Nu met GFS06u update – Vandaag en morgen zijn de dagen. De dagen dat je je haren uit jke hoofd trekt niet gewoon je ziek te hebben gemeld om twee dagen te knallen op het Kitzsteinhorn, de gletsjer boven Zell am See Kaprun. Aiaiaiaiai wat is het mooi daarboven met die poeder van gisteren erbij. Rechts zie je de zwarte buckelpiste nog unverspurt. Zou de lift nog gaan draaien vandaag? Als je hier vandaag voor het eerst bent omdat je in De Telegraaf las over onze altijd-up-to-date (wintersport)weerberichten: welkom en join the party! 

kaprun_live3110

Nog eentje. Kitzsteinhorn Zell am See Kaprun. Het kwik geeft 6,4°C aan, maar dat is vertekend in de zon. De prognose gaat uit van 1°C op de gletsjer vanmiddag (zie hierrr – de voor morgen aangegeven bewolking gaat er nauwelijks komen denk ik). Maar omdat het in het voorseizoen zo rustig is op de piste krijg je echt geen paphopen. Vanochtend sowieso niet omdat de kou van gisteren nog in de bodem en in de sneeuw zit. het is gewoon helemaal yummie. Als je ertegen kunt mag je hierrrr klikken om de videobeelden live te zien.

leogang3110

Vanochtend is het heus ook op andere lagere plekken nog mooi wit. Hierboven de Speichersee van Leogang. Van dat water wordt in de winter de kunstsneeuw gemaakt. Om dat te kunnen doen moet het wel mooi gaan vriezen en dat zit eventjes nog niet in. 

foehn3110

Wel komt de sneeuw nog even terug en wel op zondag. Je ziet het hierboven in het Föhndiagram. Vanuit het zuiden komt sowieso nog geen sneeuw. Maar bij een negatieve uitslag – wind uit noordelijke richtingen – dan kan het gaan sneeuwen en zondag gaat dat volgens het Oostenrijks weerbericht lukken tot misschien wel 800m. Voor de Franse Alpen is voorspeld dat de sneeuwgrens zondag overdag daalt van 2000 naar 1300m. Maandag slaat de wind weer even om tussen twee fronten in en dinsdag kan het dan opnieuw sneeuwen tot in de dalen. Het Oostenrijks maakt het dan nog kouder dan zondag:

Am Dienstag bewölkt und etwas Regen, leichter Schneefall bis ins Mittelgebirge oder noch tiefer. Nur wenig Sonne. Frischer Westwind und 3 bis 13 Grad.

Dat kan ik niet plaatsen want ik in alle modellen zie ik dinsdag iets minder koud dan zondag. Maakt toch niet uit want:

Am Mittwoch bewölkt und zeitweise Regen, nur im Süden trocken mit etwas Sonne. Kräftiger Westwind und 10 bis 19 Grad.

Woensdag is het toch gedaan als het kwik weer opveert. Dan zijn we nog niet van de nattigheid af in West-Europa maar zal het een week lang niet meer sneeuwen onder 2000m. Vanaf de 14e zou er weer een kentering kunnen zijn. Dat is ook echt keihard nodig want zelfs in Noorwegen zijn ze in de problemen momenteel: de voor 1 november geplande opening van Trysil is uitgesteld. Zie hierrrr. H/T Jelte. Laten we snel nog eens naar de seizoensprognoses kijken. 

rutgers3110

Herinner je je dat ik uitgebreid schreef over een seizoensprognose die als positief element zag dat er deze herfst extreem veel sneeuw in Siberië lag? Zo niet kijk dan nog even hierrr. Kijken we vandaag weer naar de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond komen we van een warme kermis thuis. Terwijl het arctisch zeeijs groeit als kool is het sneeuwoverschot (blauw) omgeslagen in een sneeuwtekort (rood) in Eurazië en dan vooral op de westelijke steppen. De Himalaya heeft nu de gigantische voorsprong maar wat kopen wij daarvoor? Oost-Canada heeft de sneeuw van de keerstroom van de depressiegordel die voortdurend warmte naar de Oeral brengt en de noord-zuid ligging van de Rockies zorgt zoals gewoonlijk voor vroege winterinvallen daar. Maar aiaiai Europaatje toch!

