Kältesee Glattalp 15 januari

Klik voor grotere grafiek

Het was aangekondigd: de zondagochtend zou fors koud worden in de Alpen. De bekende Kälteseen natuurlijk voorop. Op het vliegveld Samedan bij St. Moritz is -26,1°C gehaald (zie grafiek). De Beierse Funtensee waar het op moment van schrijven nog 20 graden vriest, krijgt morgenvroeg pas zijn laagste waarde (zie grafiek). De Zwitserse Glattalp (1858m) bereikte vanochtend al het dieptepunt met -31,3°C (zie ligging).

Zaterdag weer koud
De grafiek hierboven toont de prognose voor de Glattalp waarop je ook de neerslag komende donderdag ziet. Het hele overzicht en meer grafieken voor de Glattalp zie je hierrr. Je ziet midden-Zwitserland al gestaag zachter worden de komende dagen terwijl het warmtefront in aantocht is. Gelukkig weten we inmiddels ook redelijk zeker dat de sneeuwgrens zaterdag weer keldert en dat het dan gewoon stevig doorsneeuwt!

In de reacties graag jullie ervaringen als je op een koude plek vertoeft! En hoe koud wordt het vannacht in Nederland?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.