Jongens, jongens. Wat gaan we de komende dagen allemaal beleven. Hierboven zie je de verwachte neerslaghoeveelheden van de ochtendrun van het Amerikaanse GFS. Weet je nog, het model dat vrijdagochtend nog 0 cm voorspelde! Nu de start van de Wettersturz op minder dan 48 uur van ons ligt, worden de verwachte neerslaghoeveelheden steeds betrouwbaarder. En blijkbaar moeten we er nu toch wel mee rekening houden dat het serieus mis kan gaan! Wordt Brixental de koploper? OK, even eerlijk blijven. Je moet van deze waarden nog 5 tot 10 mm aftrekken voor de verwachte regen deze avond, sneeuw boven 2500 meter. En ja, de Franse Alpen, inclusief de Zuidkant, missen de boot volledig. Maar he, niet getreurd. Het seizoen moet nog beginnen en de Franse skigebieden liggen hoog genoeg. Daar komt het witte goud nog wel.

gfs-0-66

Vanwaar nu die plotse omslag? Hierboven zie je de kaart voor overmorgen woensdag. Met een zwarte lijn heb ik de hogedrukas aangeduid. Dit is normaal gesproken een denkbeeldige lijn waar de neerslag serieus onderdrukt wordt. Maar de noordweststuwing in combinatie met koude bovenluchten doet toch nog aanzienlijk wat sneeuw vallen. Niet alleen dat, de voorbije dagen berekende GFS een versteviging van die hogedrukas boven de Alpen, …

 gfs-0-90

… maar dat is nu net het grote verschil met de vorige runs. Op donderdag zou die as terug verzwakken, met op donderdag dus nieuwe sneeuwval!

hgt0_14102312_14102000

Samengevat, vanaf dinsdagavond gaat het mis in de Noordalpen met een kelderende sneeuwgrens. Tegen woensdagochtend ligt die rond of net onder de 1000 meter, op sommige plaatsen tot in de dalen. Nadeel is de loeiend harde wind. Het wordt dus een echte sneeuwstorm! Woensdag overdag even wat minder intense sneeuwval om in de nacht op donderdag terug te intensiveren. Tot dan zal de meeste sneeuw op en rond de Arlberg vallen. En dat ligt in lijn met wat EC gisterenavond berekende . En als GFS het deze keer juist heeft, begint het donderdag overdag opnieuw stevig te sneeuwen. Deze keer in de noordoostelijke Alpen. OK, dat laatste valt nog af te wachten. Dus of die meter gehaald gaat worden? Mmmmm, nog wat twijfelachtig. Maar he, meer dan een halve meter is toch ook goed, niet?

hgt0_14102506_14102000

Waar gaat het nu verder naartoe? Een paar ijskoude nachten in de Noordalpen, dat is zeker. Verder heb ik deze ochtend niet de tijd om een gedetailleerde langetermijnverwachting te maken of de berekeningen van het Europese model af te wachten. Vanavond nog een langer bericht en tussendoor vanalles wat in de reacties. En mis zeker Leo’s puike bericht over de harde winterinval in Oost-Europa niet!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

7 reacties

Gesloten voor reacties.