Tja heftig hoor. Doden en vermisten. De bergen eisen hun tol. En toch blijven mensen het avontuur opzoeken. Het zit in onze genen. Op dit moment is Boris Textor met een maat alle 82 4000-ers in de Alpen aan het beklimmen in luttele maanden tijd. Maar goed. Die gletsjer dus … in het Marmolada massief.

Zeer heftig! En echt niet in te schatten lijkt me. Behalve dat ik vermoed dat het ’s nachts of in de zeer vroege ochtend niet zou zijn gebeurd. Komt het door klimaatverandering? Laten we zeggen, ja door zeer warm weer. Is het uniek? Voor ons mensen met ons korte geheugen wel. De natuur lacht erom zoals wij zouden lachen als je je tuin omspit en je ziet dat je je spade in een mierennest hebt gestoken. Toch tragisch. Dus R.I.P.

Afkalven en gletsjers horen bij elkaar. Kijk maar eens naar bovenstaande video.

Ondertussen stuitert de aardtemperatuur vrolijk op en neer. Electroverse was er weer als de kippen bij om te melden dat de aarde als geheel (dwz de dunne luchtlaag op 2m meethoogte) 0,2⁰C is afgekoeld afgelopen maand. Zij melden het niet als het omgekeerde gebeurt. Dat noem je een “bias”. Zoals ik vandaag op de website van De Telegraaf ergens onderaan slechts een piepklein berichtje zie over de boerenprotesten die wereldnieuws zijn momenteel.

Ook de zonneactiviteit is scherp omlaag gegaan in juni. Waardoor het extra spannend is te kijken of zonnecyclus 25 ook zo zwak wordt als 24 na aanvankelijk vrij scherp te zijn gestegen. Ach je moet nooit voorspellingen doen en al helemaal niet over de toekomst. Dus we zien het wel wanneer de gletsjers weer gaan groeien. Als je thuis achter de geraniums zit hoef je je er niet om te bekommeren en als je wel een bergsporter bent of motorrijder of anderszins avonturier … is die beloftevolle spanning net wat je zoekt.

PS Klik hierrrr eens om “live” mee te genieten van een een heel speciale thermiekvlucht met passagier van 52 minuten afgelopen week. De eerste 3 minuten zie je op het screenshot …


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Paul · 5 juli 2022 op 12:54

Bedankt voor het top bericht, hoe naar een deel daarvan ook is. Volgende week gaan er mensen bij een andere gletsjer omhoog die ook op knappen staat. En kan het weer gebeuren, hoe vreselijk ook. Het blijven keuzes!!!

Aart · 5 juli 2022 op 22:07

Gave animatie! Wat de techniek allemaal kan tegenwoordig.

Spyfromthesky · 6 juli 2022 op 18:43

Ik heb die animatie wat bekeken. Het lijkt wel in korte bochten of cirkels dat je telkens hoger komt.
Klopt dit en is dit nodig om te klimmen of hoger te komen? Hoe werkt dit?

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.