Skiën in Nederland 1956

Klik voor video

Ik denk dat bovenstaande video de klagers over te veel aandacht voor winterweer in de LL op deze website aan het denken zal zetten. 12min58sec video zien we alle wintersporten van #februari1956 (met -6,6°C maar liefst 9°C kouder dan het langjarig gemiddelde en tevens de koudste maand in ons land ooit!) de revue passeren. Ik quote bij 1min52sec:

Vooral de schisport is hier de laatste jaren bijzonder populair geworden.

Dat is toch een mooi tijdsbeeld! Vooral als je bedenkt dat na de recordwarme jaren dertig de periode 1940-1975 de afkoelende fase van negatieve PDO is geweest en dan weer 1977-2007 sterk positief en nu weer negatief (zie grafiek). Ons huis is gebouwd in 2001. Wij wonen er sinds juli 2008. De mensen die er van begin af aan wonen hebben tot 2008-2009 nooit kunnen schaatsen en sinds wij er wonen heb ik nog ieder jaar de lokale molentocht (17km) gereden (vorig jaar op het nippertje met ijspriem in de hand). In december 2010 heb ik ook gelanglaufd over de sloten. En tja dit filmpje waarop je mij ziet poederen op de Krommeniekogel moet je ook  even gezien hebben (als je hem vorig jaar niet al had opgepikt).

Als jullie hieronder Youtube links in de reacties gooien hebben we dit weekeinde meer leuks om naar te kijken…

Als je een cleane youtube link in de reacties plakt zoals deze http://www.youtube.com/watch?v=GENRi_bQKV0 (klimduin Schoorl december 2010) dan wordt het vanzelf een mooie fancybox popup.

OK ik doe er nog een met wat achtergrond over de PDO en de AMO: http://www.youtube.com/watch?v=nf4LXv6r_cs

Die AMO is ook net weer voorzichtig negatief aan het worden zie hier een artikel en hier de grafiek en hier de de data. PDO+AMO correleert .75 tot .85 met de temperatuurvariatie in de 20e eeuw.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.