Tja heftig hoor. Doden en vermisten. De bergen eisen hun tol. En toch blijven mensen het avontuur opzoeken. Het zit in onze genen. Op dit moment is Boris Textor met een maat alle 82 4000-ers in de Alpen aan het beklimmen in luttele maanden tijd. Maar goed. Die gletsjer dus … in het Marmolada massief.

Zeer heftig! En echt niet in te schatten lijkt me. Behalve dat ik vermoed dat het ’s nachts of in de zeer vroege ochtend niet zou zijn gebeurd. Komt het door klimaatverandering? Laten we zeggen, ja door zeer warm weer. Is het uniek? Voor ons mensen met ons korte geheugen wel. De natuur lacht erom zoals wij zouden lachen als je je tuin omspit en je ziet dat je je spade in een mierennest hebt gestoken. Toch tragisch. Dus R.I.P.

Afkalven en gletsjers horen bij elkaar. Kijk maar eens naar bovenstaande video.

Ondertussen stuitert de aardtemperatuur vrolijk op en neer. Electroverse was er weer als de kippen bij om te melden dat de aarde als geheel (dwz de dunne luchtlaag op 2m meethoogte) 0,2⁰C is afgekoeld afgelopen maand. Zij melden het niet als het omgekeerde gebeurt. Dat noem je een “bias”. Zoals ik vandaag op de website van De Telegraaf ergens onderaan slechts een piepklein berichtje zie over de boerenprotesten die wereldnieuws zijn momenteel.

Ook de zonneactiviteit is scherp omlaag gegaan in juni. Waardoor het extra spannend is te kijken of zonnecyclus 25 ook zo zwak wordt als 24 na aanvankelijk vrij scherp te zijn gestegen. Ach je moet nooit voorspellingen doen en al helemaal niet over de toekomst. Dus we zien het wel wanneer de gletsjers weer gaan groeien. Als je thuis achter de geraniums zit hoef je je er niet om te bekommeren en als je wel een bergsporter bent of motorrijder of anderszins avonturier … is die beloftevolle spanning net wat je zoekt.

PS Klik hierrrr eens om “live” mee te genieten van een een heel speciale thermiekvlucht met passagier van 52 minuten afgelopen week. De eerste 3 minuten zie je op het screenshot …


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Paul · 5 juli 2022 op 12:54

Bedankt voor het top bericht, hoe naar een deel daarvan ook is. Volgende week gaan er mensen bij een andere gletsjer omhoog die ook op knappen staat. En kan het weer gebeuren, hoe vreselijk ook. Het blijven keuzes!!!

Aart · 5 juli 2022 op 22:07

Gave animatie! Wat de techniek allemaal kan tegenwoordig.

Spyfromthesky · 6 juli 2022 op 18:43

Ik heb die animatie wat bekeken. Het lijkt wel in korte bochten of cirkels dat je telkens hoger komt.
Klopt dit en is dit nodig om te klimmen of hoger te komen? Hoe werkt dit?

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.