Het wordt een heroïsch weekend voor de ronde van Italië. Niet alleen zondag, wanneer in de Maurienne de Télégraphe en (op de foto) de Galibier (2645 meter boven zeeniveau) bedwongen zullen worden. Al op zaterdag trekt de karavaan door een ander skioord: Sestriere. Op 2305 meter hoogte. Laat nou net dat hele weekend de sneeuwgrens ter plekke pendelen tussen de 2000 en 2600 meter, met veel neerslag en wind, zo’n 6 bft. Dat wordt buffelen dus.  Zou het net zo mooi worden als op 5 juni 1988, toen Johan van der Velde in korte broek en kort shirt als eerste de top van de Passo Gavia bereikte, maar leven later door de kou bevangen werd, en Erik Breukink in die enorm winterse setting de etappe naar Bormio won?

Al vanaf vandaag zal er weer sneeuw vallen. Ook de nieuwste run van het Amerikaanse GFS model (de 0h, net verschenen) is consistent met de runs die we gisteren bekeken. Sneeuwgrens variërend tussen 1600 en 2400 meter, accumulatie tot zondagmiddag plaatselijk 70 cm, waarvan zo’n 20 cm op zondag!

De (rode) hoofdrun van het Europese model spuwde voor midden-Nederland gisteravond weer niet minder dan 75 mm regen tot maandagmorgen uit, waarvan zo’n 30 mm op 1e pinksterdag. Dat zou de natste en één van de koudste sinds het begin van de metingen betekenen, kijk maar hier.  Niet bijster creatief, maar zo’n neerslaghoeveelheid wordt in meteorologische termen een waterbom genoemd, zo konden we gisteren lezen in dit artikel van Meteoconsult. Het valt echter meteen op dat -uitgerekend- die hoofdrun een uitbijter is; bepaald geen zekerheid dus. Vanavond meer daarover in het uitgebreide weerbericht en of het nog goed komt met de zomer, met natuurlijk ook de nieuwste updates voor de ronde van Italië en waar nog meer sneeuw gaat vallen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

20 reacties

Gesloten voor reacties.