freya0709

Op Groenland komt het kwik al niet meer boven nul momenteel behalve misschien in een smalle kuststrook. De Freya gletsjer ligt er prachtig bij. Wat zou je graag over die kammen wandelen en van de mooie aarde genieten. In de Alpen wordt het nog eens fors warm en vooral op hoogte…

warmalpen

Wat te denken van deze grafiek van het Amerikaanse weermodel. Op 1500m aanhoudend middagtemperaturen van tussen de 15 en 20ºC! De gletsjers beginnen vanaf 2500m en dan kun je er 6ºC vanaf trekken maar dan heb je altijd nog dikke dooi. Zelfs op 3000m praten we over dikke dooi ’s middags. De zon doet nog het meeste sloopwerk. Die vreet gewoon aan het ijs.

moelltalersept3jaar2015

Op de Mölltaler gletsjer kunnen we intussen 3 jaar op een rij zetten. Wat zien we? Was 2016 in de vroege zomer duidelijk tussen 2014 (weinig sneeuw) en 2015 (veel sneeuw) in, intussen zien we een gestage afname over 3 jaar. Trek je die lijn door is de gletsjer over 10 jaar helemaal verdwenen. Behalve dat het zo nooit werkt bij moeder natuur. Bijna alles is cyclisch. Dus op enig moment keert de cyclus om (ik verwijs graag naar het boek “De Menselijke Maat” van de geoloog Salomon Kroonenberg). Misschien moeten we de smelt van deze zomer ook aan El Ninjo wijten? Lekker makkelijk. Er moet gewoon een zondebok zijn en wat mij betreft is dat niet CO2.

Schermafdruk 2016-09-07 09.26.00

Bij ons is voor komende zaterdag het regensignaal grotendeels verdwenen. Door zware bewolking en motregen wel een koelere dag maar na het weekeinde een tweede aanloop naar een dertiger donderdag de 15e. Pas helemaal aan het einde van de Amerikaanse run zien we iets van een noordweststroming op gang komen. Maar die kan evengoed weer op de lange baan gaan. We lijken in een vast patroon te zitten nu.

Nog ff genieten van wat plaatjes uit Kleinwalsertal!

 

En even kijken naar Argentinië waar een groep schoolkinderen en leraren 36 uur vast zat in een sneeuwstorm.

Ik denk altijd: lezen dat soort mensen geen weerbericht als ze op pad gaan? Nu ja het zal wel Murphy’s law zijn. Pas goed op jezelf. Fijne dag allemaal!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.