Klik voor grote kaart

Deze website is een echte doe-het-zelf-plek waar je via de knoppen van de Wintersport Weerkamer hieronder 4x per dag op basis van de nieuwe GFS kaarten een beeld kan vormen van de kansen en bedreigingen van het weer voor jouw wintersportbestemming of voor jouw gedroomde schaatstocht. Via de linker knop vind je twee vensters met kaarten. De bovenste zijn van het normale GFS model en de ondersten van het 0,5° model dat een gridwijdte heeft van een halve breedtegraad. Op die laatste kaarten kunnen we de temperaturen in een kleine regio als Friesland al aardig berekend zien.

Met de GFS06u (beschikbaar sinds 12u) zien we geen grote verschuivingen voor de kansen op de Elfstedentocht komende zondag. De nacht op zaterdag lijkt extra koud te worden en ook zaterdag overdag vriest het stevig door. Donderdag wordt nog steeds een paar graadjes dooi berekend, maar al rond 15uur zou de vorst weer binnen lopen op weg naar een flink koude nacht op vrijdag. Wat mij betreft nog steeds het scenario van zondag of nooit!

Klik voor grotere kaart

De wintersporters willen antuurlijk weten of die Valentijnsneeuw er nu wel of niet komt. Bovenstaande kaart lijkt me een realistische berekening van de totale accumulatie van nu tot volgende week donderdag. Zeker in vergelijking met de vreemde 00u run (zie eerder weerbericht). Dat er geen grote dump komt, is te wijten aan de immense sneeuwval verder naar het zuiden in de Apennijnen en op de Balkan. Eerlijk gezegd zie ik dat niet bijdraaien. Maar duimen kan altijd. En anders ga je toch gewoon in Griekenland poederen of had ik “dat nu net niet moeten zeggen”?

Hieronder het nieuwe ensemble voor Friesland….

Klik voor grotere grafiek

Hierboven het nieuwe ensemble voor een punt in Friesland. We zien de dooi donderdag. Dauwpunt gewoon onder nul. We zien de strenge vorst in de nacht op zaterdag en de lichte tot matige vorst in de nacht op zondag. Twee spelbrekende lijntjes laten de dooi al in de nacht op zondag invallen met ook wat neerslag daarbij (beetje GEM model-achtig dus). Eén dapper lijntje perst er gewoon nog een volle ijsdag uit voor maandag de 13e. Zou het dan toch kunnen? Ik denk dat we bijna pas zeker iets weten met de 12u runs van morgen als dat oostzee-sneeuwveld is uitgespeeld.

Donderdagavond beslissen
Op de persconferentie vanavond moet men dus zeggen: voorbereidingen gaan in volle gang door, beslissing voor tocht op zaterdag, zondag of maandag wordt donderdagavond genomen! En laat die journalisten maar eens wachten tot half elf als het ECMWF avond-ensemble uit is. Dan redden ze het nog net om de vrijdagse ochtendkranten te koppen met It giet oan of niet dus.

En verder: sorry dat ik me ermee bemoei. Mijn schrijfsels vallen natuurlijk onder het gezegde: de beste stuurlui staan aan wal! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

51 reacties

Gesloten voor reacties.