Zonnige skiweken in het Kleinwalsertal
Lees verder >

Boek rechtstreeks jouw vakantie

kleinwalsertal
Lees verder >

Bereidt u zich voor op 130 km Skipiste: brede familiepistes, uitdagende zwarte pistes, en vooral een zeer sneeuwzeker gebied.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

les menuires
Lees verder >

WOW! Met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Val d'Anniviers
Lees verder >

Een prachtige bestemming in de Zwitserse Alpen!

GFS12u mooi winters met voorzichtige schaatskansen

check ook eens

37 Reacties

 1. Stefan schreef:

  @Hajo, van mij mag het nu toch wel eens gaan gebeuren in de lage landen, want na een top wintersport vakantie met de kerst is het wel erg ontnuchterend om tegen dit waardeloze prutweer aan te moeten kijken. Ik heb dagen vanuit de caravan tegen zware sneeuwval aan zitten kijken en er volop van genoten op de pistes. Nu mag het hier ook wel winter worden want wat er op dit moment aan de gang is, daar wordt volgens mij alleen de echte verstokte winterhater blij van (kan het mij niet indenken). Als ik moet kiezen tussen vriezend weer met sneeuw of maanden een temperatuur van 10 graden en warm water, dan weet jij waarschijnlijk wel waarvoor ik kies, dat is zeker niet de warme variant.

 2. Ab schreef:

  @Hajo, bedankt voor je compliment!!! En ik blijf het in de gaten die mogelijke omslagpunt voor eventueel wintersweer voor de LL. ps GEM 12u ook winters door een scandi hoog vanaf 15jan 😉

 3. joost schreef:

  Hoera we gaan schaatsen! Nu eens even wat ruimte voor de schaatfreaks. De ski-enthousiasten hebben volgens mij sneeuw tot ver in maart. Dus nu eens een weekje op de gladde ijzers en je zal niemand meer horen klagen over deze winter.

 4. Leo schreef:

  @Hajo. Lijntje van -15 levert wel fantastisch winterweer op voor de LL, maar geen schaatsijs! Daaraan voorafgaand namelijk ongeveer een week lang sneeuw; enkele decimeters derhalve (zie nr. 17 van het ensemble). In zo’n scenario zelfde ellende als vorig jaar en kunnen we de schaatsen opbergen. Doe maar niet dus.
  Overigens een geweldenaar van een run deze gfs 12h. Idd, er zullen dan weer mindere runs, dan weer betere volgen; zo gaat dat. Maar opvallend is dat vele runs achtereen er mooie dingen met constant hogedruk ten noorden van ons tevoorschijn komen. Zag al dat ecmwf 0h in de hoofddrun ook (tijdelijk) weer koud is. Spannend, dit kan wat moois worden!!!

 5. Ab schreef:

  Nieuwste ECMWF komt ook nog steeds met een opbouwende scandi hoog vanaf 14jan op de kaarten. Maar tegelijkertijd iet wat sterkere berekende depressie activiteit vanuit het NW. Met als gevolg dat het scandi hoog iets zuidelijker komt te liggen op 15jan tot boven NL en Duitsland. Waardoor de meeste kou naar de Balkanlanden wordt vervoerd. En dus de kou doemt te mislukken om de Lage Landen te bereiken vanuit het oosten vanaf 16jan. Met hooguit wat nachtvorst voor NL op 15/16jan. Vanaf 17jan toch weer een WC op de EC kaarten van 12u en daardoor ook weer zachter voor NL. En dat tot het einde 19jan. Met dan een totale foute drukverdeling voor NL, lagedruk te noordelijk en hogedruk te zuidelijk. Veelste ver weg en erg onbetrouwbaar. En zo zie je maar weer eens hoe GROOT de onzekerheid is bij de weermodellen omtrent die opbouwende scandi hoog vanaf 14/15jan. Er wordt een jojo spelletje gespeeld. De ene keer gunstig de andere keer ongunstig voor winterweer voor de LL. Voorlopig omarm ik de onzekerheid de komende dagen. Er is nog helemaal niets beslist. Straks de EC pluim bekijken hoe die op het gedrag van de EC oper reageert.

