#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Gigantisch: kwik in Nederland over de veertig!

check ook eens

292 Reacties

 1. Mika schreef:

  Nou euh… als je de reacties even gelezen had voordat je op post drukte…
  Die 43 gaan we niet halen. Eerst de 40 nog maar eens ff.

 2. Roland Bodegraven schreef:

  Op naar de 41

 3. Hajo schreef:

  @Hjs: check nog ff mijn laatste reactie op het Groenland verhaal.

  • rick schreef:

   laat me raden: er was landbouw op Groenland. Een mythe die onder klimaatontkenners heel populair is…..

  • Hjs schreef:

   De “truc” was de naam zelf. Eric de Rode was verbannen en mocht niet van Groenland af. Hij bedacht de naam om mensen te trekken, echt veel zoden zette dat niet aan de dijk.

   Uit onderzoek, boringen ijskap, blijkt niets van de opwarming

   Zie https://www.scientias.nl/vikingen/

   Net zoiets, als de Hitte in de us, dat was een lokaal gebeuren, door verkeerde langbouwmethodes, werd de grond uitgeput en schof men steeds westelijker. Met achterlating van dorre onvruchtbare grond. Door wind ontstonden zandstormen die oogsten lieten mislukken. Gevolg was enorme uitdroging, soort woestijnvorming en hitte. Er was geen vocht op de energie op te vangen.
   Dus ja die hitte was er, gevolg van menselijk handelen, en een lokaal fenomeen.
   Door ontkenners, ten onrechte 😉 , aangegrepen als argument. Zie toe blablaboa was het ook heel heet. Geheel voorbijgaand aan de oorzaak.

   Ik zie vooral een leerpunt. We zijn in staat om grote effecten te creeeren. En niet alleen door co2 uitstoot te minderen.

 4. Roland Bodegraven schreef:

  Mensen we moeten zuid limburg in de gaten houden. Daar ontploft het nu op de sateliet. Estofex heeft ook een mesoscale discussion geplaatst.
  Oppassen daar.

 5. Rob m schreef:

  Laat het maar snel november worden !!!
  Ik wil 20 graden vorst

 6. Hjs schreef:

  4x 40 plus nu, zonder Deelen

  Zal kijken Hajo

 7. Ronaldo schreef:

  Amsterdam om 15.45 uur. Aan de buitenkant van het pand gemeten nog geen 1.5 meter bij mij vandaan. Met een thermometer die normaal in onze wijnkoelers hangt. Lachen toch??
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/Amsterdam-IMG_20190725_154214.jpg[/img]

 8. Roland Bodegraven schreef:

  En nog een extra melding op estofex, nu voor noord Frankrijk en België. Dat beloofd wat.

 9. Hans schreef:

  Je zult in Bunnik wonen…….. wat een zotte ambtenaren…. zeker door de hitte…. o nee, zo doen ze normaal ook al…….
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1059462530/barbecueen-in-eigen-tuin-verboden-in-bunnik

  • Gelukkig, of is het jammer, dat ik daar niet woonachtig ben want ik nodigde meten het hele gemeentebestuur uit op de BBQ. Met een varken aan ‘t spit om de nieuwkomers meteen in te wijden in onze cultuur en eetgewoonten. 🙂 😆 😆

 10. fre schreef:

  @Gerard. Over je post in het vorige bericht. Jammer dat je het een slappe post van me vond. Er zat nochtans veel logica in. Geen appels met peren vergelijken aub. Je kan niet de zeewatertemp vergelijken met de temp van de lucht boven land. Als je beide wil vergelijken, dan moet je voor beide de luchttemp nemen. En, we hadden het er al over, de waardes van climatereanalyser zijn computerberekeningen, geen echte observaties.
  Over dat gebrek aan westenwinden. Wat heb je daarvoor nodig? Een sterkere straalstroom. Waarom is die de laatste 20 jaar slapper? Een gebrek aan voldoende tempverschil tussen noordelijke en meer zuidelijkere breedtegraden. Gevolg: de zuiderse hogedrukgebieden komen in de zomer meer naar het noorden. Maar ook … de noordelijke lagedrukgebieden komen in de winter niet meer zo zuidelijk als ze vroeger deden.

  • fre schreef:

   ps: volgens Hajo’s link https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth is de Sahara helemaal niet aan het vergroenen. Zelfs integendeel.

   • Hajo schreef:

    Nee natuurlijk niet! Waar zeg ik dat de Sahara aan het vergroenen is? Ik zeg dat de aarde aan het vergroenen is en dat de Sahara bijvoorbeeld bij 600 of 800ppm CO2 beetje mee zou kunnen doen. Waarom altijd dat scheef willen lezen. Ik heb echt never ever gezeg dat de Sahara op dit moment aan het vergroenen is. De Sahel wel trouwens!! Mede ook dankzij herbebossing. Ook wel weer grappig dit artikel: https://www.sciencealert.com/scientists-incredible-plan-make-rain-sahara-desert-solar-wind-energy-green-vegetation-renewable Tja niemand kan tegen zonne-energie in de Sahara zijn. En als het daar ook nog eens van gaat regenen!

    • fre schreef:

     ??? Het ging over Gerard, Hajo. Hij had dat gisteren beweerd.

     • Gerard schreef:

      In de link van Hajo is de Sahara weggelaten en wit gebleven. Dat zegt dus niks over vergroenen of niet vergroenen. We hebben het over de randen gehad Aan de noordkant (Marokko en omstreken) zit serieuze vergroening. Aan de Sahelkant valt het mij inderdaad tegen. Wat ik ook schreef is dat er veel stadia zitten tussen boom en kaal zand. Als je met Google maps kijks zie je afbeeldingen met kaal zand en rotsen midden in de Sahara maar ook met open water (logisch oases zijn fotowaardig) maar ook wel degelijk met struikjes, lage boompjes gras garrigue ed. Los van het struikjes verhaal gaat het vooral om waterdamp in de atmosfeer. Ook boven de Sahara zit waterdamp in de lucht het is natuurlijk variabel maar ik zie gemiddeld zo’n 10-30kg water/m2 (complete luchtkolom). Ongeveer de helft van wat we in NL (1%) hebben maar dat is nog altijd 12 keer zoveel als CO2 én het is een sterker broeikasgas. Variaties daarin hebben dus meer effect. En zoals gezegd het is te verwachten dat er meer waterdamp in de lucht zit want er is wel degelijk enige opwarming van de zeeën.

  • Gerard schreef:

   @Fre: Hela, ik schreef: niet zo sterk. Dat is niet meteen slap. Het is alleen voor mij niet zo’n sterke post dat ik het meteen als waarheid aanneem. Het is inderdaad zuiverder om niet naar de anomalie van de oppervlakte zeetemperatuur te kijken maar gewoon naar de anomalieen van de lucht boven zee. Maar tegelijkertijd maakt het niets uit. Als je naar de anomalieen in de luchttemperatuur boven zee kijkt dan hebben die dezelfde verdeling als de anomalie oppervlakte zeewatertemp. Je hebt dus boven zee net zoveel netto opwarming als boven land alleen wordt alles door het water gedempt: zowel kou als warmte. Je kunt dus niet zeggen dat als er een anomalie van 0,5 graden is voor het Noordelijk halfrond dat het dan twee graden is boven land. Wat je wel ziet is dat de grote afwijkingen naar boven en naar beneden altijd boven land zitten. Je krijgt dan dus afwijkingen van +10 graden en -9,5 graden en dat is ook wat we volgens mij wat we nu zien (als je voor kou niet alleen naar de Benelux kijkt). De vraag is nu waarom is het niet max +8 en -7,5 zoals voorheen. Het is iets van de laatste paar jaar terwijl de Noordpool er al vanaf 2007 beroerd bijligt. Tegelijkertijd komt het straalstroom verhaal wel logisch over: het beschrijft vrij goed wat we nu zien.

 11. fre schreef:

  In Ukkel (de De Bilt van België) heeft nu +39,5°! Een verpulvering van het vorige record met 3 volle graden! Waanzin!

  • kristof schreef:

   Fre wat verwacht je van onweer grote hagel enz http://www.estofex.org/

   • fre schreef:

    in hoofdzaak pulse storm. Onweersbuien die ter plaatse ontstaan en weer vrijwel op dezelfde plek weer uitdoven door het gebrek aan wind. Ik zei daarnet al dat ik bij mij in de tuin overal paddenstoelen zag ontwikkelen. Eentje ervan schuift nu stilaan over mijn huis. Ik verwacht er niet al te veel van. Zou in ieder geval goed zijn voor de komende nachttemps.
    Enkel het zuidwesten van West-Vlaanderen zou later vandaag wel eens een gemener exemplaar te pakken kunnen krijgen. Maar dan nog …
    Ik verwacht vééééél meer spektakel van de komende onweersbuien vanaf vrijdagavond.

  • Geert schreef:

   Fre, na de homogenesatie is het oude record van 1947 teruggeschroefd naar 36.6°C. Stond het record voor deze toepassing niet op 38.8°C voor Ukkel? Dus…die 3 volle graden, blijft voer voor discussie.

 12. Frans v schreef:

  Inmiddels 40,6 net op de radio. Server van weerplaza ligt plat, ook door de hitte denk 😉

 13. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Gilze-Rijen 40,7 graden…
  Wie verdient de eer? Leo of iemand anders?

 14. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564069045.jpeg[/img]

 15. Eduard schreef:

  Wordt het steeds warmer doordat de Zon steeds dichter bij de Aarde komt?

  Hete groetjes,
  Eduard

 16. Spyfromthesky schreef:

  Dan toch weer terug naar Gilze Rijen. 40,7 lees ik op het oude bekende teletekst.

  Dan toch vandaag gevallen een plaatsje tussen Breda en Tilburg? De zangrond etc. heb ik al inmiddels enkele onderwerpen terug gepost.

  Nee, de temperatuur heb ik niet geraden. De locatie heb ik vrees ik dan wel goed geraden. Of hadden andere lezers ook iets tussen Breda en Tilburg op het oog gehad?

  Ik had het hier binnen op 28 graden. En met een ventilator is het goed doorkomen.
  Zo nu nog morgen doorkomen en dan afkoeling!

  We kunnen wellicht nu zeggen dat de afkoeling is begonnen :>). Dat biedt perspectief voor de winter.

