Zo, mijn vaderlijke plicht zit erop. Op bovenstaande foto zie je het resultaat van een volledige namiddag en avond werk nadat de kids me gisterenochtend de oren van mijn lijf hebben gezaagd. Laat de hitte nu maar komen. Eigenlijk staat mijn weerbericht van gisteren nog volledig overeind. Het heeft dus weinig zin alles terug gedetailleerd te herhalen. Een viertal zaken wil ik er toch even uithalen, vooral over de (on)zekerheden in temperatuur, bewolking en neerslag de komende dagen en volgende week.

charts_harmonie_t2m_bnl_39

Allereerst, okee het wordt een zeer aangename zomerperiode, maar het fijnmazige HARMONIE-model is totaal de kluts kwijt. Vandaag lokaal al tropisch en morgen lokaal naar +38°C? Ik dacht het niet. Gisteren hadden Leo en ik al serieuze twijfels. Vandaag bevestigt het KNMI dat. Toegegeven, als er een periode in het jaar is waar we naar een absoluut warmterecord kunnen gaan, dan is het nu. De zon staat nog hoog boven de horizon, de grond en het zeewater zijn al goed opgewarmd en de nachten zijn nog niet veel langer geworden. Maar ik zei het eergisteren al, de enige manier om hier richting de +40°C te gaan, is als een depressie tot diep boven de Golf van Biskaje uitzakt en de hitte van de Sahara daardoor tegen een rotvaart via Spanje en Frankrijk naar ons wordt gebracht. Een zogenaamde Spaanse Pluim dus, en dat is nu niet het geval. Bovendien is de bodem in het zuidoostelijk deel van de Lage Landen nog veel te nat om nu alle energie van de zon om te zetten in warmte. Er valt nog veel bodemvocht te verdampen. Ga de komende dagen dus uit van maxima die rond of net boven de +30°C hangen. Warm genoeg voor de meeste mensen hoor.

[metaslider id=44813]

Ten tweede, hier en daar hoorde je in de media dat er een landelijke hittegolf mogelijk is. Gisteren zei ik ook al dat dat lokaal kan, en dat lokale lijkt me nog steeds het meest haalbare. Als het al gebeurt, is de omgeving van Enschede er het meest geschikt voor. Want zaterdag komen er vanuit het westen al wat hoge wolken binnenschuiven, en de grote onzekere factor blijft nog steeds zondag. Wanneer schuift de onweerszone juist binnen, en hoever reikt ze naar het noorden? De timing staat wel al ongeveer vast. In de nacht op zondag komen de buien via het zuidwesten West-Vlaanderen binnen en trekken dan snel in de loop van de (voor)middag naar de rest van de Lage Landen. Maar het Europese model houdt Noord-Nederland nog steeds droog en zonniger, terwijl de Amerikanen dat niet doen. Nog steeds onzekerheid dus, beperkt in afstand, maar wel een met grote onzekerheid in het temperatuurverloop.

 prec_14072106_14071700

In de loop van maandag wordt de onweerszone door een Sacndihoog en een ten zuiden van ons doortrekkend hoogtelaag terug naar het zuiden geduwd. Ook voor maandag is er dus nog onzekerheid in de temperatuur. Want hoe snel trekt het occlusiefront weg en wordt het terug volledig zonnig? Volgens het Amerikaanse GFS-model duurt het nog tot dinsdag. Ik denk dat dat vrij snel gebeurt, waardoor het maandag na de middag weer overal mooi wordt met, op uitzondering van de kustgebieden, in grote delen van de Lage Landen dan weer zomerse temperaturen.

neerslag accumulatie

Als laatste punt nog even naar volgende week kijken. Wat gaat het hoogtelaag dat naar Midden-Europa trekt juist doen? Daar sowieso veel regen lossen. Dat is zeker.

gfs-0-144

Gisteren zei ik al dat er een kans was dat delen van de Lage Landen door dat laag volgende week weer met veel wolken rekening zouden moeten houden. Die kans is er nog steeds en is zelfs al iets concreter geworden, want een deel van dat laag lijkt via onze omgeving terug naar het noordwesten te willen evacueren. De exacte trekrichting ervan is weer allesbepalend voor het weerbeeld en nu nog niet te voorzien. GFS18 en GEM00 doen het via België, GFS00 via het noorden van Nederland en EC00 via de Duitse Bocht. Als je net onder dat trekpad ligt, ga je sowieso met wolken rekening moeten houden, en de gebieden daar net ten zuiden van ook nog eens met temperaturen die de +25°C niet meer halen door een naar het noordwesten draaiende wind. Je ziet het al. Grote onzekerheid dus nog, maar we houden het in de gaten.

Afsluitend nog even naar Turkije. Kirsten_dl heeft afgelopen nacht weer een mooi filmpje gevonden over de eerste en enige skischans in Turkije. Pas nieuw, maar nu al volledig vernield door een aardverschuiving. Officiële oorzaak is de langdurige regen daar. Maar als je het mij vraagt, hebben ze onvoldoende rekening gehouden met de losse structuur van de bodem. Op de beelden lijkt de bodem me er lemig te zijn, en als je die niet voldoende fixeert, bijvoorbeeld met bomen, … . Tsja, dan krijg je dit soort dingen.

estofex

Ben je geen liefhebber van langdurige regen, maar eerder van het korte hevige type? Hou dan vandaag en morgen, telkens in de late namiddag en avond, de Europese wolkenbeelden in de gaten. Boven Bretagne worden heel stevige onweersbuien verwacht die snel naar het zuiden van Engeland trekken. Door de grote windsnelheidsschering is er kans op extreem grote hagelbollen. Zo, hier laat ik het bij. En nu snel naar buiten!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

18 reacties

Gesloten voor reacties.