Mensen vroegen zich gisteren in de reacties af hoe ik mijn boude voorspellingen doe. Het antwoord: de kaarten dagelijks volgen, het weer dagelijks volgen en verder mijn gevoel laten spreken. En: erkennen dat het weer verder dan 5 dagen vooruit amper voorspelbaar is en dat de weergoden je altijd een hak kunnen zetten. Ik heb vaak misgezeten op de langere termijn maar ook best vaak goed. Dat zullen de trouwe volgers van deze site erkennen. Vorig jaar eindigde ik over het hele seizoen met een gelijkspel tegen de weergoden. Dit seizoen staat het 1-0 voor mij.

En nu gaan we dus voor de 2-0: een terugkeer van de kou naar de Alpen en sneeuwval tot in de laagste dalen in een groot deel van de geliefde skigebieden nog in de laatste week van november. Vanochtend is het GFS model sterk op mijn hand. Zie de mooie neerslagkaart hierboven wetende dat in die berekening de sneeuwgrens op 700m ligt. Dat zal in de komende runs ook weer alle kanten op schieten. Om niet in de war te raken volg ik alleen GFS met af en toe een schuin ook naar ECMWF waar je minder ver in kunt kijken. Alleen bij een naderende elfstedentocht en als de situatie in de Alpen of in Sauerland er sterk om vraagt ga ik alle modellen intens analyseren en vergelijken. Als ik dat dus niet doe ben ik en zijn alle bezoekers erg blij met de reageerders die wel al een blik op de andere modellen werpen.

[fbphotos id=500972553270288]

Interessante weerkaarten. Ook al is het zeer ver weg is het een mooi scenario om naar te kijken. Zeker niet alledaags! Een depressie aan de zuidkant die door zijn wat oostelijke positie voor extreme neerslag aan de noordkant leidt! Het bekende yin-yang is weer te zien: warmte dringt Oost-Europa binnen en kou zakt ten westen daarvan uit. Hier zien we dat de westelijke Alpen droog zouden blijven maar daar is op deze termijn echt geen peil op te trekken. Het ensemble in deze serie is van een punt in Oostenrijk.

Mooi om nog even mee te pikken: een video van de training in Zinal van gisteren. Heerlijke dikke sneeuwval in het Val d’Anniviers boven een sneeuwgrens van uiteindelijk 1500m. Op 2400m viel in totaal 30cm.

En hier zie je de hand van de Tom Cruise look-alike Martin Hannart van de VVV Sierre-Anniviers bij het dak van zijn ingesneeuwde auto. Martin is onze ambassadeur en informant voor de 4 sneeuwzekere skigebieden van het Val d’Anniviers. De sneeuwval hier is representatief voor de hele zuidkant van het Rhônedal van Verbier tot Zermatt en Saas-Fee. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.