GFS neerslagacc

Wow, spectaculair. Minder kan je de GFS-run van deze ochtend niet omschrijven. Niet dat er  plots een dramatische ommezwaai in het weerbeeld komt dat we hier al dagenlang beschrijven hoor. Geen paniek. Haha. Het verschil zit hem in de totale berekende neerslaghoeveelheden. Die zijn flink toegenomen deze ochtend.  Want sneeuwfase Demi kan wel eens een paar dagen langer aanhouden dan eerst gedacht. Langs de westelijke Zuidkant is dat dan. Kijk eens goed naar deze kaart. Er zou komende week wel eens zomaar een meter kunnen vallen langs de Franse hoofdkam. dus dan spreken we over Tignes – Val d’Isere, Serre Chevalier, Risoul – Vars, en natuurlijk nog meer naar het zuiden Isola 2000. Maar dus nog meer aan de hele Zuidkant van de Alpen, vooral de westelijke helft daarvan. En lees ik het goed 213 mm op de zuidflank van de Matterhorn? Val d’Aosta, delen van Oberwallis en Lombardije dus dik in de prijzen.

gfs-0-108

De sneeuwval zou dinsdag dus terug kunnen intensiveren. Oorzaak? Het kan niet anders dan dat er even een scherpe tegenstelling in oude en warme lucht komt. En inderdaad. Dat is effectief de gedachte van GFS deze ochtend.

gfs-1-108

Geen paniek hoor. De aangevoerde warmte valt echt wel mee, het is vooral de naar het zuiden bewegende koude polaire lucht die voor de temperatuurstegenstelling zorgt. Maar toch moeten we er rekening mee houden dat het komende dinsdag even wat föhnig wordt aan de Noordkant, en dat de sneeuwgrens langs de Zuidkant dan even richting de 1500m stijgt. Niet dramatisch dus voor de Zuidkant, waar de dorpen sowieso wat hoger liggen dan aan de Oostenrijkse Noordkant bijvoorbeeld.

gfs-5-114

Hoe realistisch is deze uitkomst van GFS? Wel, niet bijster groot momenteel. Eerst en vooral omdat GFS wel dikwijls de hoeveelheid neerslag overschat. En ten tweede omdat het fel naar het zuiden zakken van de kou over Frankrijk in deze GFS-run wordt veroorzaakt door een overgeslagen golftop die zijn verbinding met de echte jet verliest. De voorbije runs was dat laatste bijvoorbeeld niet zo uitgesproken.

graphe3_1000_607_9400024414062_425_7799987792969___

En blik op het ensemble van Breuil-Cervinia zegt bovendien genoeg. OK, ook dinsdag kan er nog wel wat sneeuw langs de Zuidkant opgestuwd worden, maar die twee meter in totaal? Neen, niet het meest waarschijnlijke scenario. Zullen we het op 1 meter houden voor Demi? Lijkt me ook al prima. Vanavond neemt Ronaldo de zaak over. Ongetwijfeld kijkt hij al naar het te verwachten weer voor de tweede carnavalsweek.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.