Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

les menuires
Lees verder >

Wintersport met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Val d'anniviers
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur en de cultuur in deze Zwitserse parel

Die tauplitz
Lees verder >

Die Tauplitz kleinschalig, gezellig, mooie pistes en toch prachtig uitzicht voor jong en oud

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen.

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

champéry
Lees verder >

Zover je kunt kijken kun je wintersporten. Kabelbanen of stoeltjesliften lopen van Champéry naar het skigebied Portes du Soleil, één van de grootste samenhangende skigebieden ter wereld

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Ga jij ook naar de spannende Snowboard Cross Weltcup dit jaar? Sport op de berg en party in het dal!

De bergen ontdekken bij het vallen van de avond, dat kan in het Montafon!

GFS 06: Droomrun met veel koude potentie!

check ook eens

52 Reacties

 1. Paul A. Club 1989 schreef:

  de F5 knop zal branden vanavond 😉

 2. Berthus schreef:

  GEM laat de laatste weken wel vaker mooie dingen zien. En niet als laatste. Go GEM, go!

 3. maarten schreef:

  Ha Ronaldo.Ik als amsterdammer en nu alweer 10 jaar purmerender waar wij ook nooit meer weg gaan.Ik hoop echt dat je gelijk hebt en dat het nog witter gaan worden dan afgelopen zondag.Ik zal zeker gaan duimen.

 4. Snowman schreef:

  Ik heb de indruk dat GFS ‘beter’ is in het vroeg signaleren van lange termijn trends (eerder kou ziet aankomen) en EC op de korte termijn accurater is. GFS schommelt sterker. Wie kan daar iets meer over vertellen of deze waarneming klopt?

  • Mika schreef:

   Ik heb exact het zelfde gevoel. Iets nieuws in fictie periode zier gfs als beste, daarna als het werkelijkheid gaat worden berekend EC het best.

   • JorneValstar schreef:

    Jullie gevoel heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat ecmwf maar 10 dagen vooruit kaarten geeft en het gfs doet er 14 😉

 5. Hans schreef:

  En nu voor de leken onder ons graag…… GFS, EC, GEM, Advectie???
  Ik volg wintersportweerman dagelijks en ik denk wel een beetje te begrijpen waarover dit gaat maar zo diep de materie induiken is voor mij als leek echt abracadabra. Ik kom op deze site vooral om te weten of en wanneer het gaat sneeuwen in de (Franse) Alpen en of en wanneer we kunnen schaatsen in de LL (Lage landen). Ik snap dat je op enig moment met meerdere updates of nieuwe items per dag komt iets moet vullen maar ik denk niet dat dit soort berichten vooral voor de echt ingewijden is en niet voor de doorsnee wintersportliefhebber. Maaruh er komt dus weer sneeuw????

  • Mark (de optimist) schreef:

   Ik denk dat er hier meer “ingewijden” zijn dan jij denkt Hans. Dit is voor velen die hier al een tijdje komen prima te volgen. Deze site blijven volgen en je leert het vanzelf.

   GFS, EC, GEM zijn bijvoorbeeld 3 weermodellen. Die termen zul je nog veel vaker hier voorbij horen komen. Ik schat zo vanaf een uur of 5 in de comments vandaag.

  • Ronaldo schreef:

   Advectie is de horizontale verplaatsing van lucht. (warm en koud) Als dat op grotere hoogte plaatsvindt (warmte advectie) dan kan dat duiden op de ontwikkeling van een dynamisch hoog.
   Een dynamisch hoog is warm in de kruin. De lucht stroomt samen op hoogte en aan het oppervlak zal de luchtdruk stijgen.
   Een thermisch hoog is koud aan het aardoppervlak waardoor de lucht krimpt en de druk stijgt. (Groenland Hoog)

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   In de Franse Alpen ligt meer dan genoeg sneeuw. In veel gebieden meer dan een meter! Voorlopig is er geen nieuwe sneeuwval te verwachten. Wel Grand Beau!

 6. Bram schreef:

  1 run is idd geen run… Maar toch, wat mij al opgevallen is, is dat GFS een weeromslag vaak heel snel berekent. ECMWF wil hier dan meestal nog niet van weten maar draait later vaak bij naar het GFS scenario terwijl GFS dit scenario in sommige runs (het blijft een springerig model) dan alweer verlaten heeft… Op korte termijn scoort ECMWF dan vaak weer beter. Hoop doet leven… 🙂

 7. bart schreef:

  Staat er op de boerin haar kont een puist dan is het gfs meestal juist .En komt er geen melk uit de uiers van de geit,dan zijn de weer modellen het noorden kwijt .

 8. Cor schreef:

  Ik zie net bij Wetteronline, dat de temperatuur in de stratosfeer binnen enkele dagen met 50 graden zal stijgen. Dit heeft consequenties voor het weer bij ons en sluit aan bij de GFS run die Ronaldo hier beschrijft. Wordt het toch elfstedenweer? Ik ga er voor duimen.

 9. Coen schreef:

  @Hajo zie ik ook aan het eind van de week niet goede sneeuwkansen voor de zuidkant?

  • Jeffrey1979 schreef:

   @Coen Dat zie je goed, 1 run is geen run, en het hang samen met het plaatje hierboven. Neerslag signaal was er gisteravond al, vanochtend nog steed en op de 06H heel duidelijk. Afwachten maar. @hajo melde het ook gisteravond onderaan de avond update.

