In Arcen is het gisteren -38,2ºC geworden. Op een haar na geen verbetering van Warnsveld 1944. Er kwam einde van de middag en in de avond ook verkoeling in de vorm van een paar joekels van buien. Maar Jorne liet zien dat er aan de Côte d’Hollande niets aan het handje was.

Het staat er echt!

Natuurlijk verplettert de waarde van gisteren het vorige dagrecord van Arcen. Maar de tijdreeks is pas kort.

Maar ook De Bilt verplettert het vorige dagrecord van 2006.

Maar dan moet je ook breder kijken en zien we dat in die andere zomer 2006 dezelfde temperatuur werd gehaald maar op een andere dag. Het is evident een warme fase waarin we zitten. Maar ook deze grafiek toont weer schitterend de in de media nooit genoemde typische temperatuurontwikkeling van de 20e eeuw met de scherpe afkoeling eind jaren zestig. Het gaat bepalend worden voor het klimaatdebat of er nu weer zo’n scherpe afkoeling volgt of dat we op warme voet verder gaan….

Over klimaatdebat gesproken: een echt uniek klimaatdebat heeft onlangs plaatsgevonden met Judith Curry en Patrick Moore tegenover Michael Mann. Ik neem aan dat een neutrale kijker zo’n gerenommeerde wereldberoemde klimaatprofessor Michael Mann (met gedeelde Nobelprijs voor de Vrede – niet voor natuurkunde) overtuigend vindt, maar ik hoor die man echt aan een stuk door liegen dat het gedrukt staat. Het is echt hemeltergend. Hij verkoopt zijn hockeystick – een bewezen wetenschappelijke fraude à la Piltdown Man – alsof zijn neus bloedt. Hij is maar een jaartje ouder dan ik en ziet er nog patent uit. We hebben dus nog wel 20 jaar last van die man (en jullie ook van mij haha). Misschien in de hitte vandaag een idee om op een koel plekkie die video eens te gaan zien. Wat helaas niemand noemt in die video helaas, is dat het heel simpel is alle CO2 die wij mensen uitstoten en ooit uitgestoten hebben terug in de grond te stoppen met permacultuur landbouw. Dus het is sowieso een complete farce…. zo veel ophef over een probleem en de echte betaalbare gezonde biologische groene no regrets oplossing niet eens noemen. Het is dus sowieso zonnepanelen- en windmolenmaffia waar we mee te maken hebben. Voor sommigen misschien oncomfortabel en wennen dit soort overwegingen…. maar de waarheid moet gezegd worden…. Patrick Moore laat in de video trouwens mooi zien waarom je CO2 juist niet in de grond moet stoppen en waarom het verbranden van fossiele brandstoffen een biologisch godsgeschenk is geweest voor onze planeet…. anyway… kijk de video… misschien op een regenachtige dag als ie ooit komt.

Vandaag weer bloedje heet… in Nederland… schrijf ik in Oostenrijk waar het heel aardig weer is. Vanavond ga ik het Feldalphorn op met wat locals om boven de bloedmaan te zien opkomen. Drone mee. Wordt mooi! Morgen de beelden. Anyway: De Bilt gaat weer een dagrecord vestigen vandaag.

Volgens ARPEGE komt de 38ºC weer in de buurt. Het kan gebeuren in Vlaanderen en in Brabant. Maar eerste buitjes zijn al te zien vanuit het zuiden om half twaalf. Dus het wordt spannend.

Als er records sneuvelen dan mede omdat de nacht zo idioot warm is gebleven.

Maar dan is het wel gedaan en kunnen we vanavond de balans opmaken van de Warnsveld wedstrijd! Het kwik gaat zich dan op een aangename 22ºC stabiliseren. Maar augustus begint dus kurkdroog!

En we zijn nu al boven de lijn van 1976 uitgekomen. Ongelofelijk. Iedereen van ons zal zich deze zomer herinneren…. ik ben begin september in Nederland voor de Polderprutrace van Krommenie. Iemand zin mee te doen? Is er nog prut in de sloten?

Tja en na een korte fase met wat advectie van zee met regen morgen en misschien de dagen erna in de Lage Landen gaat het Azorenhoog weer uitstulpingen sturen zoals al de hele afgelopen periode. Hierboven het Europese model.

En hier het Amerikaanse. We zijn dus nog lang niet van de droogte bevrijd!

Na zaterdag tot en met donderdag is het vooral Groot-Britannië dat de neerslag uit het westen afvangt voor het Azorenhoog zich herstelt. En Oost-Europa en Griekenland houden regen.

Over regen in Griekenland gesproken….

En we sluiten af met sneeuw in Bolivia!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

21 reacties

Gesloten voor reacties.