zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Geweldige kaarten voor volgende week na een heerlijk kalme periode voor Nederland en de Alpen

check ook eens

148 Reacties

 1. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Goed en mooi bericht wederom!

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Mooi bericht Jorne, ik zeg duimen met z’n allen dat het nu echt een keer gaat gebeuren. Denk voor de lage landen dat het de laatste kans is op serieus winterweer.

  • Bjurn schreef:

   Nou nou.. februari is normaliter de maand met het meeste winterweer. Maart roert zijn staart. De kaarten zijn maar voor een paar dagen geschud.

 3. Maurice schreef:

  Ik hoop ook op wat sneeuw in de oostelijke zuidalpen! Ff een opfrisser onder de 1000 meter… hopen mag!

 4. Henry schreef:

  De alpen zullen geheel in de kou komen maar wij aan zee toch niet, 0/5 graden en nat……. Wel prettig voor de tuinen, die gaan tenminste niet groeien, das al heel wat.

 5. Jopie schreef:

  De zeewatertemps zie je hier:
  https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/actueel-weer/zeewater

  Voor winter in de LL is de huidige constellatie onvoldoende. Eerst sneeuw en wat stralingkou is onvoldoende voor een schaatsperiode in de LL. Uitzondering was 2009 als ik het goed heb. Nee daarvoor hebben we een Scandihoog nodig die het liefst ontstaat door verbinding Azoren en Groenlandshoog en dan oostwaarts opschuift. Een hoog dat in Europa onstaat kan soms flle kou geven maar nooit standvastig. Zakken meestal naar het (zuid)oosten af.

  • Leo schreef:

   Mbt de zeewatertemps: de satelliet is helaasal enige weken volledig in de war; de temperaturenworden consequent veel te laag weergegeven.
   Dit lijkt me beter te kloppen:

 6. Barend schreef:

  Bedankt voor je inzichtelijke bericht Jorne (en dat van gisteravond ook trouwens)!
  Wij zitten vanaf komende zaterdag in Hinterglemm en ik vroeg me af of jij nog kansen ziet dat de sneeuw vanaf de 16e nog wat naar voren schuift en dus eerder valt?

 7. yellow snow schreef:

  Is er geen aandacht voor het bloedbad in de Noordalpen? Voor zover ik zie is alles beneden de 1400 meter vrijwel weggespoeld. Er zijn volgens mij heel wat gebieden met aanzienlijke schade aan het sneeuwdek.

  • ineke schreef:

   Mwah, als ik naar de webcams van Radstadt im Pongau kijk, valt het nog wel mee. Zelfs beneden bij de Golfplatz op 835 m ligt nog behoorlijk wat. Of valt dit niet onder Noord-Alpen?

  • michel schreef:

   Kijk ik hier dan liggenin de dalen genoeg sneeuw.

   https://www.sneeuwhoogte.nl/wintersport-dorpen/oostenrijk

   Kijk op de webcam van Saalbach Hinterglemm ook daar op 100m genoeg sneeuw. In Kitzbuhel in de dalen gewoon wit.

   Ellmau in het SKiwelt± https://nl.bergfex.com/ellmau/webcams/c4243/

   Maar Bad Gastein is volgens mij niet de Noordalpen maar oosterlijke alpen, if i´m right.

   Het is erg maar niet zoals jij het brengt.

   • Arnpen schreef:

    Hoe betrouwbaar zijn de sneeuwhoogtes van sneeuwhoogte.nl? In Bad Gastein zou nog 50 cm sneeuw in het dal liggen. De webcam op de link van @yellow snow geeft toch een heel ander beeld.

    • Martijn sonnenberg schreef:

     die sneeuwhoogtes krijgen ze door van de skigebieden, die meten ze niet zelf. En de notitie bij Bad Gastein is dat dit de sneeuwhoogte op de dalafdaling is (wrsch een standaard meetpunt). Zal wel kloppen als ik de webcam zie. naast de piste ligt alleen niet veel meer nee. Volgende week komt er zoals het uitziet nieuwe sneeuw

    • michel schreef:

     Zijn betrouwbaar hyeb het steekproef vergeleken met aantal gebieden, dat kwam overeen. Krijgen ook zoals @brownydalton ook aangeeft de gegevens vanuit het gebied.

   • Valentijn schreef:

    Bad Gastein is behoorlijk inneralpine. Pakt mee van zuid en noord. Bovendien enorm Föhndal daar. En tja, die was er de laatste dagen veel en dan is het dal daar altijd snel weer groen. Meeste pistes liggen daar niet voor niets lekker hoog 😉 Super skigebied trouwens!

