Bron: Logi comment wswm

Vandaag had Logi geen klagen in Sankt Anton waar ze boven de wolken een formidabel uitzicht hebben. Koud genoeg ook dus de pistes blijven dan in prima staat tot het einde van de dag.

Waar we vandaag minder uitzicht hadden was in Obertauern waar Hajo en ik in constante sneeuwval het snowkiten hebben uitgeprobeerd! Er stond niet al te veel wind dus hadden we een goeie introductie, aan het einde van de middag trok de wind nog wat aan en zijn we ook op de ski’s nog een paar keer heen en weer gegaan. Uiteindelijk een hele toffe ervaring voor iets wat voor ons allebei nieuw was! Wie heeft dit ook wel eens gedaan? Misschien wel in Obertauern?

Nu mogen we echter niet klagen over uitzicht want we verblijven in Zell am See en hebben praktisch hetzelfde uitzicht als deze webcam. Wij zitten iets lager maar vanwaar ik nu schrijf kijk ik uit over de avondpiste die we zo fel verlicht zien. Heel tof!

Bron: Klaassie comment wswm

Maar voor wintersport hoef je niet helemaal naar de Alpen te rijden deze week. Klaassie stuurde deze in uit Twente waar hij onder de poeder nog mooi zwart ijs vond. Schitterend!

Na de 2e nationale ijsdag vandaag (!) vannacht nog 1 koud nachtje en dan is morgen in de loop van de dag het dooiweekend toch echt realiteit. Voorafgaand aan de warmere sector nog wel wat sneeuw gevolgd door regen. Dat zou in combinatie met de koude ondergrond morgen tot gevaarlijk ijzel kunnen lijden! Let dus op als je morgen de weg op gaat, het kan glad zijn.

Vervolgens moesten we naar de Alpen kijken waar de zaterdag nog uiterst onzeker was. GFS ging voor droog, EC voor zomaar 40cm sneeuw in Oostenrijk. Zoals zo vaak is het de middenweg geworden. Geen reischaos maar wel even attentie als je naar of uit de Alpen rijdt zaterdag. In Duitsland of Frankrijk wat vies regenachtig en in Oostenrijk sneeuw bij aankomst of vertrek. Hoe hoger en oostelijker hoe meer sneeuw. Naar en uit Obertauern zou je bijvoorbeeld je sneeuwkettingen wel paraat moeten hebben.

Vanochtend liet ik dumps zien voor de zuidkant. Vanavond kan ik een megadump laten zien! Het EC blijft er mee komen en ook de hoofdrun van het GFS voelt er wel wat voor. Bizarre hoeveelheden met meer dan 30cm per 6 uur. Bedenk even hoeveel sneeuw dat in zo’n kort tijdsbestek is!

In het enseble voor Val Gardena deze kansen ook duidelijk aanwezig. Mocht het nog niet duidelijk genoeg zijn, ik heb even een flinke rode cirkel om de interessante periode getrokken 😉

Volgens de uitslaande hoofdrun van het GFS maarliefst 254cm sneeuw op hoogte. En dat is niet een bug op 1 grafiektegeltje maar ook de omliggende plekken komen tot ver boven de anderhalve meter. Die 174 staat precies op Val Gardena!

Als er dan zo’n imposante depressie voor zuidkantsneeuw zorgt hebben de Lage Landen ook nog wel eens kans op een uithaal van koning winter. Het scenario in het EC vanavond is best leuk! Maargoed ik wil mezelf niet in de vingers snijden dus hou ik wederom pas op de plaats. Geen meteofictie vanavond.

Grapje natuurlijk. Want ik kijk graag altijd even naar de meteofictie, al is het maar voor m’n plezier. Martijn noemde het al in de reacties: Para zou vandaag de oude hoofdrun vervangen maar vanwege de shutdown gaat het feestje niet door. Ik vind het allemaal een apart verhaal. Maargoed, stel het was wel gebeurd had de nieuwe hoofdrun een lekkere binnenkomer gehad, zie hierboven! Niet extreem koud want geen connectie met het verre oosten die lang genoeg vol houdt. Maar wel heel Europa in de sneeuw, ja echt HEEL Europa, ieder Europees land heeft sneeuwdek.

Zo weten we van Martijn die dit kaartje postte.

Na zorgvuldig inzoomen hebben we zelfs zekerheid over Moldavië bij de Zwarte Zee. Ja ook sneeuw!

Doe mij maar de Para in plaats van de oude hoofdrun. Want die komt hiermee… Ja niet best al zal het aan de grond waarschijnlijk nog best koud zijn in de LL.

Maar het is wel iets waar we rekening mee moeten houden, want ook in het ensemble is de drukstijging in begin februari waarneembaar. Is in ieder geval iets anders dan het gure winterweer wat de Benelux eerst te verwerken krijgt!

Ps. Op de kaart van net van dat sneeuwdek heeft alleen Malta geen sneeuwdek, maar dat was jullie vast niet op gevallen 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

29 reacties

Gesloten voor reacties.