ensLevi3110

Op zich valt het allemaal reuze mee hoor. Kijk hierboven eens naar het ensemble voor Levi in Finland waarvan 15 tot en met 17 november wereldbekerwestrijden alpine skiën zijn.  De gemiddelde november temperaturen daar zijn max +1°C en min -2°C. Zekerde rode lijn van het ensemblegemiddelde blijft daar zelfs dik onder. En de slingers van de zwarte hoofdrun zijn welkom want alleen die bieden ook kans op sneeuw. Maar dan praten we wel over een oord in Lapland waar de winterinversie het aan de grond koud kan houden los van wat er op hoogte gebeurt. En het ensemble van Levi op 850hPa is gewoon te warm door de aanhoudende zuidwester.

accu winter outlook

Wat zien we nu gebeuren met die seizoensvoorspellingen? De een houdt het zo vaag dat hij al heel vroeg met een mooi verhaal kan komen. Zijn naam begint met een P. De ander kijkt het heel lang aan en haakt dan aan bij de tendensen van begin november. Op Wintersportweerman.nl doen wij eigenlijk niet aan seizoensvoorspellingen. Wij zijn van de boude voorspellingen maximaal 1 tot 3 weken vooruit. Op basis van wat we nu zien aan weerpatronen lijkt bovenstaande accuweather seizoensvoorspelling heel redelijk. Maar denk weer eens terug aan de mini-ijstijd tijdens de winter van 2012 in een verder slap verlopen winter. Of de superwintermaand december 2010 waarna een slap vervolg kwam. En dan geven ze aan bij de Alpen: “Less Valley Snow”. Maar meestal zien we in de Alpen ofwel een winter met heel veel sneeuw aan de zuidkant of heel veel sneeuw aan de noordkant. Wie durft daar nu al iets over te zeggen?

vlinders_buik

Wij benaderen het weer liever als een mooi meisje dan als een koe die we willen vangen en opsluiten. Hoe meer we roepen dat we het zeker weten hoe belachelijker we ons maken. Je verkracht dan het weer en zelfs het klimaat, want ook die laatste is grillig als het weer. Als we hier nu behoorlijk afstand nemen van de winter dan is dat meer zo van: “Neeee die ga ik nooit krijgen. Dat kan ik echt vergeten. Deze vlinders moeten echt snel uit mijn buik”. We hebben de innerlijke rust dat we ooit een heel mooi meisje gaan daten – dat we de winter die 1963 in de schaduw stelt nog gaan meemaken – maar hebben het niet nodig te zeggen dat dat dit jaar of volgend jaar al gebeurt. Liever lok ik de weergoden uit de tent door te stellen dat er pas in februari sneeuw tot in de dalen zal vallen, dan dat ik krampachtig zes weken elke modelrun probeer te duwen in een wenskeurslijf van een winteruitbraak. Ten opzichte van alle laatste winters is de zuidwester momenteel hardnekkiger dan ooit. En het is vooral wat wrang als we terug denken aan bijna een heel jaar vol blokkades. Maar dan pikken we toch even die one-day-stand mee met die herfststorm en kijken we weer rustig verder naar vlinders en vlindertjes die we NIET in jampotten willen stoppen. Wij niet…

3110gfs_06_14nov_vlinders

En we worden op onze wenken bediend met de GFS06u. Die komt toch weer met een blokkade. Boven het sneeuwrijke Oost-Canada ontstaat een hoog dat de oceaan op schuift en verbinding zoekt met het Groenlandhoog. Kou zakt uit en de verbinding met het Russische hoog breekt. De luchtdruk op de Middellandse Zee daalt. Vlinders in je buik dus. Klik op de plaat om beter zicht te hebben op de isobaren. Geloof me het zal op de kaarten nog blijven verspringen. Het kan uitkomen maar na 3 dagen blokkade weer overgaan in een zonale stroming en het kan het begin zijn van een 4 maanden durende blokkade en alles er tussenin. Vlinders dus. Niet in jampotjes. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.