 8. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6 bevestigd zojuist.Alpen gaan diepvriezer in met zeer mooie sneeuw vanaf midden volg week

 9. Hans schreef:

  Aanpunting rond de 19e lukt (nog steeds) niet vwb Azoortje- met Groenlandhoog. Uitstel of afstel?
  Trouwens, de 1e foto , volgens mij moet die gewoon ff nodig zei… 🙂

 10. Lagassi schreef:

  Eerst en vooral Jorne nogmaals bedankt voor je duidelijke weerberichten, telkens een plezier om te lezen. Wij ook vanaf zaterdag in Hinterglemm. Ziet er naar uit eerst 3 dagen zonnig en dan NW circulatie. Laat maar komen die sneeuw. Alles wat een wintersportvakantie nodig geeft zit eraan te komen

 11. Patrick schreef:

  Weet er iemand toevallig of de dalafdaling naar Zell am Ziller in het zillertal in Oostenrijk nog open is ?
  Ziet er redelijk groen uit beneden in Zillertal tot op +/- 1000 m .
  Misschien houden ze deze open met kunstsneeuw ?

 12. Mooi bericht weer @jornevalstar!

  Vooruitzichten zien er goed uit, ik zeg niet prima of super want ben wat bedeesder en er is al vaker hosanna geroepen om dan achteraf weer teleurgesteld achter te blijven.

  Actuele kaart van zeewatertemperatuur:
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/2017-12-29.gif

 13. PChico schreef:

  Mooi duidelijk bericht Jorne!! Ik vind je schrijfstijl prettig om te lezen en de informatie is voor mij als leek heel goed te volgen. Mooi ook dat je meerdere scenario’s omschrijft. Dat geeft aan iedereen ruimte om de meest interessante ervan te omarmen. Bij mij begint al een beetje de gedachte te komen dat er eigenlijk al genoeg sneeuw is gevallen, aangezien ik eind volgende maand naar La Rosiére ga. Teveel sneeuw is ook niet goed, hebben we al gezien. Dus mijn duimen gaan omhoog voor een schaatsrun in Nederland. Maar ik begrijp heel goed dat anderen graag nog een verse lading over bepaalde gedeeltes van de Alpen gedumpt willen zien 🙂

 14. Dit is echt nooit eerder gezien (denk ik) of zoals de Fransen het zouden zeggen, incroyable!!

  http://www.skipass.com/news/157974-bonneval-sur-arc-toujours-coupe-d.html

 15. Frank schreef:

  Tja de dalafdaling in Zell is leuk, maar tot 2 jaar terug was die er gewoon niet. Zell ligt op 600 meter en is redelijk kwetsbaar . Was vroeger al zo. Vraag me af of zo’n afdaling wel uit kan. Daarnaast redelijk stijl dus wordt snel kapot geskied

 16. daniel schreef:

  Mag ik uit dit bericht opmaken dat we in de LL weer richting een herhaling van decemberweer koersen? Grauw, 5-7gr en veel water? Of kan het meevallen?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Nee dat mag je niet. Er komt vanuit het noordwesten een depressie of beter gezegd een gebied met lagedruk afzakken gevuld met koude, van oorsprong arctische lucht. De stroming is aanvankelijk vanuit het noordwesten en draait geleidelijk naar noord tot noordoost. Denk eerder aan temperaturen tussen 0 en 2 graden (binnenland) en aan de kust 3 tot max 5 graden. ‘s nachts vorst en wie weet als de sneeuw die er echt wel lijkt te gaan vallen blijft liggen matige vorst..
   Nee, vanaf medio volgende week echt wel winters…

 17. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Voor de Alpen Word ik toch gewoon weer geheel blij van de gfs12 Wat een sneeuw en kou wederom berekend door de hoofdrun ook sauerland komt helemaal goed .de ll ook een veel kouder weertype met sneeuwkansen,

 18. fred schreef:

  Je gaat er al van uit, dat het gaat gebeuren zonder iets in te bouwen, maar ik geef je ook een compliment ik vind het goed dat je het zo durft te typen.

 19. Mark (breda) schreef:

  Doei Fred. Ga maar op site van Piet Paulusma kijken.

