Vanmorgen keken we naar een skilift hoog boven Champery, vanmiddag werd het ook in het dorp droomachtig wit. Ik heb nu 2 dagen zon gehad, opzich verlang ik wel weer naar dit plaatje 😉

Maar eerst was het westen aan de beurt. Les Menuires lanceerde vandaag een nieuwe cam die ze maar gelijk doopten met wat verse sneeuw. Als de zon wel schijnt moet deze cam een schitterend beeld gaan geven, morgen nog maar eens kijken!

Nou we hoeven niet eens tot morgen te wachten, iets later vanavond geeft de cam al een schitterende vuurzee van licht en bewolking! Klik voor groot.

Westelijk in Oostenrijk was het dan ook eerder raak, het puntje van de meetlat gaat weer verdwijnen. Eerst nog losse hoge bewolking, gevolgd door het echte front en iets later de sneeuw.

In Zuid Duitsland doen ze het avondskiën vanavond in de verse sneeuw. Wie gaat er wel eens avondskiën? Ik heb het eerlijkgezegd nog nooit gedaan.

Nu het nog niet sneeuwt hier op de Penningberg lijd ik een gevoelige nederlaag want op het echte thuisfront in Nederland kreeg ik wel een witte foto. Het was een mix van hagel sneeuw en regen, niet iets om heel jaloers op te zijn trouwens. Maar de winter is op een mooie Hollandse manier ingeluid.

Even een flashback naar vanmiddag toen het in de reacties even helemaal los ging, diverse reageerders en reageerdsters konden hun ogen niet geloven toen ze naar GFS 06 keken. Ik las het toen ik haastig op weg was om Westendorf te verkennen en viel ook bijna van m’n stoel. Gelukkig slechts bijna want dat is gevaarlijk in een stoeltjeslift. GFS had een winterrun in petto zoals we alleen in onze dromen zien anno 2019. Aangevoerd door een zuiver Scandihoog hingen er bitterkoude bovenluchten boven Europa. Maar dan ook echt ijskoud.

Dit de nachttemperaturen, hou in je achterhoofd dat het GFS vaak het effect van uitstraling onderschat en daarmee ook de minima. Dit zou dus gerust lokaal -15 betekenen. Overdags wordt het dan niet warmer dan een graad of -9. Ja dit was echt berekend, ik maak geen grapjes.

Maar onze kou zou niks vergeleken zijn met de Alpentoppen. Met -32 moet je toch aardig wat laagjes dragen. Ahjoh lekker rustig op de pistes en deste lekkerder de glĂŒhwein en jĂ€gertee achteraf zijn.

Ik denk dat niemand verrast zou zijn met het feit dat dit een zeer koude uitbijter was. Nee neem het asjeblieft niet als waarheid, maar bekijk het als wat er mogelijk is. Net zo goed dat de hoofdrun ook een keer de warme uitbijter kan zijn. Dat zal ons waarschijnlijk meer pijn geven dan een koude uitbijter ons geluk geeft, dat is aversie voor verliezen, no worries is iets heel menselijks. Vooral met het GFS is het allemaal mogelijk omdat deze run wat springeriger is laatste tijd, of het komt door de shutdown, Trump mag het weten. Daarnaast rekent het model natuurlijk een stuk verder door dan de andere detailmodellen dus worden we vaker voorzien van crazy meteofiction, positief of negatief.

De avondrun is dan natuurlijk weer een hele andere versie. Hier op 192 uur vooruit, ook wel 8 dagen, is de depressie uit Groenland een stukje sterker dan in de vorige run waardoor er een kronkel in de isobaren komt tussen VK en Noorwegen. De impuls van het Azorenhoog daarmee afgesneden en het Scandihoog kan niet zo mooi ontwikkelen als in de vorige run.

De depressie van Groenland brengt eerst wat warmte mee maar duikt uiteindelijk ook diep naar het zuiden waardoor we alsnog eindigen met deze mooie meteofictie kaart. Maar wat mij betreft gaat het gewoon in 1x goed in plaats van dat we onze hoop moeten vestigen op volgende meteofictie.

Geen detailkaartjes van de hoofdrun want het ensemble vertelt het precies vwb de hoofdrun. Rond de 27e die warmere sector maar daarna opnieuw kou. Interessanter vind ik de toegenomen onzekerheid rond de 23e en daarna. Beste GFS, ik dacht dat dat er wel een beetje uit was ondertussen, geen gekke dingen doen heh. Laten we maar snel naar het meer volwassen Europese model kijken, degelijk, stabiel en duidelijk. Wel minder creatief, dat moet ik ze nageven.

En jahoor, het EC doet gewoon waar het al heel lang mee bezig is. Winter gewoon in de pocket. 2 aandachtspuntjes bij deze nieuwe run zijn:

  • De Middellandse Zee depressie diept meer uit dan in eerdere runs waardoor sneeuw en wind een rol kunnen gaan spelen in de ijsaangroei.
  • Ook hier komt aan het eind van de run de depressie-activiteit boven Groenland wat meer van de grond wat de houdbaarheid van de kou niet ten goede zal komen.

Ach het zijn beide lange termijn dingetjes, eerst maar eens genieten van de eerste koude dagen want die zijn wel binnen!

Het Europese model gaat namelijk opnieuw voor een lokale -4 vannacht. In de volgende nachten tot aan de 23e (tot waar we met redelijke zekerheid kunnen spreken) zit er ook regelmatig matige vorst in. We kunnen er dan toch echt niet omheen, dat is toch winter?! 🙂

Mocht je vrijdagochtend de 25e naar je werk moeten fietsen, neem even handschoenen mee, bij een koude oostenwind gaan de gevoelstemperaturen naar -11!

Natuurlijk is er in deze run ook weer wat te sleutelen, de wind komt door de schuivende Middellandse Zee depressie meer uit noordoost waardoor wij net in de aanvoer over de Oostzee zitten. Zoals we gister zagen is die voorlopig nog niet dicht gevroren dus is de aanvoer wat warmer, je ziet mooi de scheiding op het temperatuurkaartje. De pluim zie ik zo wel in de reacties verschijnen!

Voor de Alpen beperk ik me even tot een kaartje voor het reisweer van dit weekend. Weinig nieuws t.o.v. vanmorgen namelijk. Mike wilde namelijk weten of hij zonder problemen in het Zillertal zou aankomen zaterdag. Nou Mike en alle andere Alpengangers; het wordt een heerlijk ritje. Heel het weekend is zo goed als droog onderweg, misschien alleen zondag wat gepruttel. Sterker nog, op zaterdag wordt er een rechte baan met zonnestralen naar de Alpen berekend. Goeie reis alvast.

ps. In Filzmoos is de week van de ballonnen inmiddels begonnen, prachtige plaatjes!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

58 reacties

Gesloten voor reacties.