1 pslv_17120215_17120112

Sinterklaas liep gisteren over straat in de natte sneeuw en regen, en kwam daar weerman Ronaldo tegen. Hij kende hem nog van vroeger en was ineens van de rel, “jij bij Wintersportweerman, nou die site die ken ik wel. Het zou me toch zeer behagen, als ik jou om een gunst mag vragen. Het heeft echter niet veel om het lijf, maar is het goed dat ik een keer een weerberichtje schrijf? Zo gezegd zo gedaan en Sinterklaas is met Ronaldo meegegaan. Nu moeten jullie allemaal weten, van meteorologie heeft de Sint geen kaas gegeten. Dus een spoedcursus viel de Sint ten deel, jonge jonge wat is het allemaal veel. Wel heeft de Sint vernomen, dat er een behoorlijke storm aan zit te komen. We pakken het op vanaf morgen, want dan zijn er niet zo heel veel zorgen. Een hogedrukgebied boven het Britse land, houdt een noordwestelijke stroming in stand. Het trekt een lange neus over het Europese continent en zo worden we ook met een zonnetje verwend.

2 pslv_17120409_17120112

Alleen op zondag, ik wil jullie dag niet vergallen, kan er een druppeltje regen vallen. De Sint zat nog een beetje in de kaarten te loeren, en zag dat er boven de oceaan zich iets gaat roeren. Het kan wel eens uit zijn met de pret, dus heeft de Sint er een dikke pijl bij gezet. Want er gloort iets op de oceaan, komt daar een stormdepressie aan?

3 t850_17120409_17120112

Gelukkig is dat nog allemaal ver weg al krijg je het wel een beetje benauwd, want door die noordwestelijk stroming wordt het ook minder koud. En op de oceaan ligt ook nog een bult met warme lucht, de Sint slaakte even een diepe zucht.

4 pslv_17120600_17120112

Want op woensdag komt er kort een westelijk regime van de wind, en dan krijgen we nog warmere lucht op ons af mijn beste vrind. Koude lucht stroomt dan over het Griekse land, terwijl warmte toestroomt aan de westelijke kant. De Alpen zijn dan ook wat warmer maar ook erg droog, geen regen dus want daarvoor is het daar veel te hoog. Ik hoor al weer de skiërs en hun getetter, “oh we hebben op woensdag Kaiserwetter. De Fransen hebben er een ander woord voor of zo, juist die noemen het Grand Beau.

output_8I9f0y

Maar tegen het volgend weekend komt er donder in de glazen, en moet je uitkijken dat je niet wordt weggeblazen. Want over de oceaan trekt een depressie dat is niet zo fijn, hij komt op ons af een een aanstormende trein. Achter het stormlaag ligt wat minder schade, want al gauw voltrekt zich wederom een oceaan blokkade. Van een zogenaamde langdurige WC is dus geen sprake, daarover hoeven we ons geen zorgen te maken.

6 t850_17120800_17120112

Wel wordt het tijdelijk iets warmer van aard, wat ook de harde wind verklaard. De depressie is geboren op gematigde breedte en voert warme lucht met zich mee moet je weten. Gelukkig trekt er achter het laag ook koude lucht mee en die trekt de warmte, hup zo door de WC (maar dan de echte 🙂 )

7 t850_17120906_17120112

Uiteindelijk heeft de kou de warmte weer ingehaald, zodat niemand meer daarvan baalt. De stormdepressie zal de de Franse en de Zwitserse Alpen belonen, want die liggen in de neerslagzone.

8 rart_17120806_17120112

Het stormlaag maakt met name van de Britse Eilanden gehakt en er wordt ook veel sneeuw tegen de westelijke Alpen gekwakt. De Oostkant dit keer iets minder, maar dat geeft helemaal geen hinder. Want daar ligt al zo veel, van het witte goud kijken ze inmiddels al scheel. De Sint denkt dat hij nu wel een beetje moe ervan wordt, maar eerst nog even kijken naar het spaghettibord.

fralp graphe3_1000___6.32075471698_45.5465587045_

Oh, de Sint hoort geen spaghettibord te zeggen moet je weten, maar een bord met lijntjes blijkt een ensemble te heten. Vanavond een prikpunt bij de Franse Alpen dan een keer, en wat gaan die lijntjes allemaal op en neer. De Sint heeft zich ook laten vertellen over dit spaghettibord, hoe verder in de tijd hoe onduidelijker het wordt. Wel kunnen we zien dat het langzaam omhoog gaat met de temperatuur, en vanaf volgende weekend weer in de vrieskou, nou dat is zuur. Dan zit de Sint allang weer aan het Spaanse strand, wellicht met een cocktail in de hand. Wel fijn om te zien dat het wellicht vanaf 8 december weer wat gaat sneeuwen, gelukkig maar want dan heb je ook geen last van leeuwen. Die houden niet van de kou dat vinden ze stom, ik heb nog nooit gezien een leeuw met een muts en een sjaaltje om.

windpluim graphe7_1000___-0.188679245283_50_

Als laatste kijkt de Sint ook nog even wat de wind echt gaat doen, want de hoofdrun is af en toe een oen. Een zwaluw maakt nog geen zomer als het ware, maar vertrouwen op 1 hoofdrun nou dan ben je ook een halve gare. De hoofdrun zit qua wind erg hoog in de pluim volgende week, dus wees maar niet van streek. De Sint gaat er een eind aan breien, wellicht zal dat jullie verblijen. Ik hoop maar dat je dit bericht een beetje aardig vindt, met de groeten van…..

De Sint

(en Ronaldo)


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

102 reacties

Gesloten voor reacties.