 20. petervdl schreef:

  Jammer. Geen kleine ijstijd volgens @weermanreinier.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=taSv2OsWBfE

 21. Jopie schreef:

  Ja!!! GFS 1200 hr is geweldig. Zie mijn bericht van vanmorgen. Vanaf zo’n beetje 237 uur ontstaat een Scandihoog op de manier waarop ik in geloof. De bekende aanpunting van het Azorenhoog richting Groenlandhoog en oostelijke verplaatsing. Kansrijk

 22. Hans schreef:

  GFS 12z, aanpunting rond de 19e lukt wederom (nog steeds) nét niet vwb Azoortje- met Groenlandhoog.

 23. fred schreef:

  O ja vele hebben moeite op deze site met kritiek, ik ga nog een stap verder door een meerderheid van deze site te vermelden, dit zal ook niet in goede aarde vallen dat weet ik, ik ga rust houden tot na mijn wintersport vakantie, lijkt mij wel het beste.

 24. Hans schreef:

  Tm 144h zijn de 4 modellen GFS EC GEM UKMO het vrijwel met elkaar eens.

 25. Hans schreef:

  EC komt met op 192h misschien NW storm, iig veel wind.
  Op 216h zoekt Azoortjehoog verbinding met Groenland…… wat niet lukt. Wel volgt het GEM en breidt het uit over GB.
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECM1-240%5B1%5D-3.gif

 26. Jorne schreef:

  De Lage Landen sneeuw voor de 18e in de nieuwste EC run helaas een misser. Het laag gaat te noordelijk aan ons voorbij en zitten dan gewoon in de regen. Trouwens ook niet ideaal voor de Alpen waar er heel tijdelijk een warmere wind opsteekt maar natuurlijk snel gevolgd door sneeuw.

  Daarintegen wel kansen 24 uur eerder als er in deze run een gecontreerd laag voorbij trekt. Dumpje voor het Sauerland ook?

  De sneeuw valt bij 2 graden boven 0 maar de dauwpunten wel rond het vriespunt. Door hoge intensiteit zou de sneeuw kunnen blijven liggen.

  Het geeft nog maar eens aan dat voor de Lage Landen sneeuwliefhebbers het vaatje nog niet leeg is. Kansen blijven opdoemen!

 27. Frederic schreef:

  Ik zou niet weten wat ik moet inbouwen @Fred. GFS12 is vandaag gewoon helemaal prima voor de LL. Toch voor de sneeuwliefhebbers onder ons.

 28. Ronaldo schreef:

  Volgende week donderdag maar eens in de gaten houden. Wederom komt GFS met flinke sneeuwkansen voor de Lage Landen. Met T2M rond nul en negatieve dauwpunten (en een straffe wind)
  Frederic gaf het al aan. GFS is prima voor de sneeuwliefhebbers.
  EC is iets zachter. Daar voornamelijk natte flatsen in de berekening.

  • Jorne schreef:

   Inderdaad Ronaldo, GFS houdt het al een paar keer achter elkaar op straf NW met sneeuwbuien terwijl EC meer een handje heeft van geconcentreerde kleine laagjes met sneeuwkansen voor LL. Maakt me niet uit wie er wint, beide modellen hebben leuke uitkomsten!

  • Ronaldo schreef:

   Eerlijkheidshalve moet er gezegd worden dat de hoofdrun wederom onder in de pluim hangt.
   Geen zicht op een stevige vorstperiode.
   Wel op sneeuw zo nu en dan vanaf (en met name) donderdag 18/01. Vooral noord-oost en oost NL.

  • Erwin schreef:

   ja vandaar ook het enthousiasme !

 29. Jorne schreef:

  Toch stiekem ff kijken naar de hoeveelheden tot 20 januari. Het overgrote gedeelte is in beide runs sneeuw, slechts voor enkele allerlaagste gebieden soms een drupje regen, zeer positief!

  EC zet puur Noordwest in het paars met winnaars als Flaine, Chamonix en Portes du Soleil. Oostenrijk wat minder bedeeld op de Arlberg met Kleinwalsertal en Montafon na.

  GFS verdeelt het eerlijker, Oostenrijk gewoon overal 40cm of meer en puur noordwest nog steeds winnaar kruipend naar de meter sneeuw.
  En dan te bedenken dat zoals het er nu naar uitziet dat nog niet eens het einde is van de sneeuwval 😉 Blijft trouwens allemaal meteofictie, hoeveelheden kunnen tot op de dag vantevoren verschillen. Ik kijk in ieder geval uit naar het weerbericht van morgen!

