Skiën in Nederland 1956

Klik voor video

Ik denk dat bovenstaande video de klagers over te veel aandacht voor winterweer in de LL op deze website aan het denken zal zetten. 12min58sec video zien we alle wintersporten van #februari1956 (met -6,6°C maar liefst 9°C kouder dan het langjarig gemiddelde en tevens de koudste maand in ons land ooit!) de revue passeren. Ik quote bij 1min52sec:

Vooral de schisport is hier de laatste jaren bijzonder populair geworden.

Dat is toch een mooi tijdsbeeld! Vooral als je bedenkt dat na de recordwarme jaren dertig de periode 1940-1975 de afkoelende fase van negatieve PDO is geweest en dan weer 1977-2007 sterk positief en nu weer negatief (zie grafiek). Ons huis is gebouwd in 2001. Wij wonen er sinds juli 2008. De mensen die er van begin af aan wonen hebben tot 2008-2009 nooit kunnen schaatsen en sinds wij er wonen heb ik nog ieder jaar de lokale molentocht (17km) gereden (vorig jaar op het nippertje met ijspriem in de hand). In december 2010 heb ik ook gelanglaufd over de sloten. En tja dit filmpje waarop je mij ziet poederen op de Krommeniekogel moet je ook  even gezien hebben (als je hem vorig jaar niet al had opgepikt).

Als jullie hieronder Youtube links in de reacties gooien hebben we dit weekeinde meer leuks om naar te kijken…

Als je een cleane youtube link in de reacties plakt zoals deze http://www.youtube.com/watch?v=GENRi_bQKV0 (klimduin Schoorl december 2010) dan wordt het vanzelf een mooie fancybox popup.

OK ik doe er nog een met wat achtergrond over de PDO en de AMO: http://www.youtube.com/watch?v=nf4LXv6r_cs

Die AMO is ook net weer voorzichtig negatief aan het worden zie hier een artikel en hier de grafiek en hier de de data. PDO+AMO correleert .75 tot .85 met de temperatuurvariatie in de 20e eeuw.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.