winterse run gfs 12u 9 januari 2011

Klik voor grotere grafiek

Na mijn verlate verjaarscadeautje op 7 januari gingen de weermodellen voor wat ik noem: “weersoep”. Vanavond komt het GFS model weer met een strak geloofwaardig verhaal oftewel “weer” ipv “weersoep” en in dit geval dan ook nog eens “winterweer”. Zie het ensemble voor Nederland met de temperatuur op 2m hoogte.

Bij alle voorgaande runs heb ik en heeft ook ons aller Ab duidelijk aangegeven dat 15 januari een soort breekpunt zou vormen. En dat blijft ook nog wel 2 dagen zo. Volgende runs zullen weer onwinters voor de LL uitpakken. Maar deze kunnen we in ons zak steken of uitprinten en onder ons kussen leggen.

Genoeg om te schaatsen? Vuistregel is: 1cm ijs per -5°C minimumtemperatuur. Daarmee komt de hoofdrun (zwarte lijn) op 23 januari op maximaal 5cm in het oosten van het land. Nee voor een echte ijsvloer moeten we het hebben van de vijf (niet gek!!) lijntjes die vanaf de 21e koud blijven en vooral van dat ene lijntje dat naar -15°C duikt.

En wat betekent dit voor de Alpen….

Met de koude wending van de 12u run is van de dump in de Franse Alpen op de 17e weinig tot niets meer over en ook de kansen dat Oostenrijk vrijdag veel sneeuw krijgt (zoals GEM berekende) zijn geslonken. Dat is voor de wisseldag komende zaterdag natuurlijk wel zo prettig. Vanaf de 18e heb je met zo’n koud scenario vooral aan de zuidkant van de Alpen kans op spannende ontwikkelingen zoals Genua-laags. Dat zie ik vanavond nog niet op de nieuwe kaarten maar dat kan er nog bij komen om het weerplaatje compleet te maken.

Kansen
Anyway: de poederfreaks moeten het de schaatsliefhebbers gewoon gunnen dat er misschien even een koudere drogere fase aanbreekt. Kansen? Wat mij betreft 50% nu en altijd nog 50% kans op een terugkeer naar het sneeuwrijke weertype met losse zondagen van de afgelopen periode. Afgelopen? Helemaal niet: in Oostenrijk is het morgen voor het laatst raak! Sneeuwgrens 500 tot 1000m.

Afsluitend nog even de Bizztravel Sneeuwhoogte uploads van de dag

[fbphotos id=325216547512557]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

37 reacties

Gesloten voor reacties.