 30. Sjors schreef:

  Isola 2000, veel bewolking vandaag met af en toe nog wat lichte sneeuw. Ongeveer -2 gr. 95 % van de pistes open, lawinegevaar nog steeds 4. Heerlijke zachte poedersneeuw, weinig wind, veel verwaaid. Komende dagen weinig zon, blijvend licht vriezend en waarschijnlijk droog tot zondag. Gemiddelde sneeuwhoeveelheid voor januari ; 120 – 220 cm. Weinig zon, minder dan gemiddeld. Al met al; geen klachten.

  • Jorne schreef:

   Pff genieten Sjors, jammer dat Isola zo verweg is vanaf de LL… Heb je wat foto’s om je mooie berichten bij te staan? 🙂

   • Sjors schreef:

    @Jorne, ik probeer al jaren foto’s bij mijn berichten te plaatsen. Kopieeren lukt me niet. Op FB lukt het wel. Isola is niet ver weg hoor. Dat het zo dicht bij en goedkoop is , is 1van de redenen dat ik er zo vaak ben te vinden. In 1.5 uur vlieg je naar Nice en nog eens in 1.5 uur met de bus ben je er. Vliegen kost meestal niet meer dan 100 Euro, de bus maar 8 Euro retour. Skipas is ook waanzinnig goedkoop.

 31. Hans schreef:

  Op 19.57 heb ik ‘t over windveld EC 192h.
  Iemand kaartje van EC?

 32. Rinze Anne schreef:

  Kan er in een volgend bericht ingezoomd de worden op de Weissensee en de aanstaande Alternatieve Elfstedentochten die daar gepland staan tussen 23-01 en 02-02? Momenteel zijn de vooruitzichten niet zo best. We zijn toch niet voor niets in training…?

 33. Hans schreef:

  De gondels zijn ook niet meer te vertrouwen…….
  http://salzburg.orf.at/news/stories/2888735/

 34. Merijn schreef:

  Er zit nog niet direct een SSW (sudden stratospheric warming) aan te komen, maar het zou wellicht dit jaar ook kunnen. Hier een mooi voorbeeld van de effecten op de Poolwervel: https://gmao.gsfc.nasa.gov/researchhighlights/SSW/epv_7mb_20121215_20130128.m4v

  • Ronaldo schreef:

   Warm genoeg voor je Merijn? 😉
   Staat vanaf 20-01 in de berekeningen bij GFS
   Ook iets om in de gaten te houden. Bedankt voor de tip.


   • Ab schreef:

    En het effect laat de GFS wel direct zien de laatste runs @Ronaldo op het noordelijk halfrond d.m.v meer hogedruk activiteiten aan de grond de troposfeer zijde.
    Bedoel ermee dat de warmte op stratosfeer snel doordringt bij GFS naar de troposfeer.
    Normaal duurt zoiets meestal 2 weken of meer maar hier gaat het dus sneller.
    En als voorbeeld januari 2012 toen ook een warming op hoogte tot 20 januari met pas het effect eind januari toen zichtbaar 😉

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Daarentegen is vanaf de 25e januari de straalstroom recht op ons gericht (zuidwest-noordoost georiënteerd).
    Meestal 😉 niet zo’n goed teken voor standvastig winterweer…

 35. Erwin schreef:

  Derde decade verwacht ik de winter in Nederland. Nog even geduld dus.

 36. Patrick schreef:

  Weeral de meeste sneeuw voor Frankrijk, Zwitserland tot aan Vorarlberg !!
  Wat moet er eigenlijk gebeuren om bvb Tirol ook eens vet in de sneeuw te zetten .
  Die situatie is toch veel minder frequent .

  • Menno schreef:

   Echte nordstau, met de lijnen van gelijke (lage) druk dus loodrecht op Tirol gericht

  • Stefan Kaptein schreef:

   Stroming is veel te west. Voor de noord alpen moet de stroming echt meer nnw zijn. Stroming is nu meer wnw en dan komen de noord alpen in de schaduw te liggen. Vandaar dat die grote bergen sneeuw nu weggelegd zijn voor die Fransozen en Italianen en Zwitsers. Maar met 30 cm vers iedere keer zijn wij ook blij hoor, maar ik zou graag weer eens een 1999 situatie meemaken. (Jaar met grote lawines in Ischgl en Galtür).

