Bizar. Gisteren is heel lokaal in de Noorse fjorden +19ºC gehaald. Het is op de weerkaarten bijna niet te zien hoe het mogelijk is. En het gekste is dat vandaag juist al een sneeuwstorm tegen de Noorse kust beukt. Ondertussen heeft Alaska net een absoluut sneeuwrecord voor oud & nieuw gevestigd. En de Alpen? Kaiserwetter met sneeuw in het weekeinde. Maar dat wisten we al…

Hoe crazy is dit? De plek waar het record werd gevestigd heet Sunndalsøra. Op de weerkaarten van wetteronline is het kleine gebiedje boven de +10ºC niet eens ingekleurd. Hoe kan het nu zo superlokaal daar zo superwarm worden ineens? Leo kom er maar in…

Het heeft zeker te maken met zeer zachte bovenlucht op 1500m in heel Scandinavië en het Baltisch gebied. Gek genoeg is op het moment van het warmterecord aan de grond de bovenlucht boven Noorwegen al weer afgekoeld. Denk allemaal samen maar mee hoe dit mogelijk is. Severe Weather Europe waar ik het van heb geeft hierrr niet echt een verklaring. Wel lezen we daar dat het dus een absoluut record is voor de hele winter in heel Scandinavië. Het vorige record was 17,9 °C in Tafjord in 1989.

En op dit moment al een heftige sneeuwstorm er overheen!

Zoals we hier zien in Sognefjord …

Ondertussen is in Anchorage een absoluut sneeuwval record gevestigd voor 31 december en 1 januari samen. De paarse balken stemmen net als onze elfstedentochten eng overeen met de zonnevlekcyclus. Maar zoals altijd: het weer springt lokaal en regionaal ten opzichte van klimaat. 1963 was onze horrorwinter. Maar hier zien we 1964 oppiepen. Kleine correctie overigens ten opzichte van eerdere berichtgeving: de horrorwinter in USA is min of meer geannuleerd…

… maar Canada wordt wel echt berekoud…  Dit prikpunt is aan de Amerikaanse grens. Dus in USA gaat het ook wel wat winteren maar niet horror zoals eerder nog werd berekend. Kurkdroog dit ensemble ook…

Wereldwijd zien we echt gekkigheid… bij bovenstaande kaart hoef ik geen commentaar te geven denk ik… Hooguit een luid of ingetogen: “WTF!” Is Sochi echt groen?

Ja hoor… hartstikke groen behalve de kunstsneeuw! Niet speciaal warm dus maar wel droog. En er is ok niets op komst in de rood gekleurde gebieden in Azië… Helaas nog geen wereldboltemperatuur voor december 2019 binnen. Zodra die er is heb je hem hier. Vooralsnog allemaal weer en geen “klimaat op tilt” of wat dan ook. De bosbranden in Australië zijn wel nogal opmerkelijk en zorgelijk natuurlijk. Hier een goede actuele link om je daarover te informeren. Met als contrast dit “aluhoedje” bericht (me toegestuurd door een volger) dat er met die branden in Australië opzet in het spel is van een bepaalde agenda. Ik sta minimaal 50% open voor de gedachte dat something is rotten in the state of Denmark Australia. Maak er zelf wat studie van en kies zelf wat jij denkt.

Ondertussen ernstige overstromingen in Indonesië… ik blijf zeggen dat wij Nederlanders wereldwijd gesubsidieerd gratis dijken moeten gaan bouwen waar we maar kunnen misschien in ruil voor een bepaald handelsvoordeel of wat ook. Ons nooit meer met oorlogen waar dan ook bemoeien. Niet op de Balkan, niet in Afghanistan, niet in Libië, niet in Syrië, niet nergens. Desnoods ons leger afschaffen of halveren. Als we die dijken maar bouwen. Geld zat, getuige de honderden miljarden voor klimaat. Smedley D. Butler, Amerikaanse generaal uit de tweede wereld oorlog was onverbiddelijk: “War is a racket”. Ik parafraseer hem maar eens “Climate is a racket”. Al zou CO2 de aarde in enige zorgelijke mate opwarmen (wat ik niet denk) dan nog zie je aan het beleid en de keuzes die worden gemaakt zonneklaar (en windklaar) dat het pure oplichting is.

Ondertussen in de Alpen. Eerste bewolking loopt binnen. Westenwind trekt aan. Geen windmolens gelukkig want de Alpen leven van hun onbedorven landschap. En ze hebben volop waterkracht…

Er komt dus een echt sneeuwweekeinde. Grote wisseldag. Laagje sneeuw. Enkel in Oostenrijk. Verkeersoverlast gegarandeerd. En dan weer door met het Kaiserwetter in de rustiger periode.

Geeft mij weer wat kans om aan m’n techniek te schaven ook na bijna 50 jaar skiën. Ben bezig met de moderne slalom en reuzenslalom techniek me eigen te maken. Met de binnenste hand (vuist) lichtjes over de sneeuw voelend en met de binnenste knie iets naar buiten gericht om niet met de schnallen van je binnenste skischoen de piste te raken en “centraal” te blijven skiën. De afgelopen jaren ging ik bij radicaal carven op wedstrijdski’s te vaak onderuit. Dus maar eens bewegingsstudies gedaan om weer een opgave te hebben. Nog een jaartje of twee en dan heb ik het wel onder de spreekwoordelijke knie. Zie hierrr hoe de meester Marcel Hirscher het doet.

Ja en kom er maar in met het “Complete idioot om zonder helm te skiën!” Maar nee het was mét helm. Kijk maar! Was met twee kids in het rustige skigebiedje Kelchsau en dan is niks lekkerder dan wind door je haar. Geef je echt gas, is het drukker, of is er risico van de piste af te stuiteren…. dan gaat de helm onverbiddelijk op. 90% helm en 10% zonder is mijn optimale mix. En met helm ben je een groter gevaar voor andere skiërs dan zonder natuurlijk. Zijn wel eens mensen omgekomen door de harde klap van de helm van een ander. Live and let live. Allemaal binnen de grenzen van de wet. Kids tot 15 helm verplicht!

Ondertussen nog bijzonder nieuws uit de ruimte… de ster Betelgeuze doet raar en zou ieder moment kunnen exploderen tot een Super Nova! Kortom: 2020 wordt een jaar vol verrassingen. Heb gisteren uitgebreid de reacties gelezen. Mijn motto blijft: live and let live…  Dank voor sommige commentaren met veel wijsheid en tolerantie. Het ergste is toch oude koeien. Vergeven en vergeten is een van de mooiste dingen die we hebben om positief door het leven te gaan. Ieder mens kan op elk moment veranderen van een klootzak in een fijn sympatiek mens (je en ook omgekeerd natuurlijk maar zo lang je niet dood bent kun je ook weer terug flippen). Last but not least: weer is leuk maar neem het niet te serieus. In de tijd dat je in weerkaarten neust, kun je ook 2 auto’s wassen in de buurt en 10 euro naar Indonesië overmaken. Bij wijze van spreken. Het beste is natuurlijk beide doen… goed naar de medemens en ook die weerhobby. De eerste is wat mij betreft 1000x belangrijker dan de laatste. Amen.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

81 reacties

Gesloten voor reacties.