rotsblok2802

Wat een toestand! Niet ingesneeuwd maar ingetuind! Een mooi rotsblok voor Obelix maar te groot voor moderne machinerie. Het gaat nog even duren voor de weg tussen Moutiers en de Belleville vallei met de dorpen St. Martin, Les Menuires en Val Thorens is vrijgegeven. Het gebeurde gisteren rond 16 uur. Gelukkig werd niemand geraakt door het blok van 50 ton. Enkele jaren geleden werd een auto volledig geplet door een dergelijk blok in de buurt van Chamonix. Surf hier naar de video’s van het plaats delict. Wat zijn de consequenties zo strak op de grote reisdag?

routebelleville2

De provinciale weg RD117 kan voorlopig niet worden vrijgegeven omdat er eerst een volledig geologisch onderzoek moet plaatsvinden. En dan moet het blok ook nog eens worden verwijderd. Zelf heb ik als leider van een jeeptoer op het Griekse eiland Samos wel eens met een man of vier een blok van ongeveer 800kg kunnen opwrikken met een boomstammetje en vervolgens naar de kant van de weg kunnen rollen. Dit project is toch een maatje te groot dat ze mij zouden moeten invliegen. Welnu, er is een omleiding via het weggetje bij de pijl en daar konden gisteravond eerst alleen de huiswaarts gaanden passeren en vanaf 22 uur konden de aankomsten omhoog. Mondjesmaat natuurlijk. En dus zijn er slaapplaatsen in gymzalen in Moutiers ingericht. Wie nog onderweg is, wordt aangeraden om al eerder in Chambery en Annecy enzovoorts een plaats te zoeken om te overnachten.

En natuurlijk is Twitter weer een probate informatiebron.


Ahhh dus blijkbaar valt het wel weer mee. Minder erg dan vrienden van ons die gisteren uren hebben stilgestaan op de A3 in Duitsland. Zat jij ook in die 20km lange file?

Régine Jay, die ik persoonlijk ken, heeft zojuist het verlossende woord gesproken: aan het einde van de dag (“niet voor 18 uur”) kan de RD117 weer worden vrijgegeven! Het nadeel daarvan is wel dat sinds half 4 ook de omleiding via St. Laurent de la Côte nu is afgesloten. Volg dat op http://menuir.es/inforoute/fr.html.

Maar ja als je bedenkt dat dit weekeinde 55.000 mensen de vallei willen verlaten en er 45.000 omhoog willen, dan weet je ook dat dat via dat smalle weggetje nooit iets kan worden. Er wordt nog steeds aangeraden om pas morgen te arriveren…

montsdolmes

Toevallig is er ook in de Pyreneeën een weg “ingetuind”. 50 kuub zand en stenen over een lengte van 40 à 50 meter blokkeren de toegang tot het skistation Monts d’Olmes.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.