   • Jeroen schreef:

    Ik kan het me nog Als de dag van gisteren herinneren Stefan, maar dat was niet echt grappig in ’99 met die lawines in Galtur. +\- 30 mensen omgekomen en dat zonder dat ze buiten de piste aan het skiën waren. Halve dorp weggevaagd, geen prettige beelden.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Klopt, dat is natuurlijk de andere kant van de medaille, en die mag wat mij betreft zeker weg blijven. Maar de enorme berg sneeuw zie ik toch weer graag vallen. Kan mij nog herinneren dat de piste nummer bordjes nog net boven de sneeuw uit staken. De draai poortjes bij de liften duw je normaal met je boven benen open, aar nu met je skischoenen. Ook de rit naar Oostenrijk was er één om nooit meer te vergeten. Oostenrijk binnen rijden met aan beide zijden van de snelweg een sneeuwmuur, echt winter. Ik zeg het mag wel weer een keer.

 37. Erwin schreef:

  18-19 januari verwacht ik in de LL een winterinval met sneeuw waarna het verder af gaat koelen. Kwestie van 25 jaar dagelijks kaarten kijken en duizenden kaarten opslaan waarna je kansrijke patronen wat eerder herkent. Maar nogmaals, we gaan het zien 🙂

 38. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  En wederom strooit gfs de 0h run met prachtige koude sneeuwkaartenvoor de Alpen en ll vanaf ongeveer 18 januari.heerlijke kaarten om mee naar het werk te gaan

 39. Ab schreef:

  Nou @Erwin, je geliefde model het GFS komt vanmorgen met een heuse hogedruk offensief richting je verjaardag 😉
  Eerst is er kans op sneeuw vanaf 18/19 januari door de koudere bovenluchten van – 7 a – 8gr door die lagedrukgebied vanuit het noordwesten zakkende richting de nw kant van de Alpen en vervolgens daarachter forse hogedruk activiteiten. Met dan al boven Europa een groot koude reservoir. De wind draait vervolgens op 21/22 januari naar het NO en de kou komt dan binnen met kans op ijsdagen aldus de GFS 00z run.
  Zal wel opnieuw er koude uitbijter zijn maar trend blijft erin voorlopig voor een koudere periode mogelijk voor West Europa.
  Afwachten maar weer de verdere ontwikkelingen

 40. Spyfromthesky schreef:

  Enthousiast word ik toch nu wel van GFS. Het KNMI haalt al deels bakzeil. Op korte termijn kleunde ze er al naast, maar ze zijn voorzichtig, moet ook wel, richting de langere termijn, maar 30% ziet er niet slecht uit.

  Ook voor de L.L. gaat dit gepaard met een sneeuwlaag, net al een groot gedeelte van Europa. Als dit uitkomt, dan zijn alle ingrediënten op zich aanwezig.

  Koude uitbraak, hogere druk impulsen, blokkades, transportkou. Wat er ook zal gebeuren. Ik zal al blij zijn met een eerste natuurtocht in L.L. Er is naar mijn mening geen mooier land waar je zou kunnen schaatsen.

  De molentocht in Alblasserdam is ook één van de mooiste klassiekers in L.L. Laat ik die tocht altijd hebben geschaatst vanaf 1982. Ik vind dat ook onze Belgische meelezers dat eens gezien moet hebben of als je kunt schaatsen, zelfs meedoen. Dat kan al vanaf 25 km.

  Krijgen we nu toch richting de volle maan, 29 januari eens een blokkade?

  Spyfromthesky (Arnold)

 41. PChico schreef:

  Ik wordt hier erg enthousiast van en kijk er naar uit. Mocht de boel toch weer opgeschud worden en het niet uitkomen, dan hebben we in ieder geval weer de voorpret gehad, maar als ik met mijn zeer beperkte kennis de kaarten met jullie input volg lijkt het toch echt wel goed te komen. Ik hoef de ijzers niet van zolder halen omdat ze alweer een aantal keer bij Flevonice gebruikt zijn, maar ze smachten echt naar ECHT natuurijs.

 42. Jeroen schreef:

  Interessante en indrukwekkende foto’s en filmpjes van lawine in de Haute Maurienne, route Bessans -> Bonneval

  http://www.data-avalanche.org/listAvalanche/1515532335729

 43. Snowdreamer schreef:

  Komt er geen update?

 44. maarten schreef:

  Ik ben blij dat er toch nog mensen zijn die nog iets positiefs willen zeggen over een kleine winterkans eind januari.
  Sommigen hebben de schaatsen al in de kast geborgen en blijven maar roepen het is alweer voor bij die mooie winter.
  Nou ik sluit me aan bij de positieve groep en laat me schaatsen toch nog maar een keer extra slijpen ik blijf jullie volgen.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.