le-mont-blanc-vu-depuis-saint-roch-(haute-savoie)-photo-prise-par-cyril-roch

Wat een zonovergoten topdag was het vandaag in de Alpen. Daarom eerst even een rondje sfeerbeelden voor we een blik op de avondruns werpen. We steken van wal met dit schitterende beeld van de avondzon op de hoogste berg van de Alpen.

le-massif-du-mont-blanc-vu-de-saint-gervais-les-bains-(haute-savoie)-photo-prise-par-m-a-veillard

En hier heb je hem nog eens, maar dan eerder op de dag genomen.

oz-en-oisans-(isere)-vue-sur-le-massif-de-belledonne-photo-prise-par-guilain-grange

Ook meer naar het zuiden in de Franse Alpen was het vandaag prima toeven. Oz-en-Oisans is dit, onderdeel van het skigebied van Alpe d’Huez, met zicht op het Belledonne massief.

les-deux-alpes

En een beetje verderop zit je in Les Deux Alpes. Puur hogedrukweer.

Grenoble

En als je hogedruk zegt, kan je op zoek gaan naar tot hoe hoog de inversielaag komt. Wel, niet hoog dus aan dit beeld op Grenoble te zien.

Zürs Robert Dijkhuis

Een zelfde verhaal in Oostenrijk vandaag. We gaan van west naar oost. Robert Dijkhuis stuurde ons deze foto uit Zürs, Arlberg. Staalblauwe lucht daar deze ochtend.

Julian Walkner

Zuidelijk daarvan zit je in Silvretta Montafon. Julian Walkner zit daar …

cescia van hout Silvretta Montafon

… en ook Cescia Van Hout.

schlick2000

En Mark Ovaa heeft wederom een topdag met uitstekende condities in Schlick2000! Ideale bestemming voor een korte ski-trip. Schlick is niet groot (20km), maar groot genoeg om een hoop plezier te hebben. En zeg nu zelf, als je het plaatje ziet is het geen straf om hier te zitten.  Vanuit Schlick is ook de Stubaier gletscher, Axamer lixum, Patscherkofel, en Elferlifte zeer makkelijk te bereiken.

Jelte van der meer Mayrhofen

Vaste reageerder Jelte zit in Mayrhofen momenteel. Ben jij dit Jelte?

Jelte van der meer Mayrhofen Vans

Of dit? Volgende keer een selfie nemen hé.

Karin Fieberbrunn

Ook in Fieberbrunn helder weer vandaag.

Kaprun Maiskogel

En als afsluiter deze nog van op de Maiskogel in Zell am See Kaprun. Goed mogelijk dat ik hier volgende week ook een dag naartoe ga met mijn ukies. Niet zo ver rijden trouwens vanuit St. Martin am Tennengebirge.

rart_15021418_15021212

Over naar de weerkaarten, want zoals we weten was vandaag de laatste dag die in heel de Alpen zonnig was. Vanaf morgen begint de bewolking toe te nemen langs de zuidkant van de Alpen op nadering van sneeuwfase Demi met daar dan al de eerste kans op sneeuw. In de nacht op zaterdag ook sneeuwbuien in de Franse Alpen die daar overdag nog wat gaan intensiveren. Maar ook langs de hele Zuidkant sneeuwt het dan licht tot matig door.

rart_15021606_15021212

Een tweede sneeuwpuls komt er dan in de nacht op maandag. Goed mogelijk dat een klein beetje van de sneeuw even de hoofdkam van de Alpen oversteekt, …

acc

Maar veel gaat dat niet zijn. Anders in de Zuidelijke Franse Alpen en aan de Zuidkant. Daar moet tot maandagavond een halve meter op meerdere plaatsen zeker mogelijk zijn. Het Amerikaanse GFS berekent zoals vanouds nog wat meer.

rart_15021806_15021212

Reageerder Skiwi werd onder het vorige bericht even wat lastig toen GFS12 met wat lichte sneeuw langs de Noordkant afkwam in de nacht op woensdag. Ook de EC12 doet dat, en deze ochtend trouwens ook al.

rart_15021800_15021212

Op zich is dit een logischer feit dan de dagen ervoor door de modellen werd berekend. Het is gewoon een oplossend relaxerend front tussen twee hogedrukkernen in, dat gewoon meebeweegt in de globale west-oost-circulatie. Niets speciaals dus. Veel gaat het niet zijn Skiwi. In ieder geval niets om je zorgen over te maken. En al zeker niet omdat daarna de zon terug doorbreekt voor opnieuw een paar dagen Kaiserwetter.

rart_15022212_15021212

Hoe lang die volgende ‘mooi weer-‘periode gaat duren is nog onzeker. Volgens GFS tot diep in de tweede krokusweek. Maar het Europese EC  komt met dikke sneeuw aan de Noordkant tijdens het wisselweekend voor de tweede krokusweek. Hopelijk komt er hier morgen al meer duidelijkheid over.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.