IMG_4939

Donderdag de tweede dag van ons driedaagse verblijf in de Wintersport-Arena Sauerland: skiën in Winterberg: op nog geen tien minuten rijden van ons hotel in Züschen waar we woensdag in 4 uur tijd vanuit Rotterdam naartoe gereden waren. Wees in Winterberg wel op tijd wanneer het druk is: de parkeerplaatsen (P2 -P7 gratis; P1 €4) kunnen aardig vol raken en het kan dan een stukje lopen -ca. 10 minuten- zijn. Doe niet als ons “omdat iedereen het doet”: parkeren buiten de aangewezen plaatsen levert een boete van €15 op. Maar ook met het openbaar vervoer is het skigebied prima te bereiken. Eenmaal aangekomen verraadt het pistebord meteen de goede omstandigheden voor eind februari: 24 van de 25 liften geopend!

DSCN8441

Dus hop, met de eerste (sleep) lift omhoog.

DSCN8442

Uitkomend op de Herrlohkopf  direct naast de onmiskenbare skischans van internationale allure kun je verder omhoog en dan alle kanten op. De voornamelijk blauwe en rode pistes waren vooral in de ochtend in uitstekende condities. De zwarte pistes die we bezochten vielen met name in de andere gebieden een beetje tegen: in mindere conditie en erg kort. Daarmee hebben we ook meteen het  verschil te pakken t.o.v. de gangbare populaire skigebieden in de Alpen: de pistes zijn over het algemeen korter. Maar dat is eigenlijk het enige “nadeel” wat ik kan bedenken. En het kan natuurlijk ook een voordeel zijn: zeker wanneer je met de familie bent blijft het overzichtelijk en ben je zo weer bij elkaar.

DSCN8443

Meteen hadden we een mooi uitzicht te pakken over het nog deels besneeuwde Winterberg.

DSCN8445

Via de liften van de Poppenberg met ook weer mooie vergezichten onderweg naar de Brembergkopf.

DSCN8474

Bovenaan de Poppenberg. November 2013 stond ik hier ook. Toen tijdens het teamuitje van Wintersportweerman.nl hardlopend naar boven samen met Hajo. Er wacht nog altijd een revanche trouwens. Wat leuk om nu zo hier terug te zijn!

DSCN8449

 

Onderaan de zeer moderne (bouwjaar 2012) Büre Bremberg X-Press 6-persoons stoeltjeslift  een beteuterd gezicht bij het zien van de wachtrij (hier niet eens volledig op de foto) want dat waren we zeker na Züschen niet gewend. Het viel echter enorm mee: door de zeer hoge capaciteit is dat nog geen vijf minuten doorlooptijd. Dat was ongeveer de langste wacht-tijd!

DSCN8457

In de comfortabele lift weer genieten: uitzicht over een besneeuwd bos en aanlokkelijke blauwe piste.

DSCN8467

Niets aan toe te voegen.

DSCN8469

Ook prima te doen hoor!

DSCN8471

Onderaan de Poppenberg besloten we wat te gaan eten en drinken. Een ietwat onhandige keuze. Het was hoewel de plaat anders doet vermoeden wel heel erg druk. Dom eigenlijk zelfs; we hadden dat kunnen weten. Niet om één uur doen zoiets. Sowieso is het in deze hoogtijdagen goed plannen. Ondanks maar ook mede dankzij de enorme investeringen is de capaciteit ten volle benut. Zo kun je natuurlijk bijvoorbeeld volop ski’s huren direct aan de piste. Bij het teruglopen naar de auto zagen we echter een gigantische wachtrij om die weer in te leveren.

DSCN8472

En onderweg terug laat in de middag liep de wachttijd bij de Büre-Herrloh lift wel wat op; zo’n 20 minuten. Daar hoorden we bij toevallige ontmoeting van deze kennissen (wat is het wereldje toch klein!) die hun eerste wintersport-vakantie ook prima beviel dat het nemen van de lessen maar ten dele gelukt was: volgeboekt! Toch goed om te horen; dit heeft het gebied na het slechte vorige seizoen wel verdiend en geeft weer ruimte voor nieuwe investeringen!

DSCN8481

Aan de andere kant van de berg was het een beetje schrikken; dit laat niets aan de verbeelding over. We hadden dan ook wel de slechtste dag van de week te pakken. Desondanks zoals gezegd allemaal uitstekend te doen; alleen onderin en vooral op de zuidzijde werd het in de middag wat papperig maar op de foto wel het allerminste stukje hoor. En ach, wat is het verschil met de lagere dalen in de Alpen? Daar hebben we deze winter ook meermaals dit soort geluiden van gehoord. Geen nachtvorst en in de middag een graad of vijf boven nul; de sneeuwkanonnen kunnen dan zelfs in Winterberg niets meer uitrichten. Na de sneeuwval van gisteren zullen de condities overigens weer sterk verbeterd zijn!

DSCN8478

Op de meeste plaatsen echter voldoende sneeuw. Dit hier zal aardig in de buurt komen van de 60 centimeter die op de site van de Wintersport-Arena Sauerland wordt aangegeven.

IMG_4959

Dat roept de vraag op hoe dat sneeuwdek tot stand komt en hoe houdbaar het is, nu en in de toekomst. Deze foto is overigens uit Neuastenberg waar we gisteren vertoefden! Morgen meer daarover.

Grafik-Schneemangement

De besneeuwing behoort in het Sauerland tot de top van de wereld, met een enorme dichtheid. Die kunstsneeuwproductie vergt het één en ander aan zowel tijd als energie en wellicht ook wat milieubelastend? Nee, dat valt enorm mee. Het is tegenwoordig een zeer zorgvuldige en efficiënte productie. De nieuwste technieken worden ingezet en uitgebreide kosten-baten analyses worden er op losgelaten. Lees hier de verder uitleg! Uiteraard moet het wel een beetje blijven vriezen, zie de (uitzonderlijk) slechte seizoenen 2007 en 2014.

Grafik-Klimawandel

Maar hoe moet dat verder, hoe kijken we tegen de “Klimawandel” aan? Na een mijns inziens politiek correcte inleiding wordt hier duidelijk dat de Wintersport-Arena Sauerland goed doordrongen is van de vele onzekerheden die in de geschetste doem-scenario’s zitten en ook de natuurlijke variaties  in acht neemt! Wat namelijk opvalt is dat terwijl de aarde steeds verder op zou warmen, de winters in de Wintersport-Arena Sauerland sinds de eeuwwisseling in vergelijking met de jaren negentig circa één graad kouder zijn geworden. Hierop voortbordurend wordt er vanuit gegaan dat zelfs wanneer het slechtst denkbare scenario uitkomt er tot zeker 2030 prima geskied zal kunnen worden. Verder vooruit kijken is teveel met onzekerheden omgeven maar het zou ook daarna evengoed heel erg mee kunnen vallen.

DSCN8476

Dus er volop tegenaan en genieten!

DSCN8486

Ook in de avond was het nog goed toeven in Winterberg. Ondanks de drukte volop gelegenheid om een leuk restaurantje uit te zoeken dus dolle pret. Prima dag weer. Tot zover dag 2, morgen een verslag over dag 3; de diep winterse omstandigheden in Neuastenberg!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.