  PS. Ook in Engeland was een record gevallen. Je kunt het al raden. Was een meetstation in de buurt van een zeer bekend vliegveld. Wat een toeval!

  Ik vrees dat mijn thermometer het buiten begeven heeft.

  Spyfromthesky (Arnold).

 17. Mark (Breda) schreef:

  Bam. Gilze Rijen! Ik zei het…zie bericht van gisteren! We zijn er klaar voor hier.

  • Spyfromthesky schreef:

   Mooi hoor van je dat je dit gisteren zei. Ik zei het 23 juli voor de middag! Zowel Tussen Breda en Tilburg als omgeving Helmond was niet heel erg verkeerd ingeschat.

   Ik wil ook wel eens een wedstrijd winnen op locatie niveau. Want qua temperatuur zat ik er ver naast met 39,2.

   Spyfromthesky (Arnold)

   • Mark (Breda) schreef:

    Mooie voorspelling Arnold. Ik bedoelde hem vooral wat cynisch…

    Op naar de 45 graden.

    • Spyfromthesky schreef:

     Ik ook hoor. Toch met een licht grap vertellen dat je aardig op de locatie zat. Ik had alles fijnmazige kaarten vergeleken en toen ergens een gemiddelde genomen van alles. Nu zag ik ook 42 voorbij komen, maar die heb ik afgevlakt. Als ik die had meegenomen, dan had mijn 39,2 wel hoger ingezet geworden afgelopen woensdag.

     Eerlijk gezegd kon ik nog maar moeilijk (willen) geloven dat we boven de 40 uit zouden kunnen komen.

     Nog een dag puffen. Het is nu wel wat benauwder dan eerdere dagen.

     Spyfromthesky (Arnold)

  • Jarno schreef:

   Ik ook, omdat ik er ook woon hahaha

 18. fre schreef:

  wind neemt hier nu heel fel toe. Pulse onweer hangt vlakbij mijn huis, maar trekt maar niet over. Heel bizarre gewaarwording zo’n stevige bries van +40°C over je heen. Je zou denken dat je dan droog geblazen wordt, maar niets is minder waar.

 19. Robin schreef:

  Toch wel blij dat ik nu aan de westkust van Zweden ben; vandaag 24 graden, strakblauw en een beetje wind van zee…
  Gaat de hittegolf nog lukken trouwens?

 20. Hans schreef:

  Valt me toch weer één en ander op vandaag. @Spy gaf het al een paar keer aan: vliegvelden…………………. Zo ook met de 8 plekken van weerstations waar het boven de 40 °C is geworden vandaag, liggen er er 5 ( =62,5% !!) in de directe omgeving, naast of bij een vliegveld (als ik het goed heb): Twente, Woensdrecht, Hupsel, Eindhoven en Gilzen-Rijen. Daarnaast zijn Arcen, Wilhelminadorp en Westdorpe de “gelukkigen”.

  • fre schreef:

   is dat niet gewoon omdat je dan een goede open plek hebt?

   • Hans schreef:

    Zandgrond (dus droogte), kilometer(s) lang en breed zwart absorberend ASFALT misschien?

   • Jako schreef:

    Is de combinatie van bebouwing, veel beton en asfalt als ook kort gemaaid gras geen extra impuls voor de lokale temp?
    Wij wonen landelijk , onze kinderen in meer stedelijke omgeving. Temp verschil is groot. Terwijl afstand hemelsbreed max 4km is.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   De stelligheid van de weermannen en weervrouwen dat dit record niet 30 jaar zal blijven staan…
   De puzzelstukjes, waaronder een bel extreem hete lucht die precies naar de juiste plek is gedirigeerd én hier blijft rondtollen, zullen weer goed moeten vallen.. We gaan het meemaken..

  • Hjs schreef:

   Hahaha, 8 meetstations en dan nog in denial zijn. DIE STATIONS ZIJN DAAR AL JAAAAAAAAREN, 😉

   Heerlijk staaltje Flat earth thinking.

   Een verwachting, google.. is dat deze zomer er een is uit een reeks van 4. Dit is de tweede.

   • Hans schreef:

    H j S …. nickname. Ha jo Smit …. zo kinderachtig en onvolwassen tegelijk.
    Jij hebt NIETS met enig winter(sport) gevoel. Alleen hitte, dat is jouw doel.Wat een enorme TROl ben jij zeg.

   • Jeroen amsterdam schreef:

    Beschrijf precies wat ‘wij’ ontkennen.

   • Spyfromthesky schreef:

    Ja, met de drukte van het vliegverkeer, zie andere postings is het veel drukker geworden. Vanaf 2013 zelfs explosief! Wie weet hoeveel meer noodvluchten door Schiphol zijn er ook elders dan gevlogen.

    Ik heb overal niet zoveel verstand van. Maar in één ding ben ik erg goed in. Ik kan heel goed analyseren, maar dan wel erbij verteld voor wat het waard is!

    Spyfromthesky (Arnold)

  • Willem schreef:

   Waar stond die van Lauwersoog vandaag in dan? Lauwersmeer?

  • Leo schreef:

   Dat veel stations zich bij de vliegvelden bevinden (bijvoorbeeld ook: Den Helder (NB koudst) , Amsterdam, Lelystad, Leeuwarden, Eelde) komt volgens mij enkel doordat de meteorologie van oudsher is opgezet voor en door de luchtmacht. Verder zie ik geen trend. Sterker; een vrijwel perfect plaatje met de hoogste temperaturen gewoon in het zuid(oost)en daar waar de aangevoerde (boven) lucht het warmst was. Meet Ell en (luchthaven!) Maastricht enigszins als uitbijters naar beneden. Dat mogelijk door de invloed van de bewolking en/of bui net ten zuidoosten van Limburg vanmiddag?

 21. Hans schreef:

  Yin en Yang ………..…..toch?
  In PERU is het nu sinds 50 jaar niet zo koud geweest…………………
  https://elcomercio.pe/tecnologia/ciencias/invierno-clima-lima-senamhi-inviernos-frios-50-anos-ecpm-noticia-658515

 22. fre schreef:

  wordt een leuk weekend in België volgens het Duitse ICON 🙁
  [img]https://www.mupload.nl/img/9vbp6d60z0.gif[/img]

 23. Remko schreef:

  Interessante benadering gelezen van Han Siepel dat de kosmos de opwarming veroorzaakt en niet alleen de mens. Essay o er het niets dat anders is.

 24. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564087491.webp[/img]
  Dank je wel Breunis; volgens mij heb ik (afgelopen zondag) inderdaad gewonnen met mijn verwachte 40.5.
  Natuurlijk wat geluk maar niet (helemaal) toevallig. Ik heb het zondag al kort beredeneerd maar graag wil ik het voor degenen die zeiden dat het kon (ik noem geen namen maar er zaten , ook elders dan op deze site grote tussen 😉 (omdat T850 te laag zou zijn, er te veel Saharastof en bewolking zou zijn, het nog nooit eerder was gebeurd dus ook nu niet, enz..)) nog even toelichten 🙂
  Dit waren en bleven (ook de dagen erna) mijn uitgangspunten:
  – uitgegaan van het ECMWF scenario, met inachtneming van de bekende onderschatting van de maxima in dit soort situaties met zo’n 2 graden
  – T850 hPa 23 – 24 graden; daar kun je bij optimale omstandigheden zo’n 17 graden bij optellen
  – De modellen ICON, ARPERGE en HIRLAM lieten ook de afgelopen dagen al zien dat zij (onder de huidige omstandigheden!) prima presteerden, en gaven die 40 a 41 graden allemaal aan.
  Zodoende 🙂

 25. lang leve de 40 schreef:

  op naar de 50

 26. -40 schreef:

  of de -40, dat mag ook

 27. Mark (Breda) schreef:

  Boven de Noordzee gaat het nu trouwens goed los zeg. Flink complex daar.

  • Leo schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564093609.png[/img]
   Wow, wat een complex inderdaad. Trekt vrijwel pal noordelijk; urenlang pret daar.

 28. Jarno schreef:

  Nog steeds boven de 31 hier en Westdorpe nog 35,5! Bizar! Mening van de luchtlagen?

 29. Ronaldo schreef:

  Lig lekker op mn steigertje aan ‘t water af te koelen zie ik ISS overzeilen. Altijd weer indrukwekkend. Morgen om 22.58 uur weer
  http://hemel.waarnemen.com/iss/

  • Ronaldo schreef:

   Zaterdag en zondag overigens in de herhaling rond middernacht 😉

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Bedankt Ronaldo!
   Mooie site ook voor de maan, Venus en Jupiter.

  • Pascal T schreef:

   Mooi is dat inderdaad. Ik zag m gisteren en eergisteren overkomen. Ik gebruik deze site; https://spotthestation.nasa.gov/home.cfm
   Bij mij in de regio (Gorinchem, ik gebruik Den Bosch) komt ie ook tussen 22u en 23u langs
   Fri Jul 26, 10:55 PM 6 min 84° 10° above W 12° above E
   Sat Jul 27, 10:07 PM 5 min 87° 22° above W 10° above E
   Sun Jul 28, 10:53 PM 6 min 62° 10° above W 17° above ESE
   Mon Jul 29, 10:06 PM 5 min 77° 27° above W 12° above ESE
   Datum en begintijd tijdsduur max height verschijnt verdwijnt

   Horizon = 0° recht naar boven is 90°. 1 vuist op armlengte op de horizon is ca 10°…

   Zoek naar een ‘heldere ster’ die snel overkomt…

   • Pascal T schreef:

    The space station looks like an airplane or a very bright star moving across the sky, except it doesn’t have flashing lights or change direction. It will also be moving considerably faster than a typical airplane (airplanes generally fly at about 600 miles per hour; the space station flies at 17,500 miles per hour).

   • Ronaldo schreef:

    Goede tip van die vuist. Dat wist ik niet. Zag dat o.a. Jupiter en andere planeten ook zichtbaar zijn maar wist nooit hoe je de graden kon berekenen. Dus was het altijd gokken. Nu dus wel. Bedankt Pascal. Top.

