Mensen vroegen zich gisteren in de reacties af hoe ik mijn boude voorspellingen doe. Het antwoord: de kaarten dagelijks volgen, het weer dagelijks volgen en verder mijn gevoel laten spreken. En: erkennen dat het weer verder dan 5 dagen vooruit amper voorspelbaar is en dat de weergoden je altijd een hak kunnen zetten. Ik heb vaak misgezeten op de langere termijn maar ook best vaak goed. Dat zullen de trouwe volgers van deze site erkennen. Vorig jaar eindigde ik over het hele seizoen met een gelijkspel tegen de weergoden. Dit seizoen staat het 1-0 voor mij.

En nu gaan we dus voor de 2-0: een terugkeer van de kou naar de Alpen en sneeuwval tot in de laagste dalen in een groot deel van de geliefde skigebieden nog in de laatste week van november. Vanochtend is het GFS model sterk op mijn hand. Zie de mooie neerslagkaart hierboven wetende dat in die berekening de sneeuwgrens op 700m ligt. Dat zal in de komende runs ook weer alle kanten op schieten. Om niet in de war te raken volg ik alleen GFS met af en toe een schuin ook naar ECMWF waar je minder ver in kunt kijken. Alleen bij een naderende elfstedentocht en als de situatie in de Alpen of in Sauerland er sterk om vraagt ga ik alle modellen intens analyseren en vergelijken. Als ik dat dus niet doe ben ik en zijn alle bezoekers erg blij met de reageerders die wel al een blik op de andere modellen werpen.

[fbphotos id=500972553270288]

Interessante weerkaarten. Ook al is het zeer ver weg is het een mooi scenario om naar te kijken. Zeker niet alledaags! Een depressie aan de zuidkant die door zijn wat oostelijke positie voor extreme neerslag aan de noordkant leidt! Het bekende yin-yang is weer te zien: warmte dringt Oost-Europa binnen en kou zakt ten westen daarvan uit. Hier zien we dat de westelijke Alpen droog zouden blijven maar daar is op deze termijn echt geen peil op te trekken. Het ensemble in deze serie is van een punt in Oostenrijk.

Mooi om nog even mee te pikken: een video van de training in Zinal van gisteren. Heerlijke dikke sneeuwval in het Val d’Anniviers boven een sneeuwgrens van uiteindelijk 1500m. Op 2400m viel in totaal 30cm.

En hier zie je de hand van de Tom Cruise look-alike Martin Hannart van de VVV Sierre-Anniviers bij het dak van zijn ingesneeuwde auto. Martin is onze ambassadeur en informant voor de 4 sneeuwzekere skigebieden van het Val d’Anniviers. De sneeuwval hier is representatief voor de hele zuidkant van het Rhônedal van Verbier tot Zermatt en Saas-Fee. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.