fromcolorado

Vandaag overdag. Een Amerikaan uit Colorado is zichtbaar in zijn nopjes met de dikke laag poeder die vanochtend neerdaalde op Coronet Peak, het skigebied van Queenstown. De video in dit artikel is de moeite waard. Het artikel bevat ook een live ticker over de situatie omdat het de hele nacht door nog blijft sneeuwen bij dalende temperaturen zodat de toestand op de wegen verraderlijk wordt. En nu snel live over naar Mt. Hutt!

mthuttdumping

Enkele uren geleden gepost met deze tekst:

SNOW SNOW SNOW since 12pm Thursday – we have received 90cm and there’s more to come…. it’s crazy and awesome! Given the significant snow accumulation, natural avalanches are now releasing left, right and centre. Strong winds about the tops will further exacerbate the avalanche risk so we have decided to close the mountain tomorrow. Needless to say, we will throw every resource we have at getting the moutain open on Saturday. Again sorry but you and our staffs safety comes first.
Cheers Team @ Hutt

En iets heel geks ook van 24 uur eerder toen de sneeuwbom met windstoten van meer dan 150km/u binnen kwam. Een steentje vloog tegen de ruit van een kantoor in het skigebied… met dit gevolg!

steentje

Volg het zelf allemaal op de Facebook pagina van Mt. Hutt.

nieuwzeeland1

Zo dus! Deze foto is uit Mackenzie Country en daar is hierrr ook een video van. De sneeuwgrens was vandaag overdag al 200m! Vannacht wordt het gemiddeld 100m met op vele plaatsen ook sneeuw tot op zeeniveau.

kayaksnow

Voor de sneeuw uit kwam veel regen en dan krijg je dit! Humor in Wanaka!

mthutt1806

En dit is Mt. Hutt waar 40cm neerdaalde. De manager van Coronet Peak Ross Copland staat versteld: “Het ziet ernaar uit dat we nu de grootste dump sinds 2010 te pakken hebben! Vanochtend sneeuwde het 5cm per uur. In het skigebied is het geweldig! Alle pistes zijn bedekt met een diepe laag losse droge poedersneeuw.”

En in Remarkables wilden ze zaterdag openen, maar moet dat nu worden uitgesteld omdat laatste bouwwerkzaamheden door het weer zijn verstoord.

fairlie_snow_E1

En ja de kids hebben ook down under natuurlijk fun. Niet in de laatste plaats omdat vele scholen dicht bleven. Zie als je niet genoeg kunt krijgen de video’s in dit artikel.

schapennieuwzeeland

Het is moeilijk een statement te vinden van een meteoroloog over hoe zeldzaam dit is. We moeten het doen met melkveehouder John Stanley over de situatie op de Maniototo Plain. Mis vooral de video in dit bericht niet. Je hoort de man van middelbare leeftijd dan zeggen: “Ik heb het pas 1 keer eerder zo zien sneeuwen hier. Dat was 20 jaar geleden. Het sneeuwde een hele week en de sneeuw was kniediep.” Morgen horen we vast meer… ook de weerdiensten zullen toch iets moeten zeggen over zo’n ongebruikelijke situatie.

mckenzie_country_E1

Nog een leuk plaatje…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.