! Het gaat allemaal om die grote weeromslag rond de wisseling van de maand en wat die ons gaat brengen. Voor de bijgelovigen onder ons: de weeromslag valt niet samen met een volle maan dit keer.

[fbphotos id=296389737061905]

Vanochtend geen superdiepe analyse. Een paar kaarten om naar te kijken. De eerste laat zien dat het GFS model al vanaf 30 november flinke neerslag naar de Alpen wil brengen. Komende zaterdag lukt het nog niet. De grote vraag is wanneer de temperatuur hoe scherp gaat dalen. In de nieuwe GFS zien we de slurf van koude in het begin wat verder naar het westen steken waardoor de Alpen nog even in wat zachtere lucht komen. Dat kan ook nog veel gunstiger uitpakken.

In elk geval vanaf 3 december lijkt het kwik laag genoeg voor sneeuw tot in de lagere Alpendalen. En daarna wordt het dan een spannende strijd tussen nieuwe sneeuwrijke glijbanen vanuit het Noordwesten en de opmars van de Russische beer al dan niet geholpen door een Scandihoog. Zie bijvoorbeeld die temperatuurkaart voor 10 december. Siberië is dan ineens heel dichtbij.

Scandinavië
Hou de komende dagen ook de Scandinavische buienradar in de gaten. Fjord Norway krijgt er al dik van langs. Heel Scandinavië gaat de komende dagen al de sneeuwachterstand wegwerken die je op de vierde kaart kunt zien. Blijf duimen dat direct daarna de Alpen en dan ook Oost-Europa aan de beurt zijn!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.