Kältesee Glattalp 15 januari

Klik voor grotere grafiek

Het was aangekondigd: de zondagochtend zou fors koud worden in de Alpen. De bekende Kälteseen natuurlijk voorop. Op het vliegveld Samedan bij St. Moritz is -26,1°C gehaald (zie grafiek). De Beierse Funtensee waar het op moment van schrijven nog 20 graden vriest, krijgt morgenvroeg pas zijn laagste waarde (zie grafiek). De Zwitserse Glattalp (1858m) bereikte vanochtend al het dieptepunt met -31,3°C (zie ligging).

Zaterdag weer koud
De grafiek hierboven toont de prognose voor de Glattalp waarop je ook de neerslag komende donderdag ziet. Het hele overzicht en meer grafieken voor de Glattalp zie je hierrr. Je ziet midden-Zwitserland al gestaag zachter worden de komende dagen terwijl het warmtefront in aantocht is. Gelukkig weten we inmiddels ook redelijk zeker dat de sneeuwgrens zaterdag weer keldert en dat het dan gewoon stevig doorsneeuwt!

In de reacties graag jullie ervaringen als je op een koude plek vertoeft! En hoe koud wordt het vannacht in Nederland?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.