 10. Hajo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/3209026958.png[/img]
  Dauwpunt nu weer onder nul in Krommenie! Bij deze temps… de hele dag dik water op het ijs. Nu herstelt het ijs weer van bovenaf! Boeiend om te zien…

 11. Skiwi schreef:

  Niets negatief over de kwaliteit van je bericht @ronaldo, maar het geeft wel aan hoe wanhopig iedereen weer op zoek is naar een lichtpuntje aan het eind van de lange donkere tunnel…
  Feit is dat de “winter” (voor zover we daar überhaupt kunnen over spreken, vanmorgen gewoon alweer regen) vanaf zaterdag alweer zijn biezen pakt en de meeste modelberekeningen (90%) geen enkele hoop bieden op een terugkeer.
  Dat je nu zelfs een volledig bericht schrijft over een scenario dat nauwelijks 5% kans heeft op slagen is wat mij betreft veelzeggend…

  • Michael schreef:

   Al pakt de winter even zijn biezen in de alpen er ligt echt genoeg voor de komende tijd. Ik ben er nu (hinterglemn) en er is niks te klagen behalve de kou van de afgelopen dagen. Mensen die volgende week geen hebben een top week met zon en lekkere temperaturen. Dit pak sneeuw dooit niet meer weg voorloopig op de pistes.

  • David schreef:

   Waar heb jij leren rekenen? GFS hoofdrun heeft momenteel ondersteuning van de controlerun, een stuk of 3/4 members en het GEM. Nee de kans is niet bijster groot, maar toch wel zo’n drie keer meer dan jij zegt.

   • Skiwi schreef:

    Er is meer dan alleen GFS en GEM hé. EC pluim heeft welgeteld 1 lijntje dat nog vorst geeft.
    En laat de kansen dan nog 15% zijn ipv 5%, dan zijn die nog verwaarloosbaar, zeker wanneer die ver in meteofictieland liggen…

  • 'tkanvriezen schreef:

   Dat je dan de tijd neemt om het bericht te lezen en er op te reageren is ook veelzeggend

 12. Breunis (Nature Trail) schreef:

  De ondersteuning in het ensemble is nog niet heel groot. De kans op een koude periode vanaf eind januari schat ik in op 30%. Mijn gevoel zegt dat de winter in februari een grote verrassing zal geven. Het is nog lang niet gedaan met de winter!

 13. Piepmeister schreef:

  Nou volgens mij is er geen enkele winter hater actief op deze site. Ik verwelkom dan ook ieder bericht wat zorgt voor hoop. Hoop doet leven en zoals Hajo eerder al meldde. In Siberie sta je op en weer je zeker dat het -15 wordt, vandaag morgen en overmorgen. Daar is ook toch eigenlijk niets aan. Ons klimaatje maakt de vorst (als die eenmaal komt) speciaal.

 14. Skiwi schreef:

  GFS 12: Nachtmerrierun met zowel in de Alpen als de LL geen spoor van winter…

  Gelukkig zit de hoofdrun helemaal bovenin de ensembles, maar ook die geven weinig hoop…

  Het heeft er alle schijn van dat gewoon terug gaan naar teflonpan die we in december al eens hadden. Het enige lichtpuntje lijkt dat het vrij droog zal blijven, als de zon er dan een beetje doorkomt kunnen we al een beetje lentegevoel krijgen :-/

 15. Mark (breda) schreef:

  Benieuwd naar 12u run en analyse.

 16. Merijn schreef:

  Niets meer van over in de 12h run… Zo snel bekeken…

 17. Potvolkoffie! Auf wiedersehen winter, nu +3°C en regen @ Puurs. 😛

 18. Maarten schreef:

  De Hellmann-punten voor Bulgarije gaan zeer rap nu. Aanstaande maandag overdag.

 19. Remko schreef:

  Ik heb een suggestie met een vraag er in verwerkt. We hebben meer dan. 100 jaar data over onze winters. Hoevaak is het voorgekomen dat na twee flutmaanden er een derde goede wintermaand, februari dus, kwam?? Of een interessante winterperiode? Ik denk minder dan er elfstedentochten Zijn verreden. Ben benieuwd.

 20. tefalpan schreef:

  Teflon is comming

 21. Maarten schreef:

  Aanstaande maandag -15 ’s nachts en overdag -7
  Dat is behoorlijk pittig.
  Het is nu oppassen voor vallende takken onder het gewicht van de sneeuw en ijspegels die er op uit zijn de wandelaars te doorboren.
  (smelt van de huizen)
  (dit viel weg in de vorige posting)

 22. Daniel schreef:

  Winter 2015-2016: het waren twee fantastische dagen…..

  Ik ga maar aftellen tot ik de koekoek weer hoor roepen, spring is coming 🙂

 23. michel schreef:

  EC12..

  [img]http://www.weerwoord.be/uploads/1912016205544.png[/img]

  EN EC12 +168

  [img]http://www.weerwoord.be/uploads/1912016203045.png[/img]

  Met dank aan Weerwoord voor de kaarten, wel zo netjes 😉

 24. Joost Amsterdam schreef:

  Hajo,
  Er is een psychotherapeut nodig!!!!!!
  Mensen hier krijgen last van een zeer ernstige winterdepressie….. Het syndroom van Teflon.

 25. Stapelgek schreef:

  Help Help, ik schrok zojuist wakker met dansende teflonpannen voor m’n ogen

 26. Piepmeister schreef:

  Ai dat ziet er toch niet winters uit inderdaad. Balen voor LL maar ga zelf naar Montafon begin februari en heb toch liever de zonnebrand nodig dan de skibril. Laat het zonnetje dan maar schijnen! Maar wel vervelend dat het erop lijkt dat we geen schaatsmanie gaan zien komende periode.

 1. 20 januari 2016

  […] we na de spectaculaire middagrun van het Amerikaanse model nog meer kaarten die dagdromen […]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.