Wintersporters kijk zelf naar sneeuwverwachting!

Beste wintersporters: de GFS 06u is een mooie koude uitschieter tot 13 december aan toe. Maar niet zo afwijkend dat het niet geloofwaardig zou zijn. Dikke sneeuw van 4 t/m 10 december. En nog steeds aardig wat op de Balkan. Dus dat moeten we nog ff naar de Alpen duimen. Voor komend weekeinde nog niet al te veel hoop. Benieuwd wat de ECMWF vanavond doet.

Hoog tijd dat iedereen zelf leer prikken in de GFS ensembles. Daar komt snel een videotutorial voor. Maar zo heel moeilijk is het niet. Klik op bovenstraande kaart en je komt op een pagina waar je zelf rond de hele Alpen kunt klikken. De temperatuur t die je dan ziet geldt voor ongeveer 1500m hoogte. De vorstgrens ligt dan ongeveer 166m per +1°C hoger of 166m per -1°C lager. Geeft de temperatuurgrafiek dus -4°C aan dan is de vorstgrens 1500-(4×166)= +/-834m. En de sneeuwgrens is dan weer minstens 200m lager.

Ga nu op zoek naar dalende temperatuur in combinatie met een mooie neerslagpiek! Lijnen van dezelfde kleur horen bij dezelfde controlerun (20 stuks). Hoe meer lijnen bij elkaar hoe groter de kans op een dergelijk scenario. De groene hoofdrun heeft een beetje het voordeel van de twijfel maar niet als alle controleruns hem tegenspreken. Anyway: de 06u (zie rechtsboven in de grafiek welke run het betreft) is een winterdroom. 18 uur zijn de nieuwe GFS kaarten er. Uurtje later is ook het nieuwe ensemble binnen.

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.