fromcolorado

Vandaag overdag. Een Amerikaan uit Colorado is zichtbaar in zijn nopjes met de dikke laag poeder die vanochtend neerdaalde op Coronet Peak, het skigebied van Queenstown. De video in dit artikel is de moeite waard. Het artikel bevat ook een live ticker over de situatie omdat het de hele nacht door nog blijft sneeuwen bij dalende temperaturen zodat de toestand op de wegen verraderlijk wordt. En nu snel live over naar Mt. Hutt!

mthuttdumping

Enkele uren geleden gepost met deze tekst:

SNOW SNOW SNOW since 12pm Thursday – we have received 90cm and there’s more to come…. it’s crazy and awesome! Given the significant snow accumulation, natural avalanches are now releasing left, right and centre. Strong winds about the tops will further exacerbate the avalanche risk so we have decided to close the mountain tomorrow. Needless to say, we will throw every resource we have at getting the moutain open on Saturday. Again sorry but you and our staffs safety comes first.
Cheers Team @ Hutt

En iets heel geks ook van 24 uur eerder toen de sneeuwbom met windstoten van meer dan 150km/u binnen kwam. Een steentje vloog tegen de ruit van een kantoor in het skigebied… met dit gevolg!

steentje

Volg het zelf allemaal op de Facebook pagina van Mt. Hutt.

nieuwzeeland1

Zo dus! Deze foto is uit Mackenzie Country en daar is hierrr ook een video van. De sneeuwgrens was vandaag overdag al 200m! Vannacht wordt het gemiddeld 100m met op vele plaatsen ook sneeuw tot op zeeniveau.

kayaksnow

Voor de sneeuw uit kwam veel regen en dan krijg je dit! Humor in Wanaka!

mthutt1806

En dit is Mt. Hutt waar 40cm neerdaalde. De manager van Coronet Peak Ross Copland staat versteld: “Het ziet ernaar uit dat we nu de grootste dump sinds 2010 te pakken hebben! Vanochtend sneeuwde het 5cm per uur. In het skigebied is het geweldig! Alle pistes zijn bedekt met een diepe laag losse droge poedersneeuw.”

En in Remarkables wilden ze zaterdag openen, maar moet dat nu worden uitgesteld omdat laatste bouwwerkzaamheden door het weer zijn verstoord.

fairlie_snow_E1

En ja de kids hebben ook down under natuurlijk fun. Niet in de laatste plaats omdat vele scholen dicht bleven. Zie als je niet genoeg kunt krijgen de video’s in dit artikel.

schapennieuwzeeland

Het is moeilijk een statement te vinden van een meteoroloog over hoe zeldzaam dit is. We moeten het doen met melkveehouder John Stanley over de situatie op de Maniototo Plain. Mis vooral de video in dit bericht niet. Je hoort de man van middelbare leeftijd dan zeggen: “Ik heb het pas 1 keer eerder zo zien sneeuwen hier. Dat was 20 jaar geleden. Het sneeuwde een hele week en de sneeuw was kniediep.” Morgen horen we vast meer… ook de weerdiensten zullen toch iets moeten zeggen over zo’n ongebruikelijke situatie.

mckenzie_country_E1

Nog een leuk plaatje…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.