Vandaag precies een week geleden kwam de eerste sneeuw van seizoen 2015-2016 naar Oostenrijk. Nu een week later hebben behoorlijk wat skigebieden bij mij in de omgeving geopend. En nee, dat komt niet omdat er zo ontzettend veel natuursneeuw is gevallen. Dat hebben we te danken aan de beste wintersport-uitvinding ooit (na de ski’s natuurlijk ;), de sneeuwkanonnen!

Onderaan dit bericht nog even extra aandacht voor kunstsneeuwpistes en hoeveel sneeuw daar nu voor nodig blijkt te zijn.

Terwijl Hajo en Ronaldo in Obertauern (zie bericht!) aan het genieten waren, was ik onderweg in het skigebied 4-Berge Skischaukel (Schladming). Dit ruim 120 kilometer grote skigebied bestaat uit de vier skibergen Reiteralm, Planai-Hochwurzen en de Hauser Kaibling en behoort inmiddels tot één van mijn favorieten. Wij kozen vandaag voor de Hauser Kaibling.

De afgelopen week viel hier slechts 15-20 cm natuursneeuw, maar de 4-Berge zijn meesters in de kunstsneeuwproductie en openen vaak als één van de eerste niet-gletsjergebieden. Een vroege opening in het seizoen gebeurt hier vaker, maar dit jaar hebben ze zelfs de dalafdaling(en) die tot 750 (!) meter hoogte gaan al geopend. Meer dan genoeg reden voor een bezoek dus. Even voor de duidelijkheid, één week geleden zag het er hier zo uit:

Precies één week later...

Precies één week later…

Deze machines hebben meer dan uitstekend werk geleverd!

Deze machines hebben meer dan uitstekend werk geleverd!

DSC03036(wswm)Fantastisch brede pistes met een waanzinnig uitzicht

Een prachtig contrast tussen het (weer) groene dal en de piste hogerop

Een prachtig contrast tussen het (weer) groene dal en de piste hogerop

Blik vanaf de Kaibling 6-er over het Ennstal. Wat een geluk met het weer vandaag!

Winter... :)

Winter… 🙂

Had ik al gezegd dat het genieten was?

Had ik al gezegd dat het genieten was?

DSC03066(wswm)

Altijd de mooie blik op het Dachstein massief

DSC03068(wswm)

:)

🙂

De afgelopen dagen wordt er in de reacties volop gediscussieerd over de sneeuwcondities in met name Oostenrijk. Is het nu een droomstart of niet? Moeten we ons zorgen maken voor de kerst? Ik denk vooral dat het goed is dat we niet moeten vergeten dat het pas eind november is. Ik begrijp ook dat iedereen het liefst een dikke meter poeder tot in het dal zou zien liggen, maar dat is iets wat zelden voorkomt eind november (en nog steeds geen garantie biedt voor een goede kerst overigens!). Vaak zijn de normale winterskigebieden (tot 2000 meter) eind november nog niet eens geopend. Men probeert dit wel, maar een zekerheid is dit zeker niet.

Dit seizoen ontwikkelt zich tot nu toe uitstekend en kent wat mij betreft een droomstart. Afdalen tot 750 meter hoogte deed ik in november nog nooit! Dankzij de kou afgelopen week ligt er nu in de meeste skigebieden een prachtige onderlaag van kunstsneeuw. En als ik iets de afgelopen jaren sinds ik hier woon heb geleerd: die gaat niet meer weg, niet door even wat regen en zeker niet door hoge temperaturen. Eén mooie sneeuwval bovenop deze prachtige onderlaag en iedereen heeft de kerst van zijn leven!

Kunstsneeuwpistes

Een week geleden was dit skigebied nog compleet groen en zonder kunstsneeuw was hier aan skiën nog niet te denken geweest. Vandaag heb ik met extra aandacht de sneeuwhoogtes bekeken, want hoeveel sneeuw is er nu nodig? Puur voor het openen van een piste zo tussen de 15 en 30 cm. Op de dalafdaling lag er zeker niet meer in ieder geval en die was uitstekend te skiën. Gelukkig is kunstsneeuw zeer compact waardoor de ondergrond er ook niet snel doorkomt. Bovenop lag er op de piste inmiddels een 40 tot 60 cm opgespoten.

DSC03077(wswm)

Links de rand van de piste, rechts het gras. Meer dan 20 cm kunstsneeuw is het niet.

DSC03079(wswm)Een prachtig tapijtje zonder stenen. I like kunstsneeuw 🙂

Dankzij de kunstsneeuw open tot 750 meter hoogte!!!

Dankzij de kunstsneeuw open tot 750 meter hoogte!!!

Skiet die kunstsneeuw dan lekker? Het antwoord is ja!

Inmiddels is ook hier het sneeuwfront gearriveerd en vallen mooie vlokken naar beneden. Een fijne avond allemaal en op naar een geweldige winter!


Valentijn

Valentijn Hubers woont in Zell am See Kaprun waar hij met zijn vader Nederlanders en Belgen begeleidt in de zoektocht naar een (vakantie)woning in Oostenrijk, middels het in aankoop gespecialiseerde bedrijf Alpendreams. Verder is hij een groot wintersport- en bergliefhebber.

14 reacties

Gesloten voor reacties.