 6. Ab schreef:

  De EC 2m tempr zijn net binnen allemaal. En tussen 15 en 17jan toch wel koud. Met in de nachten lichte tot plaatselijk matige vorst. En op 16jan toch een ijsdag voor midden en noord NL. Maar vanaf 17jan idd een stuk zachter door die West Circulatie. Maar nog te onzeker allemaal de verwachtingen van weermodellen. Het gezwabber is begonnen. Wat gaat het worden?? Ik wacht het lekker rustig af.

 7. Leo schreef:

  NB aanvulling op mijn reactie bij 4 (dat vergat ik er bij te zeggen): het mooie van de gfs12h run is niet (alleen) de hoofdrun, maar vooral -eindelijk- de ensembleondersteuning! Nu pas begint het verhaal wat mij betreft geloofwaardig te worden. Iets soortgelijks kan zometeen (hoop ik althans) gelden voor het ecmwf plaatje. Het ge jo-jo zit ‘m vooral in de hoofdrun (dan weer onderin, dan ween run later weer bovein, enz.) die wat mij betreft niet heel veel meerwaarde heeft t.o.v. het ensemble, dat is dus minstens net zo belangrijk!

 8. Ab schreef:

  @Leo, het esamble gem. is idd belangrijk. En heb je al de GFS esamble gemiddelde van de luchtdruk gezien van het noordelijk halfrond van pakweg 240h. Alleen maar hogedrukgebieden. Weinig lagedruk. Hier kijk maar http://www.weerwoord.be/uploads/2012012912223.gif Maar zoals je zelf al weet, er is nog niets beslist.

 9. Leo schreef:

  @Ab. Klopt! En als je op de prikkaart van metociel een willlekeurig punt in bv Scandinavie of Polen / Rusland bekijkt weet je helemaal niet wat je ziet: enorm scala aan letterlijk diepvriestemperaturen!!!

 10. Leo schreef:

  De vlag kan uit @ ECMWF pluim 12h. Winter; 16 januari a.s., 80% van de leden!!! I.i.g. tijdelijk en een beetje, aan eind weer meer spreiding. Rest zal Ab wel vertellen 🙂

 11. erwin schreef:

  komen er vandaag voor 24u nog nieuwe kaarten uit heren?

 12. Ab schreef:

  De EC 10daagse van 12u is een stuk kouder geworden richting het omslagpunt van 15jan. Met nu een ENS gem dalend naar rond het vriespunt op 16jan overdag en -4gr in de nacht. Daarna loopt de ENS gem weer op tot boven nul. Wel dan een grote onzekerheid omtrent het aanhouden van de tijdelijke winterprik die nu wordt verwacht door de EC pluim. Omdat er dan nog steeds wat lijntjes voor aanhoudende winterkou gaan. En de EC oper is op het end een warme uitbeiter. In ieder geval het beginnetje is gemaakt bij het ECMWF model gezien de scherpe daling van het ENS t/m 16jan. Maar niet te vroeg juichen mensen. Hou een slag om de arm de komende dagen. Straks nog het vervolg zien http://www.knmi.nl/exp/pluim/

 13. Ab schreef:

  @Erwin, alleen de GFS hoofdrun van 18u komt nog uit. 22:30u stroomt ie binnen en 23:45u is ie binnen.

 14. erwin schreef:

  @ab, bedankt maar die bedoelde ik!
  Delaatste gfs kaarten mbt 18u zijn idd pas tegen 24u beschikbaar.

  Bedankt! Laten we hopen op een winterprik die na een tijdelijke verzachting weer verder uitdiept!

 15. Ab schreef:

  De EC 15daagse laat een aardige dalende tendens op het einde. Met na die mogelijke winterprik van 15/16jan ff stijgend om aan einde weer te gaan dalen naar het vriespunt toe voor zowel overdag als in de nacht. Met dan aardig wat koude lijntjes. Maar de eerste winterse prik van a.s zo/ma lijkt op aardig wat steun te rekenen bij het ECMWF model. Daarna nog te grote onzekerheid en spreiding van de lijntjes gezien de 2m tempr pluim. In ieder geval een stuk beter dan zijn voorgangers. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af van dag tot dag. Het is nog lang niet beslist. http://www.knmi.nl/exp/pluim/vijftiendaagse/index.html

 16. Amber schreef:

  Ik duim voor heeel koud winterweer in Nederland. Duimen jullie dan dat volgende week in Les Arcs heel de week de zon schijnt:-)
  Deal!

 17. Roland Zwammerdam schreef:

  @Amber, Ik duim mee, maar dan ook voor een week lang zon op het arlbergmassief

 18. erwin schreef:

  Eerste deel gfs 18 u is binnen en lijkt tot 150 uur vooruit qua temperaturen voor de LL veel op de 12u run.

  Spannend wat de rest van de 18u run wordt…. Duimen!

 19. Gerda schreef:

  @Amber,goed plan,ik duim!Ook voor zon op de Arlberg,als jullie dan voor ons duimen voor heerlijk wintersportweer in februari.Ben zo benieuwd wat het ook hier in de LL gaat worden. In de geraniums in de tuin zitten nog bloemen,dat kan toch niet..er horen ijsbloemen op de ramen te zitten 🙂

 20. erwin schreef:

  GFS 18uur houdt de koude lijn vast van gfs 12uur vast houdt. Wat opvalt is dat Groot Britanie behoorlijk wat neerslag gaat krijgen en dat Nederland vanaf 19, 20 januari ook met neerslag (sneeuw) te maken krijgt!

  Mensen, ondanks de onzekerheid die er natuurlijk is, zit er conistentie in de modellen en gaat de winter toch echt de LL kant opkomen lijkt het.

 21. Ab schreef:

  GFS hoofdrun van 18u is zeer koud voor de Lage Landen na 17jan. En dat door een zwaar gevecht tussen opdringerige depressies uit het westen en alsmaar sterker wordend scandi hoog op 15/16. Met als winnaar het scandi hoog van 1045hpa. Met dan vanaf 18/19jan een enorme kou uitbraak voor de LL. Met dan in eerste instantie lichte vorst overdag en matige vorst in de nachten. En na 20jan zelfs matige vorst overdag en plaatselijk strenge in de nachten en dat tot het einde aan toe. Wat een voorpret toch op de GFS kaarten ban 18u 🙂 Voorlopig wacht ik nog met juichen. Ik blijf voorzichtig. Niets is zo veranderlijk dan het weer.

 22. Leo schreef:

  Met excuses aan Hajo voor wellicht enigszins te veel off-topic (?, dan hoor ik het graag, ook als we te veel doordraven) want immers vooral wintersport = alpine-skien site maar gfs 18h voor LL gaat goed!!! Blijf ff wakker allemaal..

 23. erwin schreef:

  Hoe verder de we komen in de gfs 18uur hoe kouder het wordt!!!! nachttemperatuen gaan richting matige vorst!
  -5 tot -10!!!!

  De kou diept zich in deze run steeds verder uit.

  Zal misschien achteraf een koude uitbijter zijn maar deze kaarten bieden echte winterhoop!

 24. Ab schreef:

  Idd @Erwin, m.n op 20/21jan sneeuwval door die depressies die een zuidelijke koers moeten gaan volgen. Maar net NL aanraken en dus kans op sneeuw. Voor de rest een zeer koude hoofdrun. Ik denk een uitbeiter in de pluim 😉

 25. erwin schreef:

  @leo, Hajo vergeeft ons deze keer wel dat er misschien teveel off topic is!

  De eerste keer deze winter dat de kaarten voor ons winterliefhebbers echt de goede kant op gaan en consistentie laten zien!

  Ik ga zo mijn bed opzoekn en duimen voor consistentie in de 00 uur run. Ik ben nl bang dat deze 18u kaart een koude variant zal zijn!

 26. Leo schreef:

  Holy … Wat een bizarre hoofdrun!!!! Idd kan het een uitbeiter zijn maar dit zat er aan te komen, Hajo gaf het immers al aan: er zaten in het vorige ensemble nog een flink aantal koudere runs dan de hoofdrun. En alsmaar – iedere run opnieuw – die hogedruk in het hoge noorden! En nog steeds kan het gekker; zwaartepunt van de kou net nog wat te zuidelijk; boven Frankrijk. Benieuwd naar ensemble maar weet nog niet of ik er op wacht..

 27. Leo schreef:

  @Erwin: eens, nou ja afwachten en volgen maar, spannend!

 28. BB-King schreef:

  @leo, ab, erwin: ziet er super uit mannen! hoe laat is de ensemble normaal gesproken klaar?
  Nu duimen dat de 00u de slagroom op het toetje wordt!

  Groet Boy

 29. Leo schreef:

  Hoofdrun gfs 18h idd klem onderin het ensemble, zoals voospeld door Ab en Erwin. MAAR: ca. 9 leden (dus zeg maar 50%) gaat voor WINTER!

 30. Leo schreef:

  @Boy: rond 0:30 dus 🙂

 31. BB-King schreef:

  @ Leo, dank je! Ik dat op meteociel.fr eerder up to date is dan op wetterzentrale.de

  Ik ben nog een redelijke leek, maar probeer jullie zo goed als ik kan te volgen

 32. Leo schreef:

  @Boy: klopt, ik volg dat op meteociel.fr. Het valt wel mee hoor. Ik probeer het altijd zo open en duidelijk mogelijk te verwoorden soms met directe links, en dan is het volgens mij wel te volgen toch? Ik ben / was ook maar een leek hoor!
  Nou, naar bed, tot later!

 33. sebastiaan schreef:

  wetterzentrale gaat ook voor winter, mooie lage 2 mtr tempraturen onder 0 zo rond 20ste en later. Ab of hajo water betekent het 2m taupunt???? Want die zijn echt heel laag die periode

 34. Jochem schreef:

  Het is jullie gegund, Hollandse winter- en schaatsliefhebbers! Ik zat er inmiddels niet meer zo op te wachten, maar ieder z’n ding he? Lekker veel sneeuw in de Alpen, dan mogen de LL-winter-liefhebbers ook een keer wat hebben toch?

 35. Jako schreef:

  vanuit Hochkrimml: Na een droge periode gistermiddag is het tegen de avond weer geen sneeuwen.
  Bij het opstaan 15cm vers op de toch al zeer dikke lagen.
  Nu nog een paar dagen mooi zou zeer te wensen zijn.

 36. Ab schreef:

  @Sebastiaan, taupunt is vertaald in het Nederlands naar Dauwpunt tempr aan de grond. @Jochem, gun ons ook wat en graag!!! En laat voor de Alpen nu maar eens de zuidkant sneeuw krijgen door genua laagjes bijv. Want de noordkant heeft wel genoeg gehad. En laat daar maar de zon schijnen voorlopig. Dat is lekker ski weer bij de al vele gevallen sneeuw 🙂 En voorlopig omarm ik de onzekerheid, want die is nog steeds heel groot vanaf 15jan gezien de nieuwste runs. Voor de rest laat ik het over aan @Hajo die denk rond 9u zijn weerbericht maakt 😉

 37. Ab schreef:

  En ook het KNMI is voorzichtig en terecht. En ook zij weten het niet meer vanaf volgende week en dan maar de onzekerheid omarmen http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_meerdaagse.html

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.