  • Pascal T schreef:

   Nog ééntje dan…
   De ‘Dragon’ (vrachtvervoer van en naar ISS) zit er aankomende nacht super kort op;
   Fri Jul 26, 10:58 PM 6 min 83° 10° above W 11° above E

 30. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564091897.png[/img]
  Hajo schrijft in het bericht over verbazing. Het meest verbaasd ben ik toch over Deelen.
  Vraag op toch echt welke onbenul van het KNMI zelf (!!!) de tweet er uit gooide.
  Van de Telegraaf of de commerciële weerbureaus kun je dit soort dommigheden verwachten maar van het KNMI is dat wel heel slordig.
  Los van dat het KNMI hier
  https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/automatische-weerstations schrijft:

  Iedere paar seconden wordt een meting verricht en gecontroleerd of het instrument goed werkt. De meetwaarden worden vervolgens naar het KNMI gestuurd.

  had het toch direct duidelijk moeten zijn dat dit niet kon
  – extreme stijging van 7 graden in een half uur
  – extreem verschil met stations in de omgeving
  – T1m50 ineens hoger dan T10cm
  Hoe blind en dom kun je zijn??
  Overigens laat ook de T10 cm een vreemde piek zien wat duidt op meer of iets anders dan één defect. Ben heel benieuwd wat er aan de hand was en of er nog een toelichting komt.
  @Roland, je schreef dat er uitleg geweest is? Waar? In de draadjes op twitter zegt het KNMI er volgens mij niets over (terwijl ze wel op andere tweets onder de tweets reageren). Kan me voorstellen dat dat beleid is maar daarom juist opmerkelijk.

  • Roland Bodegraven schreef:

   Oef… Uhm .. Even terugzoeken. Moment.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Gevonden. Het was een quote van peter kuyper munnike. Die zeu dat hij defect moest zijn en dat de controle hut dat ook aan leek te geven. Gerrit Hiemstra zei bij Jinek dat er toen daar ook oefeningen waren met Chinooks en dat die ook van invloed konden zijn geweest.

 31. Ronaldo schreef:

  In Zeeuws Vlaanderen nu nog 34.5c. Daar is het de afgelopen 2 uur gewoon + 2c warmer geworden.
  In Purmerend nog immer +30c.
  Ik haat klimaatverandering 😉

 32. Wessel schreef:

  Ben ik de enige die niet kan slapen?

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ik antwoordde 3 minuten geleden nog… Dus helaas… Nope niet alleen.

   • Ronaldo schreef:

    Ik plaats reacties in mn slaap. Kan dat ook?

    • Wessel schreef:

     Alles kan Ronaldo, is vandaag wel gebleken 😉

     • Ronaldo schreef:

      De weerstations Schiphol en Berkhout zijn het afgelopen uur wederom warmer geworden. Raad eens waar tussen in ik verdomme woon. Het is verdikkeme 1 uur in de nacht en nog steeds 30+. Nondejuu. We moeten een schuldige vinden voor deze warmte.
      Volgens mij is het Cornelis Otto Twee 😉
      Dat is de verdachte.

     • Wessel schreef:

      Hahahah. Opeens heerlijk verkoelend windje opgestoken in regio Rotterdam. Bij jou ook?

 33. Matthijs schreef:

  Sjonge wat een heerlijke avond. Eerst een rondje gefietst, bij de rivier (Merwede) was het beduidend koeler dan in de woonwijk. Daarna maar lekker een paar terrasjes gepakt aan de haven. Maar het blijft zweten. Nu maar naar bed gegaan omdat er morgen gewerkt moet worden. Maar had liever nog een paar pintjes gepakt.

 34. Matthijs schreef:

  Ik weet niet wat er aan de hand is, maar de horren waaien uit de kozijnen, schrik ervan wakker. Ik zie geen buien in de buurt op de radar.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Hier in Harmelen ook. Al kwartier enorme windvlagen maar op buienradar zou hier windkracht 3 moeten staan. Voor alle zekerheid even alle ramen nagelopen. Bij de buren waaide net een lantaarn van de tafel in de tuin..

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Ahh…nu dan toch: gebiedje met windkracht 6… valwinden ?

    [IMG]https://www.mupload.nl/img/qs7abidte5.jpg[/IMG]

    • Asten (Harmelen) schreef:

     En 2 x lichtflits. Wel iets aan de hand maar nu slapen…

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Was bij mij sprake van ontwikkeling van buien die tegen de windrichting in (aan de grond) naar het noordwesten trokken. Nu ook wel af en toe aardig windje maar onvergelijkbaar met vannacht. Overigens geen neerslag gehad…

      [IMG]https://www.mupload.nl/img/uczuth9qf7t.jpg[/IMG]

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Vannacht op de slaapmode gepost zie ik haha.
      Ook vandaag en tich ook morgen weer apart ‘weer’. Vandaag de hitte en dan geleidelijk instroom van wat koelere lucht in een deel van de LL.
      Ik hoop morgen aan de goede kant van de score te blijven met gematigde temperaturen. Het noorden van de LL moet ook morgen nog zweten zo lijkt het..
      Morgen is er dus mogelijk sprake van een setting waar ik het noorden in de winter regelmatig om benijd. Zou deze setting er in de winter zijn dan zitten zij in een aanvoer van koude lucht met soms zelfs vriesweer en zit alles ten zuiden daarvan in de zachte lucht met miezerregen…

      Vandaag maar vrijgenomen en profiteren van het mooie weer…

 35. Mark (Breda) schreef:

  Rond 2u in Breda ook forse wonden ineens. Ramen klapten dicht….soort valwind door een luchtlaag heen?

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ja ik zou hier wel uitleg van willen. Machtig interessant.

   • Jeroen schreef:

    Inderdaad raar fenomeen, werd er wakker van, zat iig geen bui in de buurt. Je ziet dat luchtdruk ook plots wat doet.

    [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564119286.png[/img]

 36. Roland Bodegraven schreef:

  Hoor van collega dat het vanacht in Hilversum geonweerd heeft.

 37. Roland Bodegraven schreef:

  Als je naar de data vd verschillende stations kijkt, dan is er boven de rivieren, rond een uurtje of 4, een frontje oid overgetrokken. Wind plots van oost naar noord en weer terug. Windstoten van 8bft en een constante van zeker 6bft. Bij mij in de tuin lagen ook wat dingen op een andere plek. Meerdere plaatsen hadden ook een stijging vd temperatuur naar weer 30 graden. Dat om die tijd.
  Van meerdere collegas heb ik ook de bevestiging gekregen van onweer. Velserbroek en Hilversum.

 38. Hjs schreef:

  Amstelveen, vannacht onweer en 10min flinke regen. Ook forse wind, veel blad rond het huis. Waait nu nog steeds flink.
  Dag 3, dan eindelijk “verlossing”, waanzin weer.

 39. Maistro schreef:

  Wow vannacht stevig potje onweer in bergen

 40. Hjs schreef:

  Toch record Deelen, hoogste min temp. Ooit..

  Echte verklaring voor gister is er ook nog steeds niet. Vage ideeen. Geen uitsluitsel.

  Landelijke Hittegolf is ook een feit. DeBilt. De heetste hittegolf ooit.

 41. Spyfromthesky schreef:

  Toch wel gek. Op 13 juli nog sneeuw gevallen in Hintertuxer (Tux), zie link https://www.visittirol.nl/informatie-service/actuele-sneeuwhoogtes/3?gclid=EAIaIQobChMI7f-k1JPS4wIVl-F3Ch37JQRwEAAYASAAEgLxT_D_BwE (onderaan) en nu beschrijven we een Frankrijk, Duitsland, Benelux en vooral de echte lage landen als Nederland over + 40 graden. Het kan zo verkeren met het weer.

  Ach, met mijn vele weken vrij heb ik mijn eerste week toch meteen al warm weer gehad. Met zulke temperaturen heeft vakantie helemaal geen zin, ik bedoel ergens heen gaan. Veel te warm voor een blanke indiaan. Je voert dan toch geen klap uit. En met een waaier en de bergetappes aanschouwen van de tour onder het genot van een warm kop koffie verkeerd, moet ik zeggen dat het zo slecht nog niet is.

  Spyfromthesky (Arnold)

 42. Frans v schreef:

  Hier vannacht ook weinig slaap met de stormwind opeens en gewoon nog boven de 30 graden om half 3 snachts. Onweer in de verte. Temperatuur stijgt alweer lekker volkel 33,9 tact 11.00 AM

 43. fre schreef:

  In België is het hitterecord in een officieel KMI-station uiteindelijk op +41,8°C gesteld. In Begijnendijk, niet zo ver van mijn woonplaats.

 44. Asten (Harmelen) schreef:

  Dagje Kijkduin.. eerst warm tot heet maar nu een heerlijk zeewindje…
  Prima uit te houden !!

 45. Hans schreef:

  Roland kaartte het al even aan….”Gerrit Hiemstra zei bij Jinek dat er toen daar ook oefeningen waren met Chinooks en dat die ook van invloed konden zijn geweest” ……. Had ‘m wel verwacht, “grote vriend” Gerrit H. bij Jinek dus besloot te gaan kijken. Gelukkig kwam er enig interruptie van “de ijscoman” en Marc van der Linden die zeiden over de hitte: …”is toch fijn”….”voor kinderen”… “ijsjes” …
  Je kon aan het gezicht zien van M.v.d.L. – kwam veel in beeld – dat hij nog meer wilde zeggen, het niet helemaal eens was met Gerrit H. Hij bleef Gerrit H. ook aankijken en ik had het idee dat M.v.d.L. meer zou zeggen inzake de klimaatopwarming waar Gerrit H. mee kwam aanzetten maar wilde/durfde het blijkbaar niet.
  “Onze” Gerrit had het natuurlijk over de hitte in NL en omliggende landen, de klimaatopwarming etc.
  Hij vond en vindt dat een MONDIAAL probleem. Ëenzijdig verhaal. Waarom niet over de MONDIALE koude (records) in o,a, Peru, Slovenië, Hongarije, de ijsbrekers die op de Noordpool niet door konden varen vanwege de dikte etc. wat ik gisteren en afgelopen dagen meldde………………
  Daar kan ik héél slecht tegen! 😉

  • Hans schreef:

   …en… wel heel gemakkelijk om aan te geven dat het weerstation bij Deelen “MISSCHIEN” even onder invloed is geweest vanwege CHINOOKS…………. kom op Gerrit, wat een simpel maar even voorbarig antwoord! Zou wel héél toevallig zijn geweest. Ook toevallig dat de Chinooks dan ook net bij het weerstation hebben gevlogen binnen een afstand van een paar meter……………… Heb zojuist wat onderzoek gedaan maar ik betwijfel ten zeerste dat Chinooks op dat tijdstip daar bezig waren met oefeningen, laat staan (daar) hebben gevlogen gisterenmiddag.
   Was dat wel het geval geweest, de communicatielijntjes zijn toch heel erg kort van Gerrit Hiemstra met knmi en andere meteorologen? Dus ook die met de vliegbasis! Had hij en iedereen het wel inmiddels voor 100% geweten dat ze daar werkelijk gevlogen zouden hebben………………..

