Wintersporters kijk zelf naar sneeuwverwachting!

Beste wintersporters: de GFS 06u is een mooie koude uitschieter tot 13 december aan toe. Maar niet zo afwijkend dat het niet geloofwaardig zou zijn. Dikke sneeuw van 4 t/m 10 december. En nog steeds aardig wat op de Balkan. Dus dat moeten we nog ff naar de Alpen duimen. Voor komend weekeinde nog niet al te veel hoop. Benieuwd wat de ECMWF vanavond doet.

Hoog tijd dat iedereen zelf leer prikken in de GFS ensembles. Daar komt snel een videotutorial voor. Maar zo heel moeilijk is het niet. Klik op bovenstraande kaart en je komt op een pagina waar je zelf rond de hele Alpen kunt klikken. De temperatuur t die je dan ziet geldt voor ongeveer 1500m hoogte. De vorstgrens ligt dan ongeveer 166m per +1°C hoger of 166m per -1°C lager. Geeft de temperatuurgrafiek dus -4°C aan dan is de vorstgrens 1500-(4×166)= +/-834m. En de sneeuwgrens is dan weer minstens 200m lager.

Ga nu op zoek naar dalende temperatuur in combinatie met een mooie neerslagpiek! Lijnen van dezelfde kleur horen bij dezelfde controlerun (20 stuks). Hoe meer lijnen bij elkaar hoe groter de kans op een dergelijk scenario. De groene hoofdrun heeft een beetje het voordeel van de twijfel maar niet als alle controleruns hem tegenspreken. Anyway: de 06u (zie rechtsboven in de grafiek welke run het betreft) is een winterdroom. 18 uur zijn de nieuwe GFS kaarten er. Uurtje later is ook het nieuwe ensemble binnen.

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.