winterse run gfs 12u 9 januari 2011

Klik voor grotere grafiek

Na mijn verlate verjaarscadeautje op 7 januari gingen de weermodellen voor wat ik noem: “weersoep”. Vanavond komt het GFS model weer met een strak geloofwaardig verhaal oftewel “weer” ipv “weersoep” en in dit geval dan ook nog eens “winterweer”. Zie het ensemble voor Nederland met de temperatuur op 2m hoogte.

Bij alle voorgaande runs heb ik en heeft ook ons aller Ab duidelijk aangegeven dat 15 januari een soort breekpunt zou vormen. En dat blijft ook nog wel 2 dagen zo. Volgende runs zullen weer onwinters voor de LL uitpakken. Maar deze kunnen we in ons zak steken of uitprinten en onder ons kussen leggen.

Genoeg om te schaatsen? Vuistregel is: 1cm ijs per -5°C minimumtemperatuur. Daarmee komt de hoofdrun (zwarte lijn) op 23 januari op maximaal 5cm in het oosten van het land. Nee voor een echte ijsvloer moeten we het hebben van de vijf (niet gek!!) lijntjes die vanaf de 21e koud blijven en vooral van dat ene lijntje dat naar -15°C duikt.

En wat betekent dit voor de Alpen….

Met de koude wending van de 12u run is van de dump in de Franse Alpen op de 17e weinig tot niets meer over en ook de kansen dat Oostenrijk vrijdag veel sneeuw krijgt (zoals GEM berekende) zijn geslonken. Dat is voor de wisseldag komende zaterdag natuurlijk wel zo prettig. Vanaf de 18e heb je met zo’n koud scenario vooral aan de zuidkant van de Alpen kans op spannende ontwikkelingen zoals Genua-laags. Dat zie ik vanavond nog niet op de nieuwe kaarten maar dat kan er nog bij komen om het weerplaatje compleet te maken.

Kansen
Anyway: de poederfreaks moeten het de schaatsliefhebbers gewoon gunnen dat er misschien even een koudere drogere fase aanbreekt. Kansen? Wat mij betreft 50% nu en altijd nog 50% kans op een terugkeer naar het sneeuwrijke weertype met losse zondagen van de afgelopen periode. Afgelopen? Helemaal niet: in Oostenrijk is het morgen voor het laatst raak! Sneeuwgrens 500 tot 1000m.

Afsluitend nog even de Bizztravel Sneeuwhoogte uploads van de dag

[fbphotos id=325216547512557]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.