  • David schreef:

   Heb het helaas niet geteld gisteren maar hoe vaak hij gisteren op radio en tv het stukje opwarming van de aarde of klimaatverandering gebruikt heeft ….gek wordt je ervan

  • Hjs schreef:

   Op welke planeet woon jij? Wat een gebasel, warme records overtreffen de kouderecords met een veelvoud.

   Re Deelen, vrijwel direct werd dat record door iedereen meteen als een fout aangeduidt, wat wil je nog meer? Doet niets af aan de bizarre hitte.
   Wat de oorzaak is geweest is onbekend, zeer waarschijnlijk gewoon iets technisch.

   Dat gebasel over chinooks is bijna 100% zeker kul, want die dingen vliegen daar vaker, dus dat verschijnsel zou dan ook vaker opgetreden moeten hebben. Dat is niet het geval. Ook de reserve meeting in de buurt nam niks waar.
   Waarom Hiemstra met die kul aankomt is mij een raadsel.

   Re Noordpoolijs, staat onder het 2012 min record, wederom kul.

   Programma toevallig gezien, die van der Linden is echt niet goed wijs. Werkelijk alles wat ie zegt is volslagen kul. Meneer komt aan als ie meer dan 1500 cal eet. Kom dan van je lui K. Daar kan ik nou niet tegen.

   Verhaal over zijn beeltenis is natuurlijk wel terecht.

 46. Hans schreef:

  @Kirsten, een prachtig item m.b.t. jouw post van gisteren…….Kirsten_dl (Puurs.be) 25 juli 2019 om 19:31
  Goed opletten voor: https://youtu.be/CUnlPiYUbAo
  Vanaf 08.47 min. voor degene die het niet gezien heeft. Daarbij de aanvulling:
  https://newsblaze.com/issues/environment/foolish-health-professionals-climate-change_158005/

 47. Frans v schreef:

  Arcen 38,1 tact 13.20 PM. In Zeeland zie je de temperaturen al dalen door de wind van zee die opkomt.

 48. Hjs schreef:

  Het drieluik voltooit, derde dag die het oude record breekt, 38.8 nu dagmax.

  En dat allemaal door de klimaatopwarming, zeg ik veeeeel te weinig 😉

  • Hajo schreef:

   Als je het netjes zegt dan is het: en deze warme dagen en warme maand gaan flink meetellen in nieuwe berekeningen van het weer over periodes van 30 jaar en daarmee zullen ze bijdragen aan een straks vast te stellen warmer klimaat. Momenteel werken we met 1980-2010 als klimaat. Of je zegt: nu we hoog of boven in een opwarmingsgolf zitten maken we ook zeer bijzondere uitschieters ten opzichte van de trendlijn mee.

   Dan nog voeg ik eraan toe voor diegenen die denken dat het door CO2 komt waarom jullie nog nooit met een spandoek voor permacultuur en holistic grazing op het malieveld hebben gestaan. STOP WINDMOLENS DOE PERMACULTUUR!!! Want CO2 reduceren is te gemakkelijk met schitterende biologische landbouw en veeteelt. Waarom doen we het niet? Waarom hoor je er niets over? Waarom is iedereen met oplossingen bezig die toch geen zoden aan de dijk zetten?

 49. Snowfever schreef:

  Kunnen we vanavond nog wat spektakel verwachten?

 50. vanDam schreef:

  Fris windje buiten, vanavond maar een vestje mee 😀

 51. Hajo schreef:

  Tony Heller heeft weer een video: https://www.youtube.com/watch?v=-j0ykCVAQVM
  Gaat in op de actualiteit. En het artikel met de nieuwe hockey stick voor de temperatuur in de laatste 2000 jaar.

 52. Hajo schreef:

  Mijn briljante docent meteorologie Henk de Bruin heeft een mooi artikel geschreven over de verdwenen oude hittegolven. Zie p 24-25 in: https://issuu.com/nvbm/docs/719ae5a63b2c4a0dbea7bcf148980813

  (H/T https://www.climategate.nl/2019/07/knmi-blijft-oost-indisch-doof-voor-het-raadsel-van-de-verdwenen-hittegolven/)

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Zie ook de verwijzing in één van de eerdere post @Hajo.

   De bevindingen uit dat rapport waar ik naar verwijs zijn op sommige punten schokkend te noemen en is er sprake van pure geschiedsvervalsing.

 53. Jarno schreef:

  Volkel 40.1

  2 dagen achter elkaar ergens 40 graden in Nederland. Wauw!

 54. vanDam schreef:

  Sneeuwschuivers in de tour, vanwege een flinke hagel bui.

 55. Ronaldo schreef:

  Zo dan …..
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/sneeuwval_2019-07-26_1647.png[/img]

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ja zag er heftig uit. Jammer, maar begrijpelijk. Neutraliseren en de klim doen, starten met tussentijden die er waren bij de vorige col had ik dan weer beter gevonden.

   • fre schreef:

    inderdaad, was ik ook aan het denken

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Absurde oplossing… gek genoeg in het nadeel van een Fransman.. tour naar de klote voor ‘m vrees ik.
    Wel schitterende beelden..

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Voor alle duidelijkheid: tijden op moment van stoppen als eindtijd nemen. Dat er daar niet gefietst kon worden en er is ingegrepen lijkt me logisch.
     Oplossing Roland lijkt me een stuk eerlijker maar zal organisatorisch tot teveel problemen leiden…

 56. Ronaldo schreef:

  Touretappe 19 afgelopen!! Weg naar Tignes dicht.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/djkkjfnkfvhk2019-07-26_1656.png[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/hops_2019-07-26_1657.png[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/patsie_2019-07-26_1657.png[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2019/07/blok_2019-07-26_1659.png[/img]

 57. Hjs schreef:

  Tour. Pffff kon echt niet, jammer, de boel was eindelijk los.

  Eindelijk dan over voor Allaphilipe. Een 22 jarige Columbiaan Bernal wordt de eerste winnaar voor zijn land.
  Morgen nog een zware Berg als slot, kruiswijk derde?

 58. Mark (Breda) schreef:

  Die modderstroom zouden ze moeten laten zien op tv….nu gezeur dat het voor niets is stilgelegd.

 59. Ludo schreef:

  Ik zit op Klein Vink in Arcen. Grappig om af en toe fotograven en interviews te zien plaatsvinden bij het meetstation.

  Ik volg al lange tijd alle berichten en probeer de taal van alle weermannen/vrouwen te begrijpen. Wat ik nu zie snap ik niet helemaal. Hopelijk kan iemand het uitleggen:

  Ik zie op de radar in zuid limburg wolken, buien en onweer van oost naar west tot ontwikkeling komen en ik zie ze ook langzaam van oost naar west bewegen op de radar. Maar de wolken en de wind voel en zie ik toch echt van west naar oost trekken. Anyone?

  • Ronaldo schreef:

   Dan zit je precies op het grensvlak van de covergentiezone.

   • Ronaldo schreef:

    Stroming aan de grond van west naar oost en op hoogte van oost naar west. Luchtstomingen botsen, stijgen op (of dalen dan valwind) en bloemkoolwolken met onweer ontstaan. Dat is convergentie. Botsende luchtstromen.

 60. Hans schreef:

  Volkel boven de 40 gr. Dat is weerstation 6 van de 9 (66,67%) boven de 40 gr. bij een vliegveld wel te verstaan. We, alle plaatsen/steden om ons heen, ook in de zuidelijke landen hebben steeds meer steen, beton, asfalt, bebouwing,minder bebossing dus ja,de zuidelijke wind heeft dan ook geen enkele kans om af te koelen.

 61. Iedereen deze reeds gezien?
  Een echte aanrader!!
  https://m.youtube.com/watch?t=208s&v=zeYS164UxJE

  En de klimaat kerk heeft ook weer gesproken:
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/26/bosbranden-boven-de-poolcirkel-het-zelf-versterkend-effect-van/
  Snappen die nou werkelijk niks van klimaat en de effecten van bosbranden op het klimaat?

 62. Jeroen schreef:

  Inmiddels met flink onweer hagelstenen van 1cm in Tilburg

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564162460.jpeg[/img]

 63. Mark (Breda) schreef:

  Breda lekker onweer gehad. Kwam wat later thuis maar staartje meegemaakt. De 10-4 is binnen Roland!

  En 10mm neerslag. Goed voor het afkoelen.

 64. Ronaldo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564169653.jpeg[/img]

 65. copy paste van een nieuwswebsite, demorgen.be zou tot de betere berichtgevingen behoren:
  ik heb er mijn twijfels rond…

  >>>Nieuw onderzoek wijst uit dat deze gletsjer honderd keer zo snel smelt als gedacht

  Een gletsjer in Alaska blijkt tien tot wel honderd keer zo snel te smelten als kenners altijd dachten. Toch zijn schreeuwerige nieuwskoppen als ‘het is erger dan we dachten’ of ‘het gaat sneller dan gevreesd’ voorbarig.

  De zogeheten LeConte-gletsjer in Alaska ligt in relatief warm water en is sowieso een geval apart. Het is dus nog maar de vraag of andere gletsjers ook zoveel sneller smelten. Toch is de Amerikaanse ontdekking van de hogere smeltsnelheid wel degelijk belangrijk nieuws, vindt glacioloog Michiel van den Broeke (Universiteit Utrecht), niet betrokken bij de nieuwe studie. “Dit is zeer verrassend en nieuw. Een belangrijk puzzelstukje voor mensen die willen uitrekenen hoe snel soortgelijke gletsjers in Groenland, Alaska en Patagonië precies smelten.”

  De LeConte-gletsjer is een zogeheten getijdengletsjer; een gletsjer die als een grote bevroren rivier uitkomt in zee en dan afbrokkelt, bekend van de vaak spectaculaire filmbeelden. In onderstaand beeld is de LeConte in actie te zie (vanaf 23 sec.).

  Om te bepalen hoe snel dergelijke gletsjers smelten, gebruikten wetenschappers tot nu toe schattingen en modellen. “Een groot gedeelte van deze gletsjers liggen onder de zeespiegel. En het is heel lastig om onder het ijs te kijken”, legt Van den Broeke uit. Maar onderzoeker Dave Sutherland en zijn collega’s van de Universiteit van Oregon slaagden er met veel gedoe in een schip af te meren vóór de gletsjer. Die ligt immers aan het uiteinde van een nauwe, bochtige baai.

  Speculeren
  “Niemand heeft de rekenmodellen ooit bevestigd met waarnemingen”, mailt Sutherland desgevraagd vanuit de VS. “Terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat de theorie de smeltsnelheid onderschat.”

  Voor zijn onderzoek volgde Sutherland de gletsjer onder water met een sonar, terwijl zijn collega’s bovenop de gletsjerpunt bivakkeerden met apparatuur om de positie van het gevaarte nauwkeurig te bepalen. Hun conclusie, deze week gepubliceerd in vaktijdschrift Science: onder water smelt de gletsjer in de vroege lente met wel 1,5 meter per dag en in augustus met wel 5 meter per dag. Dat is veel sneller dan verwacht.

  Dat kan betekenen dat er een sterke zeestroming langs de voorkant van de gletsjer staat die het ijs wegslijpt. Ook het oppervlak van de gletsjerwand of de steilheid ervan kunnen uitmaken, mailt Sutherland. Maar dat is speculatie, erkent hij. “Onze bijdrage is dat we laten zien dat je het smelten van een verticale getijdengletsjer direct onder water kunt waarnemen. Dat opent de mogelijkheid om deze waarneming ook op andere plekken te doen.”

  Of het onderzoek veel zal veranderen aan de inschatting van de zeespiegelstijging, valt te bezien. Momenteel draagt de smelt van gletsjers zo’n 0,7 millimeter per jaar bij aan die stijging. Maar de LeConte-gletsjer is niet alleen een bijzonder geval omdat hij in zee hangt, hij mondt ook nog eens uit in relatief warm water, van tegen de 6 graden Celsius. Groenland heeft zo’n tweehonderd zeegletsjers, maar daar is het water veel kouder.
  Waanzinnig complex

  Ook over de, voor het klimaatonderzoek zo belangrijke, gletsjers van West-Antarctica zeggen de nieuwe uitkomsten niets: dat zijn gletsjers die horizontaler stromen en bovendien vaak uitkomen op ijsvlaktes in plaats van in open zee.

  Toch hebben de nieuwe inzichten wel degelijk directe gevolgen, mailt Sutherland. “Ze zijn bijvoorbeeld ook toepasbaar op het afsmelten van ijsbergen, omdat daar een deel van dezelfde natuurkunde geldt. Dat is weer belangrijk voor de scheepvaart, de offshore-industrie, de watervoorziening etcetera.”

  “Ik houd enorm van dit soort studies”, reageert Van den Broeke, die er zelfs vanaf zijn vakantieadres in het buitenland enthousiasme voor kan opbrengen. “Dit geeft weer aan hoe waanzinnig complex het smelten van ijs is. En het voorspellen van dat proces, daar zit hem de uitdaging.”

  #klimaatkerk #hype #foei

 66. Een van onze nationale, tegenwoordig hebben wij twee geïndoctrineerde , weermannen tijdens een praatje over de helse hittegolf die Europa teisterde.
  Heel West-Europa kreeg te maken met nieuwe warmte records volgens Frank Deboosere waarbij men onderstaand plaatje toont. Valt het jullie ook op dat er enkel steden opstaan waar de temperatuur veel warmer is door gebrek aan wind en langer blijft hangen vanwege de veelal hoge gebouwen etc. ?
  Wat mij betreft weer een mooi stukje bedrog van de klimaatkerk.
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564180562.png[/IMG]

  • Hjs schreef:

   Bizar stukje flat earth thinking wederom 😉
   Hoe je zelfs in een week als deze nog de Hitte ontkent, hoe hard moet je dan je hoofd hebben gestoten.
   De 40 graden in een groot deel van Nederland was natuurlijk in minder bebouwde groenere deel. Hoewel, dat groene, er door de Hitte wel af is.

   Binnen de steden, was het uiteraard nog veel heter. Dus ja is natuurlijk een Urban heat effect, verschillen van rond 6 graden zijn aangetoond.
   Dit kaartje is dus verre van correct, de WERKELIJKE temperaturen zijn veel hoger geweest in die steden. Maar, die meten we niet, we proberen die effecten te vermijden.
   Ik wist overigens niet dat die steden zo recent gebouwd zijn. Haha ik dacht altijd dat die er allang waren. Maar blijkbaar niet in “flat earth land”

   Wat mij vooral opvalt aan de kaart, is natuurlijk iets heel anders. De relatieve koelte in het zuiden, met de bizarre hitte zover Noordelijk.

   Al met al zijn we het weer 100% oneens. Zoals het hoort.

  • Hjs schreef:

   Onderzoek http://projects.knmi.nl/publications/fulltexts/uhiweeramateurs_copy2.pdf

   Effect is er natuurlijk wel.
   Persoonlijk, ik woon net buiten de stad, merk ik bijna altijd dat de temperstuur stijgt als ik de stad inrijd. Das al binnen 2km, verderop Amsterdam in is het nog warmer.
   Met name in de avond en bij koude heldere dagen is dat sterk.
   In de zomer, werkt dit niet, de auto is zo heet natuurlijk, dat bij instappen de termometer veel te hoog staat.
   Alle meetstations staan buiten de stedelijke gebieden.

   Nog een opmerkelijk vb. Paar jaar op een erg koude vriesdag met harde oostenwind. Bij onder de minus 6. Stond mijn auto achter een flat, uit de wind in de zon. Was daar gewoon plus 6. Natuurlijk in de zon, das fout. Maar toch geeft wel aan hoe veel effect bebouwing heeft op korte afstanden.
   Bloei van bomen is ook een groot verschil, binnen de stad duidelijk eerder.

 67. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564204948.jpeg[/img]
  Gisteren nog een mooie wandeldag. Nu zon en regen. Tot maandaochtend kans op een bak water.Eigenlijk best wel even lekker.

 68. Hans schreef:

  Tour de France laatste bergetappe vandaag enorm ingekort. Het spekstakelstuk is nu gereduceerd tot 59 ipv 130 km en een alles of niets klim naar het skidorp VT

 69. Hans schreef:

  Enorme KOUDERECORDS in het verre oosten van Rusland!

  • Hjs schreef:

   Nu al in zomer lol, dat gaat wat worden in de winter. We gaan eraan, dat lijkt me zeker.

   Koekoek, busje komt zo.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Beetje jammer hoe je reageert op de niet klimaatalarmisten. Koekoek, hoofd gestoten, etc.

    Ik zie je al in een hoekje gniffelen. Laat elkaar toch.

    • David schreef:

     Het is iedere keer jammer hoe hij reageert soms zelfs beledigd (zie wat hij over Mark van de Linden schrijft) idd niet nodig en voegt helemaal niets toe.

     • Hjs schreef:

      Van der Linden, liet zich in een rolstoel rondrijden. En vertelt daar allerlei kul over. Obesity is een zeer sereuze zaak, maar geheel eigen schuld. Je bent niet in staat om verleidigen te weerstaan. Etc

      Het is intriest als je je, door min, loon loonslaaf laat rondrijden in een rolstoel en dan praatjes hebt als “men” daar iets van zegt.
      Zat een x vlak bij hem in het vliegtuig. Stel je voor, dat meneer in de stoel naast je zit….. Tis een vrije wereld, maar bepaald gedrag veroorzaakt wel overlast. Ontken dat dan niet.

    • Hjs schreef:

     Je hebt een beetje gelijk, maar komop, men is nou ook niet vriendelijk naar mij. En echt grof wordt ik niet snel. Dus moet kunnen.

     Dit was toch ook weer een heel rare posting. Natuurlijk zijn er dagelijks wel ergens op aarde weerrecords, er zijn dan ook 365 kansen daarop.
     Maar zulke records zijn dan Natuurlijk van een heel andere orde dan absolute records, die dag onafhankelijk zijn.
     Even uit mijn hoofd, het laatste koude record jaar, gemiddelde, was 1903. Daarna alleen maar warmterecords.

     Ik heb gewoon heel veel moeite met complotdenkers. Dat is zo mensoverschattend. We kunnen een boel, maar in de kern zijn we zeer ondergeschikt aan de natuur.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Je haalt elke keer complotdenkers en reageerders die (vooral de mate waaarin !!) de mens daar invloed op heeft door elkaar.
      En dat is jammer want die discussie moet je kunnen voeren. Zolang dat kwartje ook bij jou niet valt posten we langs elkaar heen…

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Vanochtend na een nachtelijk buitje met flinke donderklappen zat m’n auto vanmorgen onder een laagje zand… saharazand gok ik zo…

 70. Hjs schreef:

  https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/lopende_maand

  Maandgemiddelde nu 18.5, met de verwachtingen erbij, 18.9 ongeveer. Vorig jaar een stuk warmer voor Juli, toen 20.7
  Juni was dit jaar warmer.
  Aan Augustus dus om te kijken waar deze zomer terecht gaat komen.

  2018 juni 17.5 juli 20.7 aug 18.5
  2019 juni 18.1 juli 18.9? Aug moet dan op 19.7 uitkomen. Dat klinkt vergezocht.

  Dus het record van 2018 zal het wel houden lijkt mij.

 71. Frans v schreef:

  Hjs meer bijdragen, ook door mensen met een andere visie heeft zeker toegevoegde waarde. Echter met je “koekoek busje komt zo” doe je net of Hans gek is en ex drugs verslaafde, ofwel hij bralt maar wat onzin. Hajo verwijderd nooit reacties maar met zo’n opmerking zonder het verder in context te zetten vindt ik dat je over de grens gaat van de spelregels.

  • Hjs schreef:

   Ok, Hans, zal het niet meer doen. Maar records? dat kan niet he in de zomer. 😉

   Dan, context, een of twee berichten terug, heeft Hans mij van allerlei dingen geschuldigd, met name uitgemaakt voor leugenaar. En das echt niet onjuist en onze belgische Dieseldame heeft mij regelmatig voor de voeten gegooit belangen te hebben in de klimaat zaak. Uiteraard ongefundeerd, logisch want niet waar. Dus valt dat mij in het vakje complotdenken.

   Iets anders, de linkerflank van dit gebeuren, hier ben ik overigens al lang geleden wel gebanned. Denk dat ik niet links genoeg was. 😉

   Redelijk hysterisch af en toe, maar denk juist voor de rechterflank iets om ook te lezen. Sommige denkbeelden daar zijn best radicaal. Links geweld is niet ver weg daar.

   https://joop.bnnvara.nl/opinies/ik-ben-bang

   • Belgische dieseldame… jij bent toch echt wel een ongelooflijke grapjas hoor… wanneer de vuilniszakken buitenstaan.

    Belangen hebben in de klimaatzaak, jij? Waar haal je dat vandaan dat ik zulks heb geschreven?

 72. Hans schreef:

  Jongens….en meisjes natuurlijk ook, HjS is de nickname afkorting Ha jo Smit. Hij is gewoon een enorme lafaard om deze initialen te gebruiken. Zijn woordgebruik zegt genoeg. Ook dat hij zegt een winterliefhebber te zijn, om anderen zand in de ogen te strooien, is een leugen. Hij is een echte klimaatalarmist en komt hier om te trollen.
  Ik vertel nooit leugens, verzin het echt niet m.b.t. Rusland bij voorbeeld……
  Maar ja, hjs kan niet tegen koude!

  • Hjs schreef:

   Kijk, ik moet vriendelijk blijven maar meneer “mag” dit wel posten. Google is em te hoog gegrepen. Hij is niet in staat om mijn identiteit te vinden. Ondanks meerdere hints… 😉

   Misschien moet ik een prijsvraag uitschrijven. Nog ff nadenken over de prijs 😉

   • Mark (Breda) schreef:

    Hoeft niet hoor Erwin.

    • Hjs schreef:

     Niet eens Lauw …

    • Hans schreef:

     Mark, eergisteren reageerde ik dan ook met:
     ….. “Hans 25 juli 2019 om 14:49Ik zeg: jokkebrok want dat ben jij door te zeggen ……”Ik ben een winterliefhebber, maar heb weinig hoop meer”…
     Hoe jij communiceert naar mij en andere reageerders die maar iets “tegengas” geven middels bepaald taalgebruik……. doet mij meteen denken aan ene R w i n”….. Kan z’n naam niet voluit schrijven vanwege moderatie bij die naam maar hij reageerde al 2 á 3 maanden véél op mijn reacties. Had zeker wat “goed te maken” na de 2 ontmaskeringen (winter koning)…..

     • Hjs schreef:

      Zal me benieuwen of je dat Cordon sanitair volhoudt. En ook deze posting is weer 100% kul. En dat kon je ook weten, ik was ten tijde van die beste man allang actief hier.

      En ook maak je een grote inconsequente denkfout.
      Die E was een overduidelijke winterliefhebber. Alles ging over de winter bij hem.
      Jij denkt, foutief, maar ala dat ik niet van winters hou. Hou zou ik dan beide personen kunnen zijn?

   • frans V schreef:

    Henry Strieker?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Hans

   Zullen we afspreken niet meer op Hjs te reageren ? Leuke discussies/posts genoeg om de site toch leuk te houden…

 73. Tobias schreef:

  Hallo Mensen,

  Wellicht al 1000x voorbij gekomen, maar heeft iemand nog een link voor mij waar ik het GFS kan bekijken? de link via weeronline doet het al een tijd niet.

  Fijne dag allen!

 74. Bart (Amsterdam) schreef:

  Durft iemand een nowcast aan voor het weer in Val Thorens, komende uren? Ziet er niet best uit volgens mij.

 75. Spyfromthesky schreef:

  Opwarming, opwarming niet. Het hoeft geen betoog dat we nog steeds in een warmere fase zitten.
  En toch, als het ook maar een beetje plaatselijke winter is of wordt, zie tour de France, dat zal de warmte niet leiden tot neutralisatie of zo iets, dan is het toch de winterverschijnselen die dit kan veroorzaken.

  De vooruitzichten op de langere termijn lijken weer normaal of wellicht te zeggen gematigd te noemen.
  Want ja 23 graden is leuk, maar de herinnering dat er dan vaker een bui kan vallen geeft toch aan dat deze zomer niet stabiel is. We begeven ons naar mijn idee tussen wel twee uitersten.

  Ik ben wel benieuwd wanneer de afkoeling dan wel plaats zal vinden. Al is het maar dat het jaargemiddelde omlaag zal gaan. Wellicht wordt er hier nog eens een posting aan gewijd.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Gek genoeg was deze warmte bel vanuit het zuiden een manier van moeder natuur om haar warmte kwijt te raken. Door warme lucht naar het noorden te sturen raakt de aarde warmte kwijt. De aarde kan dus nooit gek veel opwarmen tenzij het in een nieuw evenwicht schiet. Ik hou me daar altijd aan vast. Op een tiende hier en daar kijken heeft geen zin aangezien dit slecht een resultaat is van de verdeling van de warmte en niet het totale energie budget.

   Persoonlijk denk ik dat we een aaneenschakeling van koude evenementen moeten krijgen willen we terug een kleine ijstijd ingaan, maar daar zouden wij eigenlijk niet op moeten hopen.

  • Afkoeling komt echt wel hoor, je moet eens wat vaker video’s bekijken op YouTube van IceAgeFarmer, The Oppenheimer Ranch Project (Diamond), ADAPT2030, Tony Heller, The ClimateGuy (Chris Martz).
   Kan je heel erg veel van bijleren en uit opsteken, ook over hoe men ons dagelijks beliegt, bedriegt en erop los fraudeert in de media m.b.t. klimaatopwarming.

 76. Asten (Harmelen) schreef:

  Voor morgen ook grote verschillen in de verwachtingen. Zo gaat het KNMI voor het midden van het land voor max 28 terwijl HIRLAM het bij max 23 graden houdt met in de loop van de dag een dalende tendens…

 77. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564232828.png[/img]

 78. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564232924.png[/img]

 79. Geert schreef:

  Hier in het zuiden van Vlaanderen al vele uren gezapige matige regenval. Geen wind, geen stortregen, geen onweer! Dus ideaal om het grondwater terug aan te vullen en waar opper klimaatgoeroe Frank Deboosere al zolang om vraagt. Niks code oranje dus…die alweer voor Vlaanderen werd afgekondigd.

 80. peter schreef:

  Hallo. Graag zou ik willen weten hoe hoog morgen de temperatuur gaat worden inde noordoostpolder. De gebruikelijke weersites geven verschillende temperatuurhoogte. Ik vraag dit omdat ik als fruitteler al 5 dagen de appels aan het beregenen(koelen) ben en morgen een feestje heb en als de temp niet hoger als 27/28 gr. wordt niet hoef te beregenen maar bij 30 of meer wel. Als er behoefte is om te zien wat voor schade het aan appels maakt wil ik wel een foto plaatsen.. gr Peter

  • Hans schreef:

   Peter, ik heb geen verstand van appels maar begrijp dat teveel warmte/hitte slecht is voor de appels evenals vorst. Volgens mij vandaag max. temperatuur bij jou 32 á 33 gr. Blijft wel even warm nog. Morgen verwacht ik tegen middaguur de hoogste temperatuur van ca. 30 gr. waarna de temperatuur (snel) terugzakt naar ca. 22/23 gr. einde van de middag door o.a bewolking en misschien wel een bui. Trouwens ben wel benieuwd naar de schade (foto?). Succes en veel plezier op het feest 🙂

 81. peter schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564245103.jpeg[/img]

 82. Joalie schreef:

  Wij willen morgen gaan varen op de Braassem (Roelofarendsveen), maar ik zie bij Wetteronline.de veel regen, terwijl de regen volgens Buienradar veel zuidelijker blijft. Wat denken jullie wie gelijk heeft?

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Dit moet je echt op de dag zelf bekijken. De regen is nog veel zuidelijker dan eerst voorspeld. Bij onweer zou ik natuurlijk niet het water opgaan.

 83. Mark (Breda) schreef:

  Forse bui boven Utrecht nu. Wolkbreuk en veel ontladingen! Iemand daar ter plekke?

 84. Matthijs schreef:

  Om nog even terug te komen op CO2 zoals eerder inde reacties. In de autoweek van deze week staat een interessant stuk over elektrisch rijden vs benzine of diesel. Ik citeer: De heksenjacht tegen diesels heeft geleid tot een merkbaar hogere CO2 uitstoot. Erg jammer dat de politiek juist door afgelopen warme week nog meer gedreven gaat zijn om regels te verzinnen die de temperatuur naar beneden moet brengen. Krankzinnig, terwijl de techniek alweer veel verder is dan diesels verbieden of zelfs verbrandingsmotoren in 2030. #klimaatschommelingen

 85. Hjs schreef:

  Super hittegolf een feit. Deze zijn voor 2000 nooit waargenomen in Nederland.

  Een gewone Hittegolf 5xplus 25 met daarvan drie maal 30 plus heet hittegolf in nederland.
  Een super hittegolf gaat daar nog ver overheen. 5xplus 30 inclusief 3 dagen 35 plus.
  Dit is de derde gemeten superhittegolf ooit.

  De gewone Hittegolf in de Bilt heeft waarschijnlijk nog drie extra dagen te gaan. Daarna gelukkig trg naar meer dragelijk weer.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1377602289/regionale-superhittegolf-een-feit

  • Volgens mij heeft zowat iedere BeNeLux inwoner (en daarbuiten) allang begrepen dat we twee warme dagen na elkaar hebben gehad.
   Ondertussen is alles weer ‘ normaal ‘ en krijgen we een klassiek zomers weerbeeld voor de kiezen.
   In de toekomst zullen er zeker nog meerdere records sneuvelen, zowel koude als hitte, droogte en nattigheid.

   • Hjs schreef:

    Alweer, feitelijk onjuist. Feit drie dagen boven de oude max records. Met 2 dagen plus 40. Worden gedownplayed tot “twee warme dagen”

    Feit, we zitten in de langste Elfstedentocht loze, helaas, periode. Redelijk objectieve maatstaf voor gebrek aan kou. Hij zal heus nog wel eens komen, maar eens in de 4/5 jaar zoals in de begintijd maakt geen enkel forumlid meer mee.

    Er is niks “normaal” dat is 17.9 gemiddeld. Ook deze maand gaat weer boven de norm komen. Maand 14 op de 15. Statisch onmogelijk zonder opwarming. Dus wederom, ik blijf netjes, vul zelf maar in.

    Dat records zullen gebroken worden, zeker. Records zijn wel van bepaalde ordes. Absolute extreme waarden staan natuurlijk ver boven dagrecords. En wel met factor 365. Geen enkel vergelijk.

    • Ga jij mij nou maar eens lekker lopen bewijzen en aantonen dat er sinds het begin van de mensheid jaarlijks Elfstedentochten werden gereden en dat er sinds de komst van de industriële revolutie een abrupt einde aankwam. Benieuwd!
     Wie of wat beweert dat het hoegenaamd normaal is/was dat er überhaupt Elfstedentochten konden gereden worden? Misschien was dat ook wel abnormaal voor onze contreien en hoorde het helemaal niet zo te zijn dat het ‘s winters de stenen uit de grond vroor.

     • Hjs schreef:

      Werkelijk, wanneer werd de eerste toch verreden? We praten natuurlijk over de moderne tijd dat ce tochten WERKELIJK werden gehouden, In het begin was het regelmatig mogelijk, nu bijna nooit meer.

      De aarde “hoort” bijna altijd ijs te zijn, wij leven omdat het toevallig ff warm is.

      Ik vraag me af of je her erom doet of dat je gewoon zit te trollen.

      Als we het bestaan van de aarde op 24 uur zetten dan is een eeuw misschien een seconde. Ik praat over de laatste paar seconden, niet over 3 uur in de middag of iets dergelijks. Op die tijdstippen zijn veel variabelen volstrekt anders. Op zeer korte termijn zijn dat constanten.

     • Weet ik veel wanneer de eerste tocht werd gereden, ben tenslotte geen Hollander dus de gehele Elfstedentocht gekte laat mij dan ook werkelijk euh… ijskoud?!
      Neem nou eens de simpele stelling aan hoeveel mensen er leven, wonen en werken in warme gebieden ten opzichte van koude klimaten?
      Wees blij dat onze aarde aangenaam warm is om te vertoeven want in een koudere fase gaat het leven veel minder aangenaam en vanzelfsprekend zijn. Gewoon al om het feit dat voedsel en drinken veel moeilijker te verkrijgen zullen zijn.

 86. Wessel schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564268946.png[/img]

 87. Hjs schreef:

  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/waarom-het-niet-alleen-in-nederland-maar-wereldwijd-nu-zo-warm-is~bac03967/

  Algerije 51.3, geen betrouwbare recordgevens jn Afrika.
  Death Valley 52.7, record

  Verder een mooi rondje over de Wereld. “echt extreem is het niet” maar op vele plekken wel overlast.

 88. Flex schreef:

  n dit geval was de oorspronkelijke steen des aanstoots de reis van een aantal Nederlandse CEO’s, begeleid door de klimaatactiviste Bernice Notenboom, naar Spitsbergen. Deze reis werd ‘geframed’ in de (vermeende) door de mens veroorzaakte catastrofale opwarming van de aarde, waaraan Nederland door een actief klimaatbeleid iets zou kunnen en moeten doen, aldus de CEO’s.

  In deze uitzending werd impliciet de rol van de mens als boosdoener geaccentueerd, weliswaar uit de mond van CEO’s, maar wel ingefluisterd door klimaatactiviste en niet–wetenschapper Notenboom en gerapporteerd door het NOS–journaal, waarmee de klimaathype opnieuw werd aangewakkerd. De aanwezigheid van weerman Peter Kuipers Munneke bleek hier niets aan te veranderen. Het onvermeld laten van het historisch perspectief, ook door deze laatste, zet de kijker op het verkeerde been.

  Maar wat kan een CEO nu aan werkelijke inhoudelijke klimatologische kennis opdoen in een paar dagen rondneuzen op Spitsbergen? Weinig natuurlijk! Dus is de vraag waarom de NOS-journaalredactie de heren en dames hier niet over heeft dóórgevraagd.

  Vanaf 2002 voorziet of voorspellen de media en klimaatalarmisten al een ijsvrije Noordpool

  Onder de titel, ‘Charlatans Of The Arctic… Laughing Stock Ice-Free-Arctic Predictions … Fake Science At Its Best’, gaf Pierre Gosselin onlangs op zijn website ‘NoTricksZone’ een overzicht van een aantal alarmistische publicaties en uitspraken van politici uit het verleden over een ijsvrije Noordpool. Maar deze voorspellingen zijn niet bewaarheid, zoals dat voor zovele alarmistische klimaatvoorspellingen geldt. Integendeel, het blijkt dat het drijfijs op de Noordpool de laatste tijd weer flink is aangegroeid.

  Brimstone and fire predictions of an ice-free Arctic made 10 years ago by leading scientists, politicians and media outlets are emerging today as preposterous.

  Recently climate catastrophe non-believers have been pointing out that Arctic sea ice volume has been gaining over the past years and has not trended downward for some dozen years now.

  And global warming alarmists have been very silent on the subject of climate change now that global surface temperatures have cooled and Arctic and Greenland snow and ice have rebounded.

  Embarrassed, they don’t want to be reminded of all the absurd predictions they made 10 years ago, with some as recently as just five years ago.

  Now is a good time to remind them and ourselves once more of these preposterous, charlatan-quality predictions.

  Germany’s Die Welt: “Ice-free” by 2013

  For example in 2007, German online national daily Die Welt here warned that “an team of international climate scientists and researchers at NASA claimed the Arctic summer would be ice-free already in 2013.

  According to Die Welt, NASA’s “climate expert” Wieslaw Maslowski of the Naval Postgraduate School in Monterey made the claim at a meeting of the American Geophysical Union.

  Al Gore warned in 2007, 2008 and 2009

  At about the same time, climate crusader Al Gore also preached of an imminent Arctic sea ice doomsday. The New American here wrote:

  In 2007, 2008 and 2009, Gore publicly and very hysterically warned that the North Pole would be ‘ice-free’ by around 2013 because of alleged ‘man-made global warming.’ Citing ‘climate’ experts, the government-funded BBC hyped the mass hysteria, running a now-embarrassing article under the headline: ‘Arctic summers ice-free ‘by 2013’.’ Other establishment media outlets did the same.”

  Sereeze on CNN Fake News: “50-50 chance” of ice-free Arctic

  Not only rabid activists or hysterically mad NASA scientists were seeing visions of the end of the Arctic, but also a lead scientist at the National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Mark Sereeze announced on CNN in June 2008 that there was a 50-50 chance the Arctic would be ice-free by the end of the summer.

  Well, at least give Sereeze credit for admitting to some uncertainty.

  Hansen: Arctic ice-free in 2018 at the latest

  Not long ago Tony Heller at Real Science here reported that NASA’s James Hansen said on June 23, 2008: “We’re toast if we don’t get on a very different path,” and that Hansen and his fellow scientists saw a tipping point occurring right before their eyes and that the Arctic was melting exactly the way they said it would.

  Hansen added that the Arctic would be ice-free in 5 to 10 years. It never happened.

  Vooral Al -Gore heeft het “bont’ gemaakt ,zijn film moest verplicht op alle basisscholen gezien worden ,hij vertelde o.a in 2002 dat er in 2010 alleen nog sneeuw boven de 2000 meter was te vinden (dit jaar alleen al 5 maanden sneeuw vanaf 1000 meter in de Alpen?) Al-Gore neemt er een trap bij om omhooglopend op de trap te laten zien hoe hoog 6 meter(!) zeestijging wel niet is ! 17 jaar later is de zeespiegel slechts 0.3 mm gestegen,,wie roept deze beroeps leugenaar nu eens tot de orde van de dag ?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @ Flex
   Doorvertellen aan vrienden en collega’s… net zials doorverwijzen naar sites als klimaatgek.. gewoon om een nuance aan te kunnen brengen !

   • Hans schreef:

    Yep, gewoon laten zien/lezen, anders gelooft bijna niemand je. Men gelooft normaal gesproken liever zo’n “aardige bekende krullebol” van o.a. de tv.
    Trouwens, dat snoepreisje was toch ca. 2 jaar geleden? Hebben het toen hier ook uitgebreid over gehad.

    • Hjs schreef:

     Zeg Hansje, kom je nog terug op je leugens en complotideetjes?, die nu door een ander voor je gecheckt zijn. Een beetje kerel is toch niet te groot om zijn ongelijk toe te geven of wel?

     Kan me ook niet voorstellen dat Hayo blij is met forum leden die in het wilde weg anderen overal voor uitmaken en te laf zijn om toe te geven dat ze ernaast zaten.

     Verder, vraag aan de mede forumleden. Tuurlijk, de meesten mogen me niet en of ondersteunen mijn mening niet, maar betekend dat dan je dit accepteerd en dat op dit forum vrijelijk leugens verspreidt mogen worden?
     Een volgende keer kun je immers zelf degene zijn die onderwerp van die leugens kan is.

     @Hayo Hoe denk jij hierover? Sta je toe dat forumleden zo mogen handelen? Ik vraag zeker niet om een ban, maar gewoon toegeven dat
     H. fout zat, dat toch wel.

     Ben benieuwd naar eventuele reacties.

  • Bijzonder mooie bijdrage @Flex! mooi geschreven en knap opzoekwerk!
   Verspreid en verkondig deze boodschap zoveel mogelijk mensen!

 89. Op de flickr.com pagina van European Space Agency (ESA) is de volgende prachtige afbeelding te bekijken met als onderschrift:

  Too hot to handle

  An extreme heatwave has hit Europe once again this week, following extreme weather in June. High temperatures are expected to peak today, reaching as high as 39—40°C, with Netherlands, Belgium and Germany recording their highest ever temperatures. Paris reached a sweltering 41°C, breaking its previous record in 1947.
  The map has been generated using the Copernicus Sentinel-3’s Sea and Land Surface Temperature Radiometer. Whereas weather forecasts use predicted air temperatures, the satellite measures the real amount of energy radiating from Earth – therefore this map better represents the real temperature of the land surface. Clouds are visible in white in the image, while the light blue represent snow-covered areas.

  In many countries, red heat warnings have been issued, including Italy, Spain and France and civilians are advised to avoid travelling and stay hydrated.

  See an animation showing the land surface temperature from 25 July, compared to data recorded during the previous heatwave on 26 June 2019, here.

  Credits: contains modified Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564325769.jpeg[/img]

  Link: https://www.flickr.com/photos/europeanspaceagency/

 90. Onderstaande video is een absolute must see voor zowel klimaatalarmisten als ‘ ontkenners ‘ onder ons. Nogmaals een heel mooie blik en toelichting over hoe men ons dagdagelijks voor gek houdt in de leugen pers en media qua klimaatopwarming. Over hoe temperaturen gemanipuleerd worden en wat de oorzaak is van de steeds warmere temperaturen op aarde. Is Duitstalig gesproken maar beschikbaar met Engelstalige ondertiteling:

  https://youtu.be/DIucNnxKick

 91. Hans schreef:

  Zo, eindelijk de hitte verdreven en op naar normale temperaturen. Was dit meteen DE zomer? De vraag is of we nog de 30 gr. gaan nog halen, laat staan de 25 gr.

  • Hans schreef:

   ….na komende dinsdag….

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Jaha, wellicht dinsdag nog… de komende weken ook al heerlijk koele nachten.
    Wat wel opvalt is dat er weinig lagedrukgebieden rondtollen bij ons in de buurt. Niet iedereen zal het waarderen maar af en toe wat plensbuien zou wel lekker zijn..

  • Echte hitte zit er voorlopig niet meteen aan te komen, zo tussen de 20 en 20 graden lijkt mij voorlopig wel haalbaar. Eerder wisselvalligheid troef…
   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564345358.png[/img]

   en check ook deze temperatuurgegevens een keer.
   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564345400.png[/img]

 92. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564384685.jpeg[/img]
  Start van een mooie zonnige week!

 93. Flex schreef:

  @Kirsten dank voor uw lovende woorden ! Lees ook dat er hier iemand is die denkt dat de aarde een warmbloedig bolletje is en dat dat altijd al zo is geweest ? IJstijden zijn perioden in het verleden waarin het klimaat veel kouder is dan nu. Vooral de laatste 2.5 miljoen jaar treden ze regelmatig op. IJstijden (ook: glacialen) wisselen met warmere perioden (interglacialen). Die laatste 2.5 miljoen van de aardgeschiedenis staat bekend als het ijstijdvak of het Kwartair, in het Kwartair zijn dus meerdere ijstijden geweest. De glacialen zijn vaak langer dan de interglacialen, dus een koud klimaat is eigenlijk gewoner dan het huidige warme klimaat! Het ijstijd-klimaat is nog steeds een van de grootste raadsels van het klimaat-onderzoek. Bij onderzoek aan ijskernen uit de Groenlandse ijskap bleek 15 jaar geleden dat het klimaat zeer sterk kon wisselen. –>>In zeer korte tijd !! – een mensenleeftijd of nog korter – kon het van ijzige koude omslaan in een klimaat dat niet veel kouder was dan het huidige, om dan vervolgens weer af te zakken naar ijzige koude. Ook het einde van de ijstijd is zo snel gegaan, alleen bleef het toen warm, nu al zo’n 10000 jaar heeft zich geen terugval naar koude voorgedaan.

  Zolang we de veranderingen in het klimaat tijdens de ijstijden niet goed begrijpen, missen we een belangrijk deel van de kennis die we nodig hebben om het klimaat in de toekomst te begrijpen. Van de laatste ijstijd is veel in detail bekend. Het was geen uniform koude periode: er waren afwisselend warme en koude intervallen, de warme heten ‘interstadialen’ en de koude ‘stadialen’. Sinds kort is ontdekt dat die stadialen en interstadialen elkaar–>> snel afwisselden – met een ritme van zo’n 1500 jaar. Bovendien kon vooral de opwarming_–>>zeer snel gaan, binnen enkele tientallen jaren, of nog korter. De terugkeer naar een koud stadiaal ging weer langzamer, er zit een soort zaagtandbeweging in het klimaat.

  Veel hierover is bekend geworden uit boringen in het ijs van Groenland en Antarcica. Vooral de ijskap op Antarctica bevat informatie over verschillende ijstijden. De verhouding van zuurstof isotopen in het ijs is een maat voor de temperatuur. Door die isotopenverhouding te meten, kan de temperatuur op de ijskap geschat worden Opwarming geeft koude Naar de oorzaak van die zaagtandbeweging is veel onderzoek gedaan, vooral door te kijken naar boorkernen uit diepzee sedimenten in de Atlantische oceaan. Daaruit komt een merkwaardig beeld naar voren: opwarming kan de aanzet zijn voor nieuwe koude.

  In het klimaat zoals we dat nu kennen transporteert de warme golfstroom warm en zout water uit de tropen naar het hoge noorden. Daar koelt het af en dit zware zoute water zinkt naar de bodem van de oceaan (rechts). Vervolgens stroomt het over de bodem weer terug naar het zuiden. Deze oceanische warmtepomp (‘thermo-haliene circulatie’) is niet stabiel. Tijdens de ijstijd is de circulatie verschillende gestopt en vervolgens weer gestart.

  Hoe komt het dat de warmtepomp kan afslaan, wie draait er aan de knop? Dat is het ijs zelf. Als het noordelijk halfrond opwarmt in de ijstijd, gaan de ijskappen smelten. Dat levert enorme hoeveelheden koud, zoet water op, dat een lager soortelijk gewicht heeft dan zout zeewater. Er komt als het ware een ‘deksel’ van koud, licht water op de noordelijke oceaan te liggen, dat het zoute, warme water uit het zuiden tegenhoudt. Bovendien bevriest het makkelijker waardoor meer zee-ijs gevormd wordt. Kortom, de warmtepomp stopt, de noordelijke zeen worden kouder en de gletsjers kunnen daardoor weer groeien. Op deze manier werd een snelle opwarming steeds weer gevolgd door langzarhand terugkerende kou. Totdat een langere, meer stabiele opwarming aan het eind van de ijstijd de oceaan-warmtepomp voor langere tijd aanzette.

  Tot voor kort was niet bekend dat het klimaat op aarde zo ontzettend instabiel kon zijn, we weten dit nog maar zo’n 15 jaar. We zijn gewend aan een relatief stabiel klimaat; in historische tijden hebben zich niet zo grote schommelingen voorgedaan als in de ijstijd. Maar eigenlijk –>>is instabiliteit normaal. De ijstijden met hun instabiele klimaat hebben de laatste paar miljoen jaar de overhand gehad, interglacialen met een stabiel klimaat zoals we die nu kennen duurden relatief kort. Conclusie: de aarde heeft meer koude periode s gehad dan warme en de omslag van warm naar koud of van koud naar warm kan binnen slechts 15 jaar geschieden ..

  • Hans schreef:

   Mooi Flex. Onderstaand grafiek……………

  • Eduard schreef:

   Wat een lulkoek!

   Niemand weet het. De voorstanders niet en de tegenstanders niet.

   Je wordt elke dag voor de gek gehouden omdat mensen allemaal eromheen lullen. Dat is de oorzaak van alle onenigheid en ellende op deze planeet!
   Mensen denken echt alles te weten en te begrijpen en kunnen zich gewoon niet neerleggen bij veranderingen en de eventuele concequenties daarvan.
   Wat is er mis met schone energie?
   Enige dat jammer is dat het over de rug van klimaatverandering cq angs wordt gepromoot.
   En dan krijg je weer welles nietes mensen.
   God wat een primitief volk zijn we toch ook.
   Laat het maar zo blijven want hoe meer de mens zich bemoeit met alles hoe eerder alles naar de kloten is!!

 94. Joalie schreef:

  Mooi en duidelijk verhaal Flex! En klinkt ook eigenlijk wel heel plausibel. Wat is de bron van dit stuk? Dank voor het delen.

 95. Hans schreef:

  Groenland laagste smelt in de zomer sinds jaren…

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564399039.png[/img]

  Himalaya: Crazed environmentalists take note, the Himalayan mountain passes of Rohtang, Baralacha, Kunjum, Shikula are STILL blanketed in deep snow, in July!
  Snow holding on until the end of July is incredibly rare on these passes, reports the The Statesman — in fact, it’s the first time in 20 years that it’s occurred, the packs are usually all-gone by the end of May.
  Furthermore, heavy and record-breaking snow has been falling this week actually adding to the pack.
  “The heavy accumulation of snow up to 4-5 feet on Rohtang, Baralacha, Kunjum, Shikula passes is certainly good for the environment in the Himalayas,” said Senior Scientific Officer at State Centre on Climate Change, Dr SS Randhawa.
  Randhawa also said that this summer comes on the back of a long and record-breaking winter which brought rare heavy snows to the higher reaches of Himalayas through April and May. He added that the glaciers would also benefit from this latest July snowfall, along with the flakes witnessed for the first time in decades across the western Himalayan region.
  All this powder is great news for the farmers in the cold desert regions of Himachal, Lahaul Spiti where water for irrigation purposes is usually a scarcity at this time of year.
  ‘Experts’ blamed climate change for Himalayan glacial retreat, though this latest development throws something of a spanner into that warm-mongering theory. Alarmists will claim one year against a 20 year trend means nothing, but 1) this actually makes it two years, as last year began the ‘turning of the ship’, and 2) the impacts of the sun slipping into it’s next Grand Solar Minimum cycle are now being felt, as a long-lasting El Niño (warming of region 3.4 of the central equatorial Pacific Ocean) begins to wane.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/07/1564399365.jpeg[/img]

 96. Raymond schreef:

  @Flex